Vés al contingut

Viquipèdia:Wiki Takes Dones de Ciència 2023

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentWiki Takes Dones de Ciència
Imatge
TipusWiki takes i pujar fotos a Commons
Data4 de març de 2023 (2023-03-04)
Punt en el temps9 h – 12 h
Durada3 h
TemaDones científiques
OrganitzadorAmical Wikimedia
Wikimedia Espanya
Mujeres de Ciencia (MdC)
CausaCelebració Dia Internacional de la Dona

L'any 2019, La Red Nacional de Unidades de Cultura Científica y de la Innovación (UCC+i), que s'engloba dins de la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació, va triar com a millor projecte de divulgació científica una iniciativa de la Universitat Politècnica de València juntament amb el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València, i en què la va col·laborar la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Aquest projecte va consistir a utilitzar parets d'edificis i murals independents com a aparador per mostrar una sèrie de dones científiques que van exercir, i moltes encara ho fan, una gran tasca en el camp de la investigació i en la lluita per ser reconegudes i valorades.

Així, el projecte tenia un doble objectiu:

 • per una banda, visibilitzar i rendir tribut a científiques de referència a nivell nacional i internacional, conjugant a cada mural ciència, gènere, art i noves tecnologies;
 • i de l'altra, denunciar les conseqüències de la desigualtat de gènere, tant a l'hora d'incentivar vocacions científiques i investigadores, com en el desenvolupament de les carreres professionals de les dones en aquestes àrees, les condicions laborals, l'accés a àmbits de recerca i els sostres de vidre a què encara avui es veuen sotmeses.

Així, gràcies a aquest projecte, els murs dels nostres carrers es converteixen en museus a l'aire lliure a l'abast de tothom perquè aquestes dones puguin ser descobertes o redescobertes per la ciutadania i en coneguessin la història i la lluita per la igualtat de gènere en aquest camp de la ciència.

Des de Wikimedia España i Amical Wikimedia, volem fer un pas més i dur a terme una activitat que permeta a tothom tenir més a mà aquests murals i així visibilitzar encara més aquest grup de dones de ciència. Aquesta activitat s'enmarca dins de la celebració del Dia Internacional de la Dona.

A més, comptem amb la col·laboració de Mujeres de Ciencia (MdC) un col·lectiu dins de la Fundació Reial Acadèmia de Ciències d'Espanya (FRACE) que sorgeix amb l'objectiu de visibilitzar i donar suport a les dones que exerceixen la seva carrera científica a Espanya.

MdC impulsa l'equitat de gènere en l'àmbit STEM (Science, Technology, Engineering, and Math: ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) per aconseguir normalitzar la presència femenina a les àrees científiques. Així mateix, MdC busca fomentar la passió científica entre les més joves brindant-los suport en les fases inicials de la seva formació i, posteriorment, les eines necessàries per al desenvolupament de la seva carrera científica. Amb aquest objectiu, MdC compta amb una plataforma digital 5D, que inclou activitats presencials i un fort component digital.

Quan i on[modifica]

Així, el proper 4 de març realitzarem un Wiki Takes Dones de ciència, amb el qual a través de dues rutes anirem fotografiant tots els murs del projecte i després pujarem aquests arxius a la plataforma Wikimedia Commons perquè puguin utilitzar-se als articles de Viquipèdia per donar imatges als articles.

 • Data: 4 de març 2023
 • Hora: 09:00 -12
 • Durada: Dos- tres hores de passejada
 • Lloc: cada ruta parteix d'una zona diferent i té recorreguts diferents en temps i distància. Finalitzen ambdues a Las Naves.

Rutes[modifica]

Ruta 1[modifica]

Recorregut: 6,7 Km

Durada: 2h aproximadament

La ruta 1 té força objectius per fotografiar, però estan localitzats en dos zones. Ens reunirem en una d'elles i acaminant farem les fotos dels primers murals. Després agafarem el tramvia, el bitllet el paga l'organització, i ens traslladarem a l'altra zona on tornarem a fer una passejada. S'inicia al CEIP Torrefiel ia partir del mural de Mae Jemison, comencem un recorregut que ens portarà per la zona nord de la ciutat fins a acabar al carrer Joan Verdeguer, per localitzar el mural de Hedy Lamarr, ubicat en un dels laterals de Les Naus, punt on ens reunirem amb el grup que realitza la Ruta 2.

