Usuari:Susanna Benavent Benavent/proves/Paco Tortosa Pastor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Paco Tortosa (2022)

Paco Tortosa Pastor (Vallada, 28 de gener de 1954), és doctor en Geografia nascut a Vallada, País Valencià, poble on va créixer junt amb la seua família, propietària d’un forn de pa.

Fotògraf autodidacta i viatger incansable, és considerat pioner del cicloturisme a Espanya[1], precursor de les anomenades vies verdes i expert en geografia ambiental.

La seva vida i carrera han estat dedicades a explorar la riquesa cultural i natural dels paisatges que envolten, sobretot, el seu entorn més pròxim. Fruit d'aquest interés són una col·lecció de publicacions escrites i digitals, que han deixat una empremta notable en els àmbits del cicloturisme i la mobilitat sostenible, tot acompanyat d’una extensa documentació fotogràfica i un gran nombre de mapes detallats de les rutes realitzades.

Biografia[modifica]

Paco Tortosa va obtenir el seu doctorat en Geografia a la Universitat de València, on va cultivar la seva passió per l'estudi dels paisatges i com aquests interactuen amb la gent. Amb la seua bicicleta com a companya de viatge, ha explorat detalladament el País Valencià i altres regions, i ha escrit llibres que posen en valor el ric patrimoni cultural i natural de la seva terra natal, així com d'altres regions d'Espanya o inclós més llunyanes, com ara la zona més austral de sud-amèrica o Cuba.

Joan Romero, Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València el descriu com: ...una de les persones que millor coneix i estima el seu país. Un geògraf pioner. Un dels nostres més destacats “paisatgistes” que des de fa dècades ha transitat entre paisatges. Un avançat al seu temps. Una persona que des de fa anys ha sabut conciliar com pocs el coneixement i la interpretació dels processos territorials i ambientals, a més de demostrar la seva coherència amb principis i valors que avui són àmpliament compartits però que fa tres dècades eren absolutament minoritaris. Amb una extraordinària capacitat per a captar la bellesa i l’ànima d’un paisatge en una imatge. Que ha mantingut el seu indeclinable compromís amb les causes justes i la seva voluntat de proposar i de suggerir que les coses es poden fer millor perquè això ens fa a tots un poc millors[2].

Amb més de 340.000 km recorreguts a dos rodes[3], Paco ha experimentat alguns entrebancs en el camí, com el furt de més de 12 bicicletes al llarg de la seva notable trajectòria, a més d’accidents i altres importunis. El seu interés per la música rock dels anys 70 i pel cinema, juntament amb la seva predilecció per les interaccions socials, culturals i naturals, completa el perfil polifacètic i apassionat de qui es considerat el pare de cicloturisme en Espanya[4].

Obra[modifica]

En 1980 va començar a viatjar pel País Valencià en bicicleta i a peu, podent afirmar que ha estat en 518 ajuntaments i municips del País Valencià[5], el que li ha permés publicar vora publicar quasi 40 llibres i desenes d’audiovisuals, cartografies temàtiques, i estudis etnogràfics. Totes tenen un fil conductor: la predilecció pels espais rurals, la defensa dels valors ambientals i paisatgístics, l´excel·lent qualitat de les imatges i un coneixement excepcional dels llocs que ha volgut compartir amb els lectors. Tot el que transmet amb els seus textos i cada imatge que proposa procedeix de llocs, espais naturals i paratges que abans ha visitat, ha volgut entendre i més tard ha ofert per a ser compartits amb la resta de lectors. [2]

Els seus llibres, versen sobre el patrimoni cultural i natural de les comarques valencianes, municipis, parcs naturals, patrimoni rural i cultural de zones d'interior valencianes, on tracta qüestions antropològiques, ambientals i paisagístiques valencianes i d'altres zones de l’estat espanyol. Considerats com a literatura de viatges, inclouen descripcions detallades dels territoris i paisatges pels que ha passat, vivències que, a mode de dietaris reflexius o cròniques crítiques, inciten al lector a convertir-se en un viatger conscient de l'entorn pel que transita, al temps que convida a descobrir el context cultural de cada territori de manera intimista, assossegada i afectiva.

