Usuari:Mcapdevila/Fusell Winchester

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Winchester (desambiguació)».
Infotaula d'armaWinchester 1873
País d'origenEstats Units Estats Units
Història de servei
GuerresGuerra del Pacífic
Primera Guerra Mundial
Revolució mexicana
Història de producció
Dissenyada1873
FabricantWinchester repeating Arms Company
Especificacions
Pes4,3 Quilograms
Longitud1,25 metres
Longitud del canó76,2 cm
Munició44-40 Winchester (10,8 x 33 R)
Calibre10,8 mm
Sistema de tretPalanca accionada manualment
Abast efectiu
  1. 200 m
Carregadordipòsit tubular, amb capacitat de 15 bales

El terme fusell Winchester és freqüentment emprat per descriure qualsevol fusell amb acció de palanca fabricat als Estats Units per l'empresa Winchester Repeating Arms Company, encara que és habitualment emprat per referir- específicament als fusells Winchester Model 1873 o Winchester Model 1894.

El Winchester és una arma creadel 1866 el nom, producte de la seva àmplia difusió i malgrat no ser el primer en el seu tipus, ha arribat a ser sinònim de " fusell de repetició " amb acció de palanca de la segona meitat del segle xix, és a dir, d'aquells primers fusells i carrabinas que permetien disparar diverses vegades sense necessitat d'efectuar una recàrrega, desallotjant el casquet usat i reemplaçant-ho per un cartutx nou mitjançant l'accionament d'una palanca unida al guardamonte. Aquest model va ser fabricat per iniciativa de Oliver Winchester, president de Winchester repeating Arms Company , d'acord amb la còpia i millora de l'anterior fusell Henry, patentat l'octubre de 1860 i que era fabricat en una altra de les companyies de propietat del mateix empresari.

Al Winchester se li coneix en els Estats Units com " l'arma que va conquistar l'Oest ", sobretot per la seva recurrent aparició en les pel·lícules del gènere western, com les protagonitzades per John Wayne en els anys 1930s i 1940. Aquesta fama no és del tot exacta, ja que la primera conquesta de l'Oest es va realitzar amb altres models de fusells de tir ràpid, encara que la popularització del Winchester sí va massificar la bretxa tecnològica entre els conqueridors nord-americans i els guerrers nadius que van lluitar per la seva independència durant l'última fase de les Guerres Índies. En aquest sentit, és significatiu que el conflicte que va segellar el triomf dels fusells de repetició, la Guerra de Secessió Americana (1861-1865), és anterior a la comercialització del Winchester.

Precedents[modifica]

En 1848, l'inventor novaiorquès Walter Hunt va patentar el seu "Fusell de repetició a Voluntat" que tenia un dipòsit tubular i era accionat per dos palanques i complexes articulacions. El fusell de Hunt disparava el que el seu inventor deia "Bala Coet", un primigeni model de cartutx sense casquet en el qual la càrrega propulsora estava continguda a la base buida de la bala. El disseny de Hunt era fràgil i poc funcional, però el 1849, Lewis Jennings va comprar les patents de Hunt i va desenvolupar una versió complicada però funcional del fusell, que va ser fabricada en petites quantitats per Robbins & Lawrence, de Windsor, Vermont, fins a 1852. [1]

Una pistola Volcanic.

Horace Smith i Daniel Wesson, de Norwich, Connecticut, van comprar a Robbins & Lawrence la patent de Jennings i contractar al supervisor de taller Benjamin Tyler Henry. Smith va fer diverses millores al disseny de Jennings i el 1855, Smith i Wesson van formar al costat de diversos finançadors una corporació, la Volcanic repeating Arms Company, per fabricar la pistola i el fusell amb acció de palanca Volcanic d'acord amb la modificació feta per Smith al disseny de Hunt i Jennings. L'accionista principal d'aquesta empresa era Oliver Winchester. [1]

A la munició del fusell Volcanic, Smith va agregar un fulminant a la "Bala Coet" de Hunt i així va crear el primer cartutx metàl·lic integral, que reunia en una sola unitat la bala, el fulminant i la pólvora. Mentre va formar part de l'empresa, Smith va fer un avanç en incorporar un tub de coure per contenir la bala i la pólvora, amb el fulminant en una pestanya d'aquell, creant així una de les més significatives invencions en la història de les armes de foc, el cartutx metàl·lic de percussió anul·lar [2] (el cartutx de Smith, el 22 Curt, seria introduït al mercat al costat del memorable revòlver Smith & Wesson Model 1 en 1857, encara sent fabricat avui).

