Usuari:Mcapdevila/Amiens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Tractat d'Amiens o Pau d'Amiens va ser un acord que va posar fi a la guerra entre el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda i la Primera República Francesa més els seus aliats (Espanya i la República Bátava), signat a Amiens (França) el 25 de març de 1802.[1] El tractat, que va significar el col·lapse final de la Segona Coalició, va deixar sense solucionar qüestions molt importants, per aquest motiu la pau va durar tan sols un any: el Regne Unit organitzaria la Tercera Coalició, declarant la Guerra al Primer Imperi francès després de l'arribada al poder de William Pitt (el Jove).

Delegacions[modifica]

A la signatura de l'acord hi van comparèixer Charles Cornwallis en nom de Jorge III del Regne Unit, José Bonaparte per la República francesa, José Nicolás de Azara, conseller d'Estat d'Espanya en nom de Carlos IV, i Roger Jean Schimmelpennick, ambaixador de la República Bátava. Va suposar a més a més la recuperació final de Menorca per part d'Espanya.

Acords[modifica]

Caricatura de James Gillray titulada The first Kiss this Tingues Years! —or—the meeting of Britannia & Citizen François

En aquest tractat, a més de confirmar "pau, amistat i bona intel·ligència" es va establir:[2]

  1. Acord per a l'alliberament de presoners de guerra.
  2. El Regne Unit va retornar la colònia del Cap a la República Bátava.
  3. El Regne Unit va retornar la major part de les Índies Orientals Holandeses a la República Bátava.
  4. La retirada francesa i britànica d'Egipte i la seva devolució a Turquia.
  5. La restitució per part de Gran Bretanya de totes les conquestes fetes a França i els seus països aliats, excepte Ceilan (actual Sri Lanka), Gibraltar i l'illa de Trinidad, així com Tobago. L'illa de Menorca seria retornada a Espanya.
  6. L'evacuació de Nàpols i els Estats Pontificis per part de França.
  7. Fixació del riu Araguari com a frontera entre la Guayana francesa i la Guaiana portuguesa.
  8. La devolució de la illa de Malta, Goig i Comino als Cavallers Hospitalaris. Totes aquestes illes van ser declarades neutrals.

Referències[modifica]

  1. El 4 de germinal del año X, según el calendario republicano en vigor en Francia.
  2. Texto del tratado.

Categorí:Política en 1802

Categorí:França en 1802 Categorí:Època georgiana Amiens 1802 Amiens 1802 Amiens 1802 Amiens 1802 Amiens 1802 Amiens 1802 Categorí:Regnat de Carlos IV Categorí:Història de Menorca Categorí:Història d'Amiens Categorí:Història de Picardía Categorí:Tobago