Viquipèdia:Butlletí/2023

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Setembre

01/09/2023 Butlletí | 1a setmana setembre, 2023
  • Projectes
  • Comunitat
    • Proposta de berenar abans no s'acabi l'estiu: 19 de setembre. Més informació en breu, però de moment, els més sociables, reserveu agendes.
    • ViquiTrobada: s'està treballant amb la data del 25 de novembre. Però no confirmat encara perquè s'està pendents de detalls logístics. En pic es confirmi, avisem perquè reserveu la data. Enguany aquesta trobada toca fer-se a les rodalies de Barcelona.

S'està treballant perquè les dues trobades disposin de servei d'acollida i activitats per a la mainada i perquè siguin benvingudes les vostres mascotes.

  • Comunicació
    • Comunicació a Wikimania Singapur 2023: el membre d'Amical Wikimedia @quelet juntament amb la viquipedista @silviasimonr van fer dissabte 19 d'agost una comunicació en línia a Wikimania 2023 que va tenir a Singapur, amb el títol Reutilització de Dades Obertes de vàries fonts per analitzar la desigualtat de gènere: des dels epònims de carrers i centres docents, fins a investigadores i investigació. En aquesta comunicació de 10 minuts del track d'Open Data de Wikimania, es va fer un pas més en l'anàlisi dels noms de carrers i de centres docents catalans, tot comentant com s'han utilitzat les dades obertes. Igualment es va fer una reflexió sobre els noms dels carrers i la dificultat d'estudiar-los a partir de dades obertes. Més informació al blog d'en @quelet (http://edunomia.net/diari/edunomia/arxius/2023/comunicacio-a-wikimania-singapur-sobre-reutilitzacio-de-dades-obertes-i-analisi-deponims.html). PDF de la presentació a Commons: https://w.wiki/7HKi
  • Wikimedia internacional
    • Les Conferències Triennals del Comitè de Conservació del Consell Internacional de Museus (ICOM) són un esdeveniment cultural rellevant en el camp del patrimoni cultural a nivell global. Al voltant d'un miler de professionals de tot el món, tant membres com no membres de l'ICOM, es reuneixen per compartir experiències, idees i perspectives, establir contactes valuosos amb col·legues i representants d'institucions patrimonials, i estar al dia de les evolucions i tendències en el camp de la conservació del patrimoni cultural. Les conferències s'han celebrat a Copenhaguen 2017 i Pequín 2020 (en format en línia). En aquesta ocasió serà a la Universitat Politècnica de València. Actualment els afiliats són Wikimedia Itàlia, Wikimedia Deutschland, Wikimedia Sverige, Wikimedia CH i Wikimedia España. En representació dels museus catalans i viquipedistes: Museu Etnogràfic de València, hi farà una presentació. En representació d'Amical hi assistiran...
    • Crònica a Queering Wikipedia, la primera videoconferència LGTBQ+ crònica per @hiperterminal. La conferència es va realitzar en format presencial i virtual els dies12, 14 i 17 de Maig de 2023, s'ha fet aquesta activitat, en anglès i castellà, en diversos horaris per involucrar a gent de tot el món. Aquest esdeveniment gira al voltant de com fer de la Viquipèdia un lloc més divers ón múltiples gèneres puguin participar. Temes com la bretxa de coneiximent, les guíes i polítiques de la Viquipèdia sobre fonts fiables que exclouen comunitats marginalitzades , les principis feministes per Internet, la xarxa de recerca feminista a Internet o el cas de la Timnit Gebru sobre biaxos en intel·ligència artificial es van esmentar per fer-nos reflexionar sobre com fer de la Viquipèdia i els seus projects un espai on de debó es reflecteixi tot el coneiximent humà. L'agenda es pot llegir en aquest enllaç amb accés a vídeos i presentacions. Un extra: Des de Women & Wikipedia també vam participar com assistent de Wikimedia LGBT+ en Agost.
    • WikidataCon 2023 serà el 28 i 29 d'octubre. Al setembre s'obre el formulari d'inscipció per atendre en línia a les conferències:https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:WikidataCon_2023/Attend

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.