La seva obra més exitosa, "Espanya en bici", és coneguda com "la Bíblia" del cicloturisme a Espanya[6], ja que és una de les obres de capçalera per a cicloturistes. Tot un testimoni de les seves experiències i coneixements acumulats al llarg de les seves rutes ciclables per tot el país. La primera edició, escrita amb la col·laboració de Mar Fornes, destaca per la seva minuciositat i la riquesa dels mapes i gràfics que l'acompanyen, tenint en compte el moment en el que fou escrita (1984) i els mitjans de que es disponia. "Espanya en bici" va estar reeditada en 2017 després de recorrer cadascuna de les rutes, actualitzar la cartografia i afegir images actualitzades dels elements paisagístics.

Ecologia i sostenibilitat[modifica]

Paco Tortosa amb la seua bicicleta i la tradicional cistella valladina de vímet (2022).

Paco Tortosa és un innovador expert amb les maneres d’apropar-se als paisatges i els patrimonis culturals i naturals. Amb la seua càmera de fotos, ell veu el prodigi on la resta tan sols percep normalitat. És col·laborador habitual de la Cartelera Túria de València i va estar co-director de la Cooperativa Paleta d’Ocres com a membre durant la seua vida laboral activa.

La seua filosofia es pot resumir en la següent meditació budista zen: "Lentitud en el viatge, admiració en l'observació dels paisatges, banys en els rius salvatges i abraçades als arbres sense roba que moleste, abraçades amb els companys i companyes, dormir a la natura, descobrir paisatges insòlits i no tindre mai pressa". [7]

Des de la dècada de 1990, ha interveingut en projectes relacionats amb el disseny de carrils bicis i la pacificació del trànsit a les ciutats i pobles valencians. Ha treballat en temes de mobilitat sostenible per a diferents administracions, i ha redactat Plans Directors en ciutats valencianes com Carcaixent, Torrent, Gandia, Sagunt i Silla, així com per a la Conselleria de Transports per l’Area Metropolitana de València, i projectes per a ajuntaments i el Govern Valencià, centrant-se en Plans de Vials No Motoritzats per a la mobilitat no motoritzada a peu i en bici, i en estudis de pacificació del trànsit. Destaca el treball realitzat per al Govern de les Illes Balears amb un projecte de planejament del conjunt de les quatre illes per connectar els seus pobles i ciutats mitjançant una xarxa de viaris no motoritzats.

En l'actualitat col·labora amb l'Ajuntament d'Alzira en temes de mobilitat urbana sostenible, consolidant-se com una figura clau en la promoció d'un estil de vida més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Respecte al turisme cultural i natural, ha participat en el desenvolupament de projectes, entre els que podem destacar:

  • Director i coordinador del Centre BTT de la Comarca de l'Alt Palància.
  • Pla director del Turisme Cultural i Natural de Godella.
  • Pla director de Turisme Cultural de Dènia.
  • Pla director de Turisme del municipi de Ròtova.
  • Pla director de Turisme de Bocairent.
  • Pla director de Turisme d'Alpont.

A més a més, Paco Tortosa és llaurador ecològic, centrant-se especialment en el cultiu de tarongers a Carcaixent, on resideix actualment. Tot i la retirada de la seva vida laboral activa, continua sent un apassionat del cicloturisme, organitzant viatges cicloturistes per a les seves amistats més properes. A la seua filosofia del cicloturista, plasmada en un decàleg assossegat, poètic i sensual, destaca la importància de viatjar amb tranquil·litat, gaudir de la natura i mantenir una actitud positiva malgrat els desafiaments.