Es tracta d'una ruta de més de 6 km de recorregut, la qual cosa suposa caminar al voltant de dues hores, per les parades per fer les fotografies.

El punt dinici de l'activitat és el CEIP Torrefiel, situat al carrer Erudito Pagés 1, València. A partir d´aquí farem un passeig d´uns 40 minuts per fotografiar els primers tres murals.

Agafarem el tramvia a Benimaclet i baixarem al final de l'Avinguda Tarongers per anar al Col·legi Públic Ballester Fandós.

A partir d'aquest mural tornarem a caminar uns 40 minuts més per assolir els quatre murals següents, fins a acabar a Las Naves.

Com que l'activitat es realitza en dissabte, ens ha resultat impossible aconseguir un lloc on fer un taller de pujada de les fotos, però us passem uns enllaços a unes presentacions on s'explica pas a pas com pujar els arxius. A més, us passem més endavant un exemple de com es puja un fitxer dels que fotografiarem a la ruta.

Llistat de murals a fotografiar:

Primer bloc

 1. Mae Jemison, CEIP Torrefiel
 2. Hipatia d'Alexandria, Consultori Auxiliar Arquitecte Tolsà
 3. Anna Lluch, Centre de Salut de Benimaclet

Segon bloc

 1. Vandana Shiva, Col·legi Públic Ballester Fandós
 2. Sofia Kovalevskaya, carrer Arquebisbe Company 49-51
 3. Ada Lovelace, IES Serpis
 4. Maria Blasco, IES Sorolla
 5. Hedy Lamarr, Las Naves

Ruta 2[modifica]

Ruta 2

Recorregut: 7,6 Km

Durada: 2 h aproximadament

La ruta 2 té pocs objectius per fotografiar, però estan força separats els uns dels altres. S'inicia al CEIP Tomàs de Villarroya, a la avinguda Tomás Sala s/n, i, a partir del mural d'Anna Freire, comencem un recorregut que ens portarà per la zona sud de la ciutat fins a acabar a Las Naves per localitzar el mural de Hedy Lamarr, punt on ens reunirem amb el grup que realitza la Ruta 1.

Es tracta d'una ruta de més de 7 km de recorregut, fet que suposa caminar al voltant de 2 hores, encara que el recorregut costarà una mica més per les parades per fer les fotografies. En aquest recorregut l'ús del transport públic fa molt més llarg el recorregut per no haver-hi una combinació adequada per als llocs on volem arribar, per això es fa sempre a peu.

Com que l'activitat es realitza en dissabte, ens ha resultat impossible aconseguir un lloc on fer un taller de pujada de les fotos, però us passem uns enllaços a unes presentacions on s'explica pas a pas com pujar els arxius. A més, us passem més endavant un exemple de com es puja un arxiu dels que fotografiarem a la ruta.

Llistat de murals:

 1. Ana Freire, CEIP Tomás de Villarroya
 2. Dolors Corella, IES Joanot Martorell
 3. Maria Vallet, IES Malilla
 4. Elena García Armada, IES Font de Sant Lluís
 5. Hedy Lamarr, Las Naves

Inscripció[modifica]

Per motius organitzatius aquesta activitat té aforament de 12 persones, sis per grup. Els grups sortiran diferent lloc i acabaran les rutes en un punt de trobada comú. Per això, per participar al Wiki Dones de ciència, has d'inscriure't abans del 3 de març del 2023, segueix els següents passos:

 1. Crea un compte amb un nom d'usuari. Cal estar registrat (tindre compte en Viquipedia) per pujar fotos a Commons Wikimedia.
 2. Apunta't al llistat amb el teu usuari

Llista de participants[modifica]

Organitzadors[modifica]

Ruta 1

 1. Carrrmina
 2. AlicAva
 3. Paki-Cedaw
 4. Mojipar

Ruta 2

Llista de murals[modifica]