El fusell Volcanic només va tenir un èxit limitat, que és en part atribuïble al disseny i el pobre desenvolupament del cartutx Volcanic derivat del cartutx de Hunt: una bala cònica buida s'omple amb pólvora negra i segellada mitjançant un fulminant. Tot i que el disseny de les armes Volcanic sobrepassava per molt a les tecnologies rivals, el poc poder i fiabilitat de les "Bales Coet" de calibre 25 i 32 no representaven un repte per als grans calibres de les seves contraparts. Wesson va abandonar l'empresa Volcanic al poc temps de fundar-i vuit mesos més tard va ser seguit per Smith, per crear la Smith & Wesson Revolver Company . Volcanic es va mudar a New Haven el 1856, però cap a finals d'aquell any va entrar en insolvència. Oliver Winchester va comprar els béns de l'empresa trencada als accionistes restants i la va reorganitzar com la New Haven Arms Company a l'abril de 1857. [1]

Un fusell Henry de 1860 i un fusell Winchester de 1866.

Benjamin Henry va continuar treballant amb el concepte de cartutx de Smith, perfeccionant el més gran i potent 0,44 Henry de percussió anul·lar. Henry també va supervisar el redisseny del fusell per emprar el nou cartutx, conservant només la forma general del mecanisme de la recambra i el dipòsit tubular. Aquest es va convertir en el fusell Henry de 1860, que va ser fabricat per la New Haven Arms Company, sent emprat en grans quantitats per certes unitats de l'Exèrcit de la Unió en la Guerra de Secessió. Els Confederats van descriure l'Henry com "aquest maleït fusell yankee que ho carreguen el diumenge i dispara tota la setmana".

Desenvolupament[modifica]

Després de la guerra, Oliver Winchester va rebatejar l'empresa com New Haven Arms com Winchester repeating Arms Company . Aquesta va modificar i va millorar el disseny bàsic del fusell Henry, creant el primer fusell Winchester: el Model 1866. Aquest seguia emprant el cartutx de percussió anul·lar 44 Henry, tenia un calaix de mecanismes de bronze, un dipòsit millorat i un guardamans de fusta. El 1873, Winchester introdueix el fusell Model 1873 amb calaix de mecanismes d'acer, que emprava el poderós cartutx 44-40 de percussió central. Per poder competir amb els poderosos fusells monotirs de l'època, Winchester introdueix el 1876 el Model 1876 ( Model Centenari ).

Articulació de l'acció d'un Winchester Model 1873.

Tot i que emprava cartutxos més potents que els models de 1866 i 1873, la seva acció articulada no era prou resistent per els potents cartutxos emprats en els fusells monotirs Sharps o Remington.

A partir de 1883, John Moses Browning treballar amb Winchester i va dissenyar una sèrie de fusells i escopetes amb acció de palanca, com ara el Winchester Model 1886, el Winchester Model 1892, el Winchester Model 1894 i el Winchester Model 1895, així com l'escopeta de palanca Winchester Model 1887, el fusell corredisses Winchester Model 1890 i l'escopeta de corredissa Winchester Model 1897.

Fusells Winchester amb acció de palanca[modifica]

Winchester Model 1866[modifica]

El fusell Winchester original-el Winchester Model 1866 - va ser famós per la seva resistent construcció i el seu mecanisme de palanca que li permetia al tirador efectuar diversos trets abans de recarregar, d'aquí el terme de "fusell de repetició". La nova patent millorada de Nelson King solucionar els defectes del fusell Henry en afegir un portell de recàrrega al costat dret del calaix de mecanismes i introduir un dipòsit tubular tancat que anava cobert per un guardamans. Originalment calibrat per al cartutx de percussió anul·lar 44 Henry, el Winchester Model 1866 va ser anomenat "Yellow Boy" (Noi Groc, en anglès) debibo al seu calaix de mecanismes de "llautó" (en realitat era fet d'un tipus de bronze anomenat gunmetal).

Winchester Model 1873[modifica]

Un dels més reeixits i certament un dels més famosos fusells Winchester va ser el Winchester Model 1873, originalment calibrat per al cartutx 44-40, encara que va ser posteriorment produït per emprar els cartutxos 38-40 i 32-20, que també es van tornar populars com cartutxos per als revòlvers de l'època. El emprar un mateix cartutx de percussió central tant en revòlvers com a fusells, permetia al tirador portar dues armes i un sol tipus de munició. Estranyament, el Winchester Model 1873 original mai va ser produït per emprar el cartutx militar estàndard 45 Long Colt, encara que certes rèpliques modernes d'aquest fusell estan calibrades per aquest cartutx. Es va fabricar una quantitat limitada (aproximadament 19.000) de fusells Winchester Model 1873 calibre 22 Long Rifle, que no tenien portell de recàrrega al costat dret del calaix de mecanismes. El Winchester Model 1873 va ser produït en tals quantitats que es va tornar un element habitual de l'oest dels Estats Units, arribant a ser anomenat "L'arma que va conquistar l'Oest" a causa del seu arrelament i versatilitat. Va ser la inspiració de la pel·lícula western de 1950 Winchester '73 , protagonitzada per James Stewart i dirigida per Anthony Mann.

Winchester Model 1876[modifica]

El Winchester Model 1876 o Model Centenari era un fusell més pesat que el model 1866 o el Model 1873, sent el primer a emprar cartutxos de percussió central de gran potència, al contrari dels cartutxos de percussió anul·lar o de revòlver de percussió central. Va ser introduït per celebrar el Centenari dels Estats Units i es va guanyar una reputació de fusell per cacera durable i potent. Originalment calibrat per al nou cartutx 45-75 WCF (dissenyat per replicar les característiques del 45-70 Government, però amb un casquet més curt), van seguir versions calibre 40-60, 45-60 i 50-95 Express, el Winchester Model 1876 d'aquest últim calibre és l'únic fusell de repetició del qual se sap que va ser emprat en certes quantitats pels caçadors professionals de bisons. [3] La Policia Muntada del Canadà va emprar el Winchester Model 1876 calibre 45-75 com a arma estàndard per diversos anys, en haver comprat 750 fusells el 1883; [4] el fusell Model 1876 també va ser subministrat als Rangers de Texas. Theodore Roosevelt va emprar durant les seves primeres expedicions de caça a l'oest un fusell Winchester Model 1876 gravat, amb la culata modificada i el dipòsit retallat.

Winchester Model 1886[modifica]

El Winchester Model 1886 va continuar amb la tendència d'emprar cartutxos de gran calibre, tenint una nova i molt més resistent acció que el forrellat articulat del Winchester Model 1876. Va ser dissenyat per John Moses Browning, qui va mantenir una llarga i profitosa associació amb l'empresa Winchester des de la dècada de 1880 fins a inicis del segle XX. En molts aspectes, el Winchester Model 1886 va ser un veritable fusell express nord-americà, ja que podia ser calibrat per als més poderosos cartutxos de pólvora negra de l'època, com ara el 45-70 Government (el produir un fusell per a aquest popular calibre havia estat per cert temps un objectiu de la Winchester). El Winchester Model 1886 va demostrar ser capaç de disparar no només el 45-70 Government, sinó també els cartutxos "per bisó" 45-90 i 50-110 Winchester, [5] [6] sent calibrat el 1903 per al cartutx d'alta velocitat amb pólvora sense fum 33 Winchester. El 1935, l'empresa Winchester intodujo una versió lleugerament modificada del Model 1886 com el Winchester Model 71, que emprava el molt potent cartutx 348 Winchester.