Actualment (2024) Paco Tortosa viu una vida senzilla, gastant solament en allò estrictament necessari i tenint molta cura de la seua salut i alimentació. No té vehicle propi i es desplaça sempre que pot en bicicleta malgrat les limitacions del deficient sistema de transport públic espanyol, fet que ressalta el seu compromís amb la mobilitat sostenible, la filosofia de viure de forma senzilla, i uns valors inquebrantables. El seu equipament cicloturista és molt bàsic, sense extravagàncies en components o sense roba tècnica de preus desorbitats. Aquesta elecció personal reflecteix la seva convicció de que per fer grans viatges només cal una bicicleta en bones condicions i roba comú però adequada.

Llibres publicats[modifica]

Com a resultat dels seus viatges en bicicleta i la seua filosofia de vida, ha escrit una extensa obra aporta valuoses reflexions i anàlisis de les realitats paisatgístiques, culturals i mediambientals del nostre país, recollides en una àmplia col·lecció d'obres que han enriquit la literatura turística i geogràfica, destacant per la seva minuciositat i els mapes i gràfics que les acompanyen. Paco Tortosa reconeix[8] dedicar a les seues publicacions cos i ànima, treballant en algunes d'elles, com per exemple Vilafranca, un mar de pedra, fins a 15 mesos initerrumputs, de dilluns a diumenge 12 hores al dia.

Algunes de les seues obres són:

  • España en bici (1983). Coneguda com "la Biblia" del cicloturisme, aquesta obra ha guiat a nombrosos ciclistes a través dels paisatges espanyols, consolidant el seu estatus com a pioner en aquesta forma de viatge.
  • Rutas de Cicloturismo de las Illes Balears (2000). Una col·laboració amb Boro Miralles.
  • Espais naturals. Terres interiors valencianes (2001). Una exploració dels espais naturals de l'interior valencià, amb un enfocament especial en la seva bellesa i diversitat. En col·laboració amb José Manuel Almerich i Jorge Cruz.
  • Espais naturals del litoral valencià (2003). Una col·laboració amb José Manuel Almerich i Jorge Cruz.
  • L'Albufera. Guia de Descoberta del Parc Natural (2007). Itinieraris culturals i ambientals. Una col·laboració amb Pepa Prósper.
  • Arquirectura rural i dispersa del Macís del Caroig (2008). Una obra que posa de manifest l'arquitectura rural del massís del Caroig, amb una atenció especial a les estructures disperses que conformen aquest paisatge.
  • Casas Rurales, Comunitat Valenciana (2009). Una obra que es centra en les històries dels propietaris, en el seu projecte vital, de la qualitat del tracte i la bellesa de l'entorn paisagístic sense puntuacions d'habitacions, cuines ni preus. En col·laboració amb Sara García.
  • Paisaje y sensaciones. La mirada del ferrocarril de España y Portugal (2009). Obra fotogràfica de gran format que il·lustra, des de todos els punts de vista, un de los bucs insignia del transport sostenible: el ferrocarril.
  • Silla, Entre hortes, marjals i l'Albufera (2011). Una immersió en la ciutat de Silla, amb una atenció especial als seus elements històrics i a la vida quotidiana dels seus habitants [9].
  • Sueca, Paisatge, cultura i medi ambient (2011). Una obra dedicada a la ciutat de Sueca, destacant els seus trets culturals i la seva relació amb el seu entorn.
  • Vilafranca, Un mar de pedra seca a mil metres d’altitud (2013). Una mirada detallada a aquesta localitat, revelant la seva història, els seus carrers i la seva gent.
  • Teulada Moraira, Balcó a la mar entre riuraus i ceps de moscatell (2018). Una mirada detallada a aquestes dues localitats, destacant els seus encants i característiques úniques.
  • Alzira, Jardí babilònic entre el Xúquer i la Murta (2019). Un recorregut íntim per la ciutat d'Alzira, amb una atenció especial als seus llocs més emblemàtics i a la seva rica història.
  • Viaje al Cono Sur, Los Andes de Chile y Argentina y la Carretera Austral Chilena (2021). Una crònica dels viatges de Paco per les regions del Cono Sur d'Amèrica del Sud, explorant les seves particularitats geogràfiques i culturals.
  • Viajando Cuba, Cicloturismo de alforjas sosegado, poético y sensual (2023). Una exploració detallada de les riqueses i la diversitat cultural de l'illa de Cuba, capturada a través del lent moviment d'una bicicleta.

