Margarita Salas Falgueras
Margarita Salas Falgueras, Marquesa de Canero, (Caneiru, Valdés, Astúries, 30 de novembre de 1938 - Madrid, 7 de novembre de 2019) fou una bioquímica espanyola presidenta de la Fundación Carmen y Severo Ochoa.[1][2][3]
Mèrits[modifica]
Llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat Complutense de Madrid, va publicar més de 250 treballs científics al llarg de la seva vida. Va ser deixeble de Severo Ochoa,[4] amb qui treballà als Estats Units després de fer-ho amb Alberto Sols a Madrid. Junt amb el seu marit Eladio Viñuela, treballaren en el camp de la bioquímica i la biologia molecular.[5] Fins a la seva mort fou "Professora vinculada ad honorem" del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i desenvolupà el seu treball en el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de Madrid (CSIC-UAM).
Carrera científica[modifica]
Primers treballs[modifica]
Després de la seva graduació en Ciències Químiques, Margarita Salas va ingressar en el laboratori d'Alberto Sols, pioner de la bioquímica a Espanya. Una vegada realitