Usuari:Ramon 3223/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarRamon 3223/proves

El Khachapuri (Georgià: ხაჭაპური khach’ap’uri [xɑ'tʃɑ'puri] compost per ხაჭო: [xa'tʃo] "formatge fresc/mató" + პური : ['puri] "pa") és un plat típic i popular de la gastronomia georgiana i estès, també, a altres països ex-soviètics.[1]

Es tracta d'un pa que pot adoptar diferents formes (rodó, rectangular o en forma de barca) al qual se li afegeix formatge agre com seria el cas de l'imeruli (d'Imerètia) o el suluguni (de Mingrèlia i Svanètia) o formatge salat com seria el cas del bryndza. El formatge es ratlla i en alguns casos s'acompanya amb un ou. També s'hi agefeix mantega en el cas que el resultat no sigui prou cremós.[2]

Llur popularitat és tan gran que economistes del think tank ISET-PI, relacionat amb la International School of Economics at Tbilisi State University, van idear un índex per tal de mesurar la inflació a partir del preu del Khachapuri d'Imerètia inspirat en l'Índex Big Mac de The Economist.[3] En el cas georgià, el còmput es duu a terme a partir del preu de la farina, el formatge, la mantega, els ous, la llet i el llevat.[4]

Variants[modifica]

El Khachapuri presenta algunes variants marcades per l'emplaçament geogràfic:[5]

  • Khachapuri d'Imerètia: Un dels més populars. De forma circular.
  • Khachapuri d'Adjària: El més conegut fora de Geòrgia.[6][7] Té forma de barca. Se li afegeix un ou i un tros de mantega.
  • Khachapuri de Mingrèlia: de forma rodona. Semblant al d'Imerètia però se li afegeix més formatge.
  • Khachapuri de Penovani: Originari de Samtskhe-Javakheti. Generalment té forma quadrada. És considerada la varietat més senzilla de Khachapuri.
  • Khachapuri de Gúria: Té forma de lluna creixent i es prepara pel Nadal ortodox.
  • Khachapuri d'Ossètia: Similar pel que fa a la forma al d'Imerètia. S'elabora amb patata bullida.
  • Khachapuri de Svanètia: Es farceix amb formatge gras, ous i cebes verdes. Té forma circular.

Referències[modifica]

  1. «Georgia’s Khachapuri Combines Tradition, Egg and Cheese Bread | Institute of Culinary Education» (en anglès). [Consulta: 14 juliol 2022].
  2. Goldstein, Darra. The Georgian feast : the vibrant culture and savory food of the Republic of Georgia. Revised and expanded 25th anniversary edition, 2018. ISBN 978-0-520-30026-2. 
  3. «Khachapuri Index» (en anglès). [Consulta: 14 juliol 2022].
  4. Farley, David. «Georgia’s addictive cousin to pizza?» (en anglès). [Consulta: 14 juliol 2022].
  5. «7 Types of Khachapuri Sorted by Popularity». [Consulta: 14 juliol 2022].
  6. «Warm khachapuri flatbreads take me back to Georgia – here’s the recipe | Marcel Theroux» (en anglès), 02-02-2021. [Consulta: 14 juliol 2022].
  7. «Día Mundial del Huevo: Tokeneneng y otras recetas raras que no conoces» (en castellà), 09-10-2020. [Consulta: 14 juliol 2022].

Enllaços externs[modifica]