Ruta metabòlica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Vies metabòliques)
La glucòlisi, un exemple de ruta metabòlica en què es transforma una molècula de glucosa en dues molècules de piruvat, i es genera energia ATP i poder reductor (NADH).

En bioquímica, una ruta metabòlica o via metabòlica és una seqüència de reaccions químiques que condueixen d'un substrat inicial a un o diversos productes finals, a través d'una sèrie de metabòlits intermediaris. Per exemple, a la ruta metabòlica que inclou la següent seqüència de reaccions:

A       B       C       D       E

A és el substrat inicial, E és el producte final, i B, C, D són els metabòlits intermediaris de la ruta metabòlica.

Les diferents reaccions de les rutes metabòliques són catalitzades per enzims i tenen lloc a l'interior de les cèl·lules. Moltes d'aquestes rutes són altament complexes i impliquen una modificació pas a pas de la substància inicial per a donar-li la forma del producte amb l'estructura química desitjada.

Totes les rutes metabòliques estan interconnectades i moltes manquen de sentit per si soles; tanmateix, a causa de l'enorme complexitat del metabolisme, la seva subdivisió en sèries relativament curtes de reaccions en facilita la comprensió. Moltes rutes metabòliques s'entrecreuen i existeixen alguns metabòlits que són creuaments metabòlics importants, com ara l'acetil coenzim-A.

Tipus de rutes metabòliques[modifica]

Habitualment es distingeixen tres tipus de rutes metabòliques:

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ruta metabòlica