Juny

02/06/2023

Butlletí | Allau d'activitats i represa dels Bibliowikis

  • Projectes - Aquests dies s'ha tancat la campanya de Músics del Brasil que ha tingut molta participació i s'hi han generat continguts molt interessants. Tenim oberts a participar els projectes Els 10.000, el de Persones no-binàries i, com cada setmana, El diumenge de les referències. Us animem a participar-hi!
  • Comunitat - Reviseu la nostra agenda perquè la tenim plena d'actes. Destaquem l'activitat del dilluns 29, la Viquimarató Viquidones (pro) 2023 al Col·legi d'Economistes de Catalunya (Plaça de Gal·la Placídia, 32, 08006 Barcelona). Dimarts a la tarda es va fer una viquimarató a Lleida en ocasió de l'Any Joan Oró (Fundació Joan Oró, carrer Ramon i Cajal, 2, entresol esquerre, Lleida, de 17 a 19:30 h.)
  • Comunicació - Davant de la dimissió de Presidència i Tresoreria d'Amical, la resta de membres de la junta va comunicar per correu electrònic que continuem per responsabilitat institucional i per encarar un horitzó positiu per a la nostra entitat. En paral·lel a les activitats en funcions que es van desenvolupant, s'està organitzant la convocatòria d'eleccions per constituir una nova junta.
  • Crònica Wikimedia internacional - Jornada internacional #GLAM+WIKI+Gènere (23 de maig) per impulsar el projecte BiblioWikis. Amb les intervencions de Laurie Bridges, editora del llibre Wikipedia and Academic Libraries (recomanem la lectura o relectura del capítol 11 sobre les nostres BiblioWikis), també hi va parlar (en català) el David Michael Miller, vice-president de Wikimédia Canadà i la darrera ponent internacional és de la Biblioteca Nacional de España, Elena Sánchez Nogales que va parlar de Wikidata i patrimoni. Després tenim dues ponents catalanes del MNAC i l'ESMUC compartint experiències amb Viquipèdia i Wikicommons per visibilitzar biografies de dones. I per tancar la jornada, Carme Fenoll, impulsora del projecte BiblioWikis en la primera etapa, va passar el relleu. La sessió és presencial i oberta a tothom però cal fer inscripció prèvia. Vídeo de la jornada: https://www.ub.edu/wikiwomen/activities/
  • Crònica EduWiki - Aquest cap de setmana passat es va celebrar l'EduWiki Conference a Belgrad. Amb més d'un centenar de persones assistents d'arreu es van fer tallers, debats i presentacions d'experiències educatives i treballs d'investigació vinculats al món wikimedia. En aquest programa trobareu enllaços per poder veure les ponències que més us interessin.
  • Dimecres passat 17 de maig va tenir lloc la jornada Recerca, recercaires i l'entorn Viquipèdia amb assistència d'una vintena de persones tècniques de comunicació dels Centres CERCA. A més d'una formació en l'edició de la Viquipèdia, es va tractar com fer servir dades obertes de recerca i com reutilitzar-les a WIkidata. També es va adreçar l'actual problemàtica de la llengua catalana a Internet.

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.

Març[modifica]

28/3/2023

Butlletí | Nous projectes a la vista!

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.

21/3/2023

Butlletí | Amical i la seva tasca de defensa de la llengua i la cultura catalanes