Winchester Model 1892[modifica]

Winchester va tornar als seus orígens amb el Model 1892, el qual, igual que els seus primers fusells de palanca, estava calibrat per a cartutxos de revòlver més curts i que produïen una menor pressió. No obstant això, el Winchester Model 1892 incorpora una acció Browning (basada en la del model 1886) molt més resistent que la dels primers fusells derivats del Henry, de les dècades de 1860 i 1870. L'empresa Winchester va produir 1.004.675 fusells Model 1892. Però encara que va cessar la seva producció en la dècada de 1930, encara són produïts sota la marca Puma per l'empresa brasilera Rossi i l'empresa italiana Chiappa Firearms. En la seva forma moderna, utilitzant materials i tècniques de producció moderns, l'acció del Winchester Model 1892 és prou resistent per emprar cartutxos de revòlver d'alta pressió, com ara el 357 Magnum, 44 Magnum i el poderós 454 Casull.

El Model 1892 va ser dissenyat com un reemplaçament per al Model 1873. Mentre que els primers fusells i escopetes realment "van conquistar l'Oest", la majoria de fusells de palanca vistos a les pel·lícules western clàssiques són carrabines Winchester Model 1892 calibre 44-40 i 38-40 (per poder emprar el cartutx de fogueig " 5 en 1 "). John Wayne va emprar aquests fusells en dotzenes de pel·lícules amb accions ambientades entre les dècades de 1830 i 1880.

Winchester Model 1894[modifica]

El Winchester Model 1894 de John Moses Browning és potser el més conegut dels fusells de repetició Winchester, calibrat per al nou cartutx amb pólvora sense fum 30-30 Winchester i més tard per diversos cartutxos tals com el. 25-35 WCF, 32-40 WCF, 32 Winchester Special i el 38-55 Winchester. Winchester va ser la primera empresa en fabricar un fusell civil que emprava cartutxos amb pólvora sense fum, encara que les demores van evitar que el 30-30 aparegués a les botigues fins a 1895, ha quedat com el primer cartutx amb pólvora sense fum comercial disponible per al mercat de municions nord-americà. Encara que inicialment era massa costós per a la majoria de tiradors, el Model 1894 es va convertir en un dels més venuts fusells de cacera de tots els temps - té la distinció de ser el primer fusell de cacera a vendre més d'un milió d'unitats, finalment arribant a vendre més de set milions i la seva producció als Estats Units no va ser cessada sinó fins a 2006. El binomi Winchester Model 1894/.30-30 va ser pràcticament per diversos anys sinònim de "fusell per cérvols".

Winchester Model 1895[modifica]

El Winchester Model 1895 té la distinció de ser el primer fusell de palanca Winchester a ser alimentat des d'un dipòsit vertical en comptes d'un tubular sota el canó. Això li permetia al Model 1895 ser calibrat per a cartutxos militars amb bales spitzer (punxegudes), per la qual cosa va ser emprat per les forces armades de diversos països, fins i tot Estats Units, Regne Unit i el Imperi Rus. Entre els cartutxos que va emprar figuren el 30-40 Krag (30 US o 30 Army), 303 British, 30-03 Springfield, 30-06 Springfield, 7,62 x 54 R i el poderós 405 Winchester. Theodore Roosevelt va emprar un fusell Model 1895 calibre 405 durant la seva safari africà, a qui anomenava "remei per lleons". [7] Els fusells produïts a Rússia també podien carregar emprant pintes, una característica que no es troba en cap altre fusell de palanca.

Winchester Model 88[modifica]

Introduït el 1955, seixanta anys després de l'últim disseny amb acció de palanca de Winchester, el Model 88 no s'assemblava a cap fusell de palanca anterior, en realitat era un híbrid de forrellat i palanca. Una sub-lleva de recorregut curt accionava un forrellat rotatiu amb tres galets de acerrojamiento, mentre que els cartutxos eren alimentats verticalment des d'un carregador extraïble. Aquestes característiques de fusell de forrellat en un palanca permetien l'ús de cartutxos moderns amb alta pressió, casquets curts i bales spitzer: 243 Winchester, 284 Winchester, 308 (7,62 OTAN) i 358 Winchester. El Model 88 no va demostrar ser molt popular, encara que té una bona quantitat d'usuaris, sent s'abandoni el 1973. Els posteriors fusells Sako Finnwolf i Browning BLR tenen accions similars. Un fusell Winchester Model 88 calibre 308 va ser emprat per obtenir l'actual World 's Record Typical Whitetail Deer.

Winchester Model 9422[modifica]

El Winchester Model 9422 va ser introduït el 1972 i va ser ràpidament reconegut per la seva alta qualitat. Va ser dissenyat per capturar la imatge dels fusells de palanca tradicionals amb el martell exposat, agarradera recta, dipòsit tubular i abraçadores en el canó. Al contrari dels vells fusells de palanca Winchester, tenia entalles per muntar una mira telescòpica. Va ser ofert en calibre 22 Long Rifle i 22 WRM, a un preu que el situava en la gamma alta del mercat de fusells de cacera calibre 22.

El disseny de l'acció del Model 9422 era original i extremadament fiable. El sistema d'alimentació movia el cartutx fins a la recambra agafant-lo per la seva pestanya i el seu forrellat es encaixava en una entalla d'aquesta. Un límit ocult de polímer sobre la recambra assegurava el acerrojamiento i facilitava el desacoblament d'aquest.

El Model 9422 va ser àmpliament apreciat pels usuaris aficionats a les pel·lícules western i aquells que buscaven una forma senzilla i divertida d'ensenyar a disparar als seus fills. Durant la seva producció van ser oferts un model d'alta qualitat anomenat 9422 XTR, un model que emprava cartutxos 17 de percussió anular i diversos models commemoratius. La seva producció va cessar el 2005. [8]

Trajectòria[modifica]

En la seva primera presentació, el dipòsit tubular sota el canó contenia 15 cartutxos i el calaix de mecanismes estava fet de bronze. A causa del color característic d'aquest metall, l'arma era coneguda com Yellow Boy , el " noi groc ". A més, una finestreta lateral facilitava tot el procés de recàrrega i dificultava l'entrada de brutícia. Tenia la capacitat d'efectuar 12 trets per minut i se li considerava una arma summament fiable. Al model de 1866 van seguir les següents versions:

  • 1873 que va aconseguir una producció de 720.600 unitats,
  • 1876 creat específicament per a la caça del bisó,
  • 1886 considerada la millor versió; seu sistema d'alimentació va ser optimitzat pel dissenyador John Browning,
  • 1892, 1894, i 1895, que van superar el milió d'unitats venudes.

El Winchester, igual que la resta dels fusells de repetició, es va convertir en una arma principalment utilitzada per la cavalleria, encara que també va ser àmpliament comercialitzat al mercat civil. Els fusells i carrabines Winchester van ser emprats en tot tipus de conflictes al llarg del món: la Guerra del Pacífic, Pacificació de l'Araucanía, Conquesta del desert, la Revolució mexicana i la Primera Guerra Mundial, per citar alguns.

Però durant la Primera Guerra Mundial, el gran desenvolupament dels fusells de repetició accionats mitjançant forrellat i alimentats amb pintes, com el Mauser 98, el Mosin-Nagant, el Lee-Enfield i el Springfield 1903, va relegar a un segon pla al fusell Winchester accionat per palanca o lever action i alimentat des del seu dipòsit tubular. De fet, els fusells Winchester de les sèries originals es van produir fins a 1932.

Canvis de 1964[modifica]

Entre mitjans i finals de la dècada dels 50, l'empresa Winchester va patir un canvi d'administració, que va realitzar certs canvis en els seus productes, que van fer que un [9] redisseny de les seves armes el 1964. Això va ser considerat per molts [10] com l'any quan el" veritable " Winchester va deixar de ser el que va ser, de manera que els fusells "pre-64" van aconseguir preus molt més grans que aquells produïts després. La pròpia empresa Winchester va començar a tenir un problemàtic futur, ja que la competència tant d'empreses nord-americanes com estrangeres va començar a reduir les seves vendes. Encara que en la dècada de 1970 l'empresa va intentar recuperar la seva reputació en produir l'apreciada escopeta semiautomàtica SuperX-1, produïda segons les línies pre-1964, el cost de producció novament va demostrar ser insostenible. El 1980, la companyia va ser dividida en parts i venuda. El nom "Winchester" es conserva a la branca de municions de la companyia, que continua sent rendible. La branca fabricant d'armes i la fàbrica de New Haven van passar a mans de la US repeating Arms, que va lluitar per mantenir a la superfície la companyia sota una varietat de propietaris i equips administratius. Finalment va anunciar que tancaria la fàbrica de New Haven, que produïa el Model 1894, el 2006.