Nom Adreça Foto Click per a pujar foto
Margarita Salas Universitat Politècnica de València. Edifici del Rectorat. Camí de Vera, s/n Edifici 3A. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Hipàtia d’Alexandria Consultori auxiliar Arquitecte Tolsà. Cruïlla dels carrers Duc de Mandas i Sant Vicent de Paül. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Katherine Johnson CEIP Juan Manuel Montoya. Carretera de la Punta al Mar, 75. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Jane Jacobs Carrer Marqués de Caro, 16. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Valentina Tereixkova Universitat Politècnica de València. Vestíbul de l’edifici Nexus. Camí de Vera, s/n, edifici 6G. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Josefina Castellví Seu de l’Associació de Comerciants del Marítim (ACIPMAR). Carrer de la Barraca, 105. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Anna Lluch Centre de salut de Benimaclet. Façana que dona al carrer Músic Magenti. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Hedy Lamarr Seu Las Naves Ajuntament de València. Carrer Juan Verdeguer, 16. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Jane Goodall Bioparc Valencia. Avinguda Pío Baroja, 3. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
María Blasco IES Sorolla. Carrer José María Haro, 2. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Rosalind Franklin IES Ramon Muntaner. Avinguda de la Verge dels Desemparats, 1. Xirivella
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Ada Lovelace IES Serpis. Carrer José María de Haro, 63. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Dolors Corella IES Joanot Martorell. Carrer de la Ciutat de l'Aprenent, 2. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Marie Curie CEIP Lluís Santàngel. Avinguda Els Pinars s/n. El Saler, València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Concepció Aleixandre CEIP Rodríguez Fornós. Carrer Mare de Déu de la Cabeça, 26. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Mae Jemison CEIP Torrefiel. Carrer Erudit Pagés, 1. 46019 València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Zaha Hadid CEIP Salvador Tuset. Carrer de l'Alber, 2. 46025 València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Pilar Mateo Museu de Cièncias Naturals de València. Jardins de Vivers, Carrer del General Elio, s/n. 46010 València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Nuria Oliver CEIP Gaspar Gil Polo. Carrer Miguel Paredes, 5. 46018 València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Sófia Kovalévskaia Carrer Arquebisbe Company 49-51. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Vandana Shiva CEIP Ballester Fandós. Avinguda Malva-rosa, 57. València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Elvira Costell Ibáñez CEIP San Juan de Ribera. Carrer de Josep Carrau, 3. Burjassot[1]
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Katalin Karikó CEIP Barcia Goyanes. Carrer Olimpia Arozena Torres, 23. 46018 València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Elena García Armada IES Font de Sant Lluís. Avinguda Germans Maristes, 25. 46013 València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Ana Freire Veiga CEIP Tomás de Villarroya. Avinguda del Doctor Tomás Sala, s/n, 46017 València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
María Cegarra Campus d’Alcoi UPV. Plaça Ferrándiz i Carbonell, s/n 03081, Alcoi
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Anna Veiga CEIP Pinedo. Travessia Pinedo al Mar, 75 46012 Pinedo, Valencia
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
María Ángela Nieto Toledano CEIP El Cid. Carrer Vicente Salvatierra, 21. 46920 Mislata
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Luz Rello Sánchez IES Almussafes. Avinguda de la Foia, 1, 46440 Almussafes
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Rosana Rodríguez López IES Conselleria. Carrer Monestir de Poblet, s/n, 46015 València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Alicia Sintes IES Pou Clar. Avinguda Vicente Gironés, 16, 46870 Ontinyent
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
María Vallet IES Malilla. Carrer Bernardo Morales Sanmartín, s/n, 46026 València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
ALTRES COSES NO SÉ ON FICAR AIXÒ!: Fotos fetes durant el WT però que no són dels murals
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Repte d'edició[modifica]

Com a complement d'aquesta activitat, es durà a terme un repte d'edició on-line, del 4 al 15 de març, per aconseguir que totes les dones que tenen mural, també tinguen article a la viquipèdia. Anima't i apradina una científica.

Núm. Nom Q Altres llengües Apadrinat per l'usuari
1 Elvira Costell Ibáñez Q116784540
2 Ana Freire Q97552680 gl
3 María Cegarra Q6003512 es, fr
4 Luz Rello Q13860298 es,gl
5 Rosana Rodríguez López Q59256924 es, gl

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Mujeres de Ciencia (MdC)