  • Projectes - Diumenge acaba el concurs del Viquiprojecte de Cinema i ja hem batut el rècord de punts dels dotze anys d'història del projecte; sumeu-vos-hi i participeu-hi amb algun dels articles a treballar! Aquí podeu consultar la resta de projectes actuals; si voleu incloure-hi la vostra proposta, expliqueu-nos-la a coordinacio@wikimedia.cat.
  • Comunitat - Us proposem un parell d'activitats a l'Hospitalet de Llobregat: dijous el taller d'edició d'articles a Torre Barrina, de 18 a 20 h i amb inscripció prèvia, i dissabte 25 introducció i taller viquipedista, a la Federació d'Ateneus de Catalunya al Casino del Centre, de 12.30 a 13.30 h. També podeu fer un cop d'ull a l'agenda.
  • Comunicació - Amical Wikimedia és candidata al Premi de Normalització Lingüística i Cultural pels mèrits a favor de la llengua i de la cultura catalana demostrats al llarg de la nostra trajectòria; de l'1 al 23 d'abril podreu votar al web de l'ADAC la vostra candidatura preferida. Neix l'Aliança per la presència digital del català, de la qual Amical Wikimedia en forma part juntament amb les principals entitats que promocionen i defensen el català.
  • Wikimedia internacional - Del 16 al 19 d'agost tindrà lloc a Singapur la Wikimania, la conferència anual que celebra la Fundació Wikimedia; dimarts 28 acaba el termini de presentació de programes si voleu assistir-hi. La setmana passada, es va rebutjar novament l'acreditació de la Fundació davant el Comitè Permanent de Drets d'Autor i Drets Relacionats de l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual.

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.

14/3/2023

Butlletí | Llums, càmera... acció! Arrenca el Viquiprojecte Cinema 2023

  • Projectes - Diumenge va començar el concurs anual del Viquiprojecte Cinema; teniu temps fins el dia 26 de participar-hi i actualitzar els articles relacionats amb el setè art. Aquí trobareu la resta de projectes en marxa; participeu-hi!
  • Comunitat - Consulteu l'agenda de la Viquipèdia i informeu-vos sobre les activitats proposades: demà hi ha un seminari sobre els biaixos de gènere i la intel·ligència artificial, divendres un taller d'edició amb perspectiva de gènere i aviat una viquimarató sobre promoció de la salut.
  • Comunicació - Destaqueu per les vostres habilitats comunicatives? Utilitzeu amb assiduïtat les xarxes socials? Teniu traça creant imatges o editant vídeos? Ens calen persones com vosaltres, doneu-nos un cop de mà! Escriviu-nos a comunicacio@wikimedia.cat.
  • Wikimedia internacional - Amb motiu de la diada de Sant Jordi encetem #ACadaLlibreElSeuPúblic, una campanya internacional ambientada al món dels llibres. La segona cimera tecnològica de Wikimedia va tenir lloc fa uns dies per tal de reimaginar el futur del coneixement lliure i obert; podeu llegir-ne la ressenya.

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.

7/3/2023

Butlletí | Viquimaratons, viquiconcursos, tallers i molt més!

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.

Febrer[modifica]

28/2/2023

Butlletí | Escalfant motors pel 8 de març

  • Projectes - De cara al Dia de la Dona hi ha projectes que acaben, com el Viquiprojecte Més dones, i d'altres de nous, com el Wiki Takes Dones de Ciència 2023 a València i la Viquimarató DonesLH 2023 a l'Hospitalet de Llobregat. Aquí hi trobareu la resta de projectes en curs. Hi ha algun viquiprojecte, viquimarató o concurs que us agradaria que es fes?; expliqueu-nos-ho a coordinacio@wikimedia.cat
  • Comunitat - La propera setmana hi haurà un taller d'edició per la Viquimarató DonesLH 2023 el dia 9 a Torre Barrina i un altre amb perspectiva de gènere el dia 17 a l'Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona. Consulteu la nostra agenda. Teniu alguna activitat que volgueu dur a terme?; envieu-nos les vostres propostes i peticions a coordinacio@wikimedia.cat
  • Comunicació - El nostre company Daniel Gil ha escrit sobre la fiabilitat de la Viquipèdia i els projectes de Bibliowikis; llegiu-lo al blog! Expliqueu-nos les vostres experiències organitzant activitats o feu una crida a la participació compartint-ho al nostre espai; adreceu-vos a comunicacio@wikimedia.cat.
  • Wikimedia internacional - Demà 1 de març a les 14:00 UTC es durà a terme una prova planificada d'intercanvi de servidors de la Fundació Wikimedia; durant una hora com a màxim podreu llegir, però no pas editar les wikis. La Fundació també està actualitzant les seves condicions d'ús; aquí podreu llegir-les i enviar-hi els vostres comentaris fins el 24 d'abril.

