Vés al contingut

Usuari:Pallares/Kenneth Branagh

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia

[modifica]

El seu nom complet és Kenneth Charles Branagh. És el segon de tres fills en una família protestant de la classe obrera. Es van traslladar a Reading, Anglaterra, quan ell tenia 9 anys, per escapar a la violència de la zona. Ken va tenir un conflicte d'identitat que li va fer adoptar l'accent anglès a la seva escola mentre es mantenia irlandès a casa. Va ser capità de l'equip de rugbi i de futbol i es va enrolar en la revista local, escrivint crítiques de llibres infantils. Però va ser quan tenia 15 anys, en veure a Derek Jacobi en el paper de Hamlet, quan va decidir ser actor.

Als 18 va ingressar en la Royal Academy of Dramatic Art, el director de la qual, Hugh Crutwell, seria molt més trigui el seu ajudant i referència en moltes pel·lícules. Res més acabar l'escola, va realitzar el paper secundari en l'obra Another country, que li va valer molts premis i aclamacions. Però va anar el seu paper com Enrique V per a la Royal Shakespeare Company (RSC) a l'edat de 23 anys, la que va assegurar la seva posició com a nou talent de l'escena britànica tant en l'adreça com en la interpretació.

En 1987 va fundar, juntament amb el seu col·lega en Another country, David Parfitt, una nova companyia, que va ser nomenada Renaissance, amb un principi alguna cosa desfavorable: la producció Public Enemy, escrita, dirigida i protagonitzada per Kenneth Branagh, va rebre moltes crítiques negatives (especialment dedicades a la seva megalomania). Afortunadament, les produccions de RTC de Nit de Reyes (dirigida per Kenneth), de Molt soroll i poques nous (amb Keneth com a protagonista), i Hamlet (també en el paper principal), van ser rebudes amb l'aclamació crítica. La premsa li va etiquetar com "el nou Olivier".

Durant el període agitat del naixement de la Renaissance, va continuar treballant en projectes de televisió i de cinema. Un d'ells la mini-sèrie de BBC Fortunes of war. La seva actriu principal era Emma Thompson. Els dos van acabar enamorant-se en el rodatge. Es van casar tres anys més tard en 1989 i després de catapultar-se en les seves diferents carreres cinematogràfiques se'ls va conèixer internacionalment com "Ken i Em", "la parella Real del cinema anglès". Els seus diferents projectes els van portar a distanciar-se i van anunciar la seva separació el 30 de setembre de 1995.

La seva següent pel·lícula, Morir encara va ser la seva primera experiència amb un gran estudi, la Paramount. Film que homenatja el cinema negre. Va fer als crítics que ara li comparessin amb Welles. La pel·lícula va ser un èxit i li va permetre rodar la comèdia de baix pressupost Els amics de Peter i després traslladar-se a la Toscana per rodar Molt soroll i poques nous.

Mary Shelley's Frankenstein va ser una de les produccions més cares de 1994 i probablement la millor i més fidel adaptació de l'obra de Mary Shelley. Va intervenir com a director i actor. Malgrat ser considerada un fracàs comercial, va arribar a produir 106 milions de dòlars de benefici.

En 1995 dirigeix la pel·lícula de baix pressupost En el més cru del cru hivern que amb prou feines sí va tenir exhibició en molts països i que narra la història d'un atípic grup teatral que pretén muntar Hamlet en un petit poble rural. Aquesta pel·lícula va comptar amb la veterana Joan Collins.

Al poc temps va complir el seu somni en dirigir una versió de Hamlet de quatre hores, sense cap tall pel que fa a l'obra original i amb un repartiment plagat d'estels, encara que també es va exhibir una versió reduïda de poc més d'hora i mitja. Els crítics la van aclamar i va rebre quatre nominacions als Óscar. Malgrat l'èxit, no va rebre cap.

En el 2001 va protagonitzar el gran paper en el telefilm Conspiracy, (distribuïda a Espanya amb el nom La solució final), que li va valer el premi Emmy. Es decideix a tornar als escenaris a principis del 2002 després de gairebé deu anys d'absència, però ho fa primer com a director amb The play what wrote, que es converteix en la comèdia revelació de l'any i rep diversos guardons. De nou acapara l'èxit de la crítica i el públic, fent el paper de Ricardo III d'Anglaterra en els teatres de Sheffield, al març del 2002.

Aconsegueix el paper de Gilderoy Lockhart en Harry Potter i la càmera secreta. En el 2003 torna al teatre, però no amb Shakespeare, sinó amb Mamet. Edmond és un nou èxit d'audiència i crítica. Contreu matrimoni amb Lindsay Brunnock, a la qual va conèixer en el rodatge de Shackleton. Recentment ha exhibit en diversos festivals el seu curtmetratge Listening.

En el 2006, Branagh va dedicar gran part del seu temps a Japó preparant la seva personal visió de Com agradeu, de William Shakespeare. Amb Jimmy Juill, Brian Blessed, Adrian Lester {que anteriorment va treballar juntament amb Kenneth en la pel·lícula Treballo d'amor perduts}

També treballa per a la televisió en la sèrie Wallander, on interpreta al famós detectiu creat per Henning Mankell. La sèrie va començar en 2008 i actualment en 2012 es compleix la tercera temporada.

Branagh va dirigir Thor (2011), basada en el personatge de l'empresa Marvel Comics. Branagh fa incursió al gran cinema industrial basat en personatges de comics, ja que la major part de la seva filmografia correspon a altres tipus de films. Molts fanàtics del còmic "Thor" i dels personatges de "Marvel", estan molt contents amb l'elecció de Kenneth Branagh a càrrec del projecte, ja que igual que Christopher Nolan, són directors molt respectats per films anteriors. Branagh manté el projecte en absolut silenci, i molts auguren que el resultat de Thor és molt similar a l'èxit que va obtenir Nolan amb la seva visió de Batman en The Dark Knight.

Per la seva actuació en My Week with Marilyn va ser nominat a l'Óscar com a millor actor de repartiment. D'altra banda, va tenir un paper en la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Londres 2012.

Va dirigir la producció de Walt Disney Pictures, La Ventafocs (2015). El guió escrit per Chris Weitz fusiona el relat infantil de Charles Perrault amb la història del film animat de Walt Disney de 1950.

[[Categoria:Actors de cinema nord-irlandesos]] [[Categoria:Persones de Belfast]] [[Categoria:Directors de cinema britànics]] [[Categoria:Actors de Harry Potter]]