El 15 d'agost de 2006, Olin Corporation, propietària de les marques registrades Winchester, va anunciar que va obtenir un nou acord de llicència amb Browning per fabricar fusells i escopetes marca Winchester, encara que no en la clausurada fàbrica de New Haven. Browning, amb seu a Morgan, Utah, i l'anterior llicenciat, US repeating Arms Company, són subsidiaris de FN Herstal. El 2008, FN Herstal va anunciar que planejava produir fusells Model 70 en el seu fàbrica de Columbia, Carolina del Sud.

El Winchester com a símbol[modifica]

El Winchester és identificat com un element d'identitat del vaquer o cowboy, tal com el Thompson amb carregador de tambor és associat als gàngsters de la Gran Depressió. Aquesta identificació ha estat reforçada principalment pel cinema de Hollywood, que fins i tot va produir una pel·lícula anomenada Winchester '73 , protagonitzada per James Stewart, o pel spaghetti western, com és el cas de Winchester, un entre mil . També va ser usat en el genocidi ona a Terra del Foc en el Segle XIX. També ha estat utilitzat com el cognom dels protagonistes principals Dean i Sam Winchester de la sèrie Supernatural (Sobrenatural).

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Taylor, Jim, A Short History of the Levergun, http://www.leverguns.com/articles/taylor/history.htm
  2. El cartutx de Smith va ser principalment derivat del 0,22 BB flobert, però el disseny de flobert no carregava pólvora. El casquet cilíndric va ser molt probablement inspirat per un altre disseny francès, el cartutx d'espiga Lefaucheaux.
  3. -w.com/1876v04.html The Winchester Model 1876 Rifle. Bar-w.com [Consulta: 26 desembre 2008]. 
  4. p. 542 Walter, John Rifles of the World 2006 Krause Publications
  5. Igual que els similars 5-10 i 50-105. Barnes, Frank C., ed. by John T. Amber. ".577/500 Magnum Nitro Express", in Cartridge of the World , p.116.
  6. " Winchester s Big 50 ", American riflemen .
  7. Madise, p. 426
  8. Dave Anderson "Gone but not forgotten: Winchester 's 9422 lever action". Guns Magazine. . FindArticles.com. 21 Jan 2009. http://archive.is/20120629145925/findarticles.com/p/articles/mi_m0BQY/is_9_51/ai_n14816188
  9. escriptor d'articles sobre armes summament controvertit, Jack O'Connor digués: " ... Vaig veure el prototip del 'Nou Model 70.' A primera vista em va donar llàstima. L'acció va ser simplificada, mentre que el guardamonte i la trapa del dipòsit estan fets amb xapa d'acer estampada. Les línies de la culata són tosques i la seva agarradera no té quadriculat, mentre que el canal de suport del canó ha estat eixamplat de tal manera que una rajada de paneroles podria organitzar un ball sota el canó ... Els vaig dir que la seva creació no es vendria, que era un dels fusells més lletjos que he vist .""
  10. "1964 va ser un gran any per Olin/Winchester. Aquest va ser l'any en què va ser introduïda la seva línia d'armes revisada (per abaratir costos de producció). La reacció dels reporters d'armes i els usuaris va ser ràpida i terrible, de manera que Winchester mai va recuperar la seva antiga posició dominant. "Hawks, Chuck," The Winchester Model 94 ",

Referències[modifica]

  1. ^ Out With A Bang: The Loss of the Classic Winchester Is Loaded With Symbolism, Washington Post , January 21, 2006
  2. End of an era es Winchester rifle plant preparis to close, Pittsburgh tibuna-Review , January 18, 2006
  3. End of an era es Winchester rifle plant preparis to close, NC Times.com January 17, 2006
  4. Kelver, Gerald O. Major Ned H. Roberts and the Schuetz Rifle. 1998. Pioneer Press
  5. Campbell, John. The Winchester Single Shot. 1998. ISBN 0-917218-68-X
  6. Madise, George, The Winchester Book , Houston: Art and Reference House 1971

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Fusell Winchester