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.

21/2/2023

Butlletí | Més projectes, més tallers, més Wiki Takes i més votacions

  • Projectes - Fins al 8 de març, podeu col·laborar amb el Viquiprojecte Més dones creant les biografies que ens manquen de les dones que donen nom a equipaments públics. Fins al juliol, el Viquiprojecte Persones no-binàries visibilitzarà i ajudarà a corregir la subrepresentació d'aquestes biografies a la Viquipèdia. Participeu-hi! Escriviu-nos a coordinacio@wikimedia.cat i proposeu-nos els vostres projectes.
  • Comunitat - Divendres hi haurà una sessió presencial de formació a la biblioteca pública de Rafelbunyol, i dissabte tindrà lloc la Viquimarató Alfons Figueras i Fontanals a la biblioteca homònima de Vilanova i la Geltrú; no hi falteu! I, com cada setmana, dijous teniu un taller d'edició a Torre Barrina i diumenge una cita amb les referències. Aquí hi trobareu totes les activitats.
  • Comunicació - Els nostres companys Luis i Montse han escrit una entrada al blog sobre les imatges guanyadores del concurs Wiki Takes Sueca que van muntar, i ja en preparen el següent. Us recordem que el nostre blog és un espai obert i us animem a escriure-hi una entrada incentivant a la participació en les activitats que organitzeu o fent-ne una valoració posterior. Escriviu-nos a comunicacio@wikimedia.cat.
  • Wikimedia internacional - Com cada any, la comunitat wikimedista elabora una llista de desitjos per a proposar eines i millores de la plataforma; teniu temps de votar-la fins al dia 24. Ja sabeu per quin(a) steward us decanteu?; podeu llegir-ne les candidatures i votar-les fins al 26. També podeu llegir el primer informe d'administració de marca de la Fundació Wikimedia.

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.

14/2/2023

Butlletí | #1Lib1Ref, front comú pel català i molt més!

  • Projectes - La campanya de Bibliowikis #1Lib1Ref acaba demà; col·laboreu-hi per donar-li un impuls, som-hi! Teniu algun projecte en ment que us agradaria realitzar? Escriviu-nos a coordinacio@wikimedia.cat i us ajudarem a dur-lo a terme. Mentrestant, podeu participar en els que han creat altres persones de la comunitat.
  • Comunitat - Com cada dijous des de ja fa un any, podeu participar al taller d'edició del Viquiprojecte L'Hospitalet, presencialment a Torre Barrina o bé en línia, de 18 a 20 h; amb inscripció prèvia a torrebarrina@l-h.cat. El dia 25 al matí farem la Viquimarató Alfons Figueras i Fontanals a Vilanova i la Geltrú en motiu del centenari del seu naixement. Consulteu totes les activitats aquí.
  • Comunicació - Dimecres vam tenir una reunió amb el govern català i diverses entitats que treballen per la llengua catalana per a fer front comú per recuperar el posicionament de la nostra llengua als cercadors. Nosaltres en vam fer una entrada al blog, i els mitjans també se n'han fet ressó; aquí en teniu la nota de premsa.
  • Wikimedia internacional - Podeu assistir a la reunió virtual amb Maggie Dennis que hi ha convocada per demà per parlar sobre resiliència i sostenibilitat de la comunitat. Fins al dia 24 podeu votar les propostes de l'enquesta de desitjos de la comunitat i fins al 26 votar les candidatures de steward.

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.

7/2/2023

Butlletí | Nova Junta d'Amical Wikimedia

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.

Gener[modifica]

31/1/2023

Butlletí | Josep Nogué i Felip, nou membre d'honor

Aquí podeu proposar informacions i idees de format pel proper butlletí.