Articles i col·laboracions[modifica]

Premis[modifica]

Paco Tortosa ha rebut diferents premis relacionats amb la sostenibilitat i la protecció del medi ambient.

  • Guardó en la II Edició dels Premis Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible en la Comunitat Valenciana 2017 [18].
  • Reconeixement de l'Ajuntament de València en el Dia de la Bicicleta 2019[19].
  • Premi Túria a la Millor Contribució al Medi Ambient 2022.[20]

Referències[modifica]

  1. «Pioneros del cicloturismo en España» (en anglès). [Consulta: 23 gener 2024].
  2. 2,0 2,1 «Cazarabet conversa con... Paco Tortosa» (en valencià). Llibreria Cazabaret, 03-09-2013. [Consulta: 18 gener 2024].
  3. «"Ir demasiado rápido es la negación de un viaje"» (en castellà), 02-03-2016. [Consulta: 23 gener 2024].
  4. «Paco Tortosa. Padre del cicloturismo en España archivos» (en castellà). [Consulta: 27 gener 2024].
  5. «En Companyia de Paco Tortosa, geògraf i autor de “Jardí babilònic entre el Xúquer i la Murta”». [Consulta: 25 gener 2024].
  6. valencia, Laura Ballester |. «La "Biblia" del cicloturismo de alforjas vuelve a rodar» (en castellà), 27-03-2016. [Consulta: 23 gener 2024].
  7. «Paco Tortosa, autor de España En Bici, nos ofrece un nuevo punto de vista en el que la meditación y el cicloturismo se encuentran. 🙌 💚 Muchas gracias... | By Asociación CiclaMadrid | Facebook». [Consulta: 23 gener 2024].
  8. «Cazarabet conversa con... Paco Tortosa, autor del libro "Vilafranca. Un mar de pedra seca a mil metres d'altitud" (Edicions 96), así como con Dolors Pedrós, gerente de la editorial, y Pau Fuster, responsable de la cartografía del libro.». [Consulta: 23 gener 2024].
  9. «Guía para descubrir Silla, a pie o en bici» (en castellà). Levante, 19-11-2011. [Consulta: 23 gener 2024].
  10. «Col·laboracions de Paco Tortosa a la Cartelera Túria» (en valencià). Cartelera Turia. [Consulta: 23 gener 2024].
  11. «Col·laboracions de Paco Tortosa amb la revista Descobrir» (en valencià). Descobrir. [Consulta: 23 gener 2024].
  12. «Col·laboracions de Paco Tortosa a El País» (en castellà). El País. [Consulta: 23 gener 2024].
  13. «Autores: Paco Tortosa» (en valencià). Levante. [Consulta: 23 gener 2024].
  14. «Revista sin prisas - Número 24» (en castellà). Pedalibre, 1996. [Consulta: 23 gener 2024].
  15. «Col·laboracions de Paco Tortosa amb Sostenible». Diputació de Barcelona. [Consulta: 23 gener 2024].
  16. eltossal. «Qui som». [Consulta: 23 gener 2024].
  17. «Cine – Forum sobre Vías Verdes en La Casa Encendida (Madrid)». [Consulta: 25 gener 2024].
  18. «Salvador destaca la implicación de los ayuntamientos y entidades para fomentar la movilidad sostenible en la Comunitat» (en castellà). Generalitat Valenciana, 19-09-2017. [Consulta: 22 gener 2024].
  19. «El geógrafo Paco Tortosa galardonado por hacer de la bicicleta "un instrumento transformador"» (en castellà). [Consulta: 23 gener 2024].
  20. «XXX PREMIS TURIA 2022-PREMIATS» (en valencià). Cartelera Turia, 18-11-2022. [Consulta: 22 gener 2024].

Enllaços externs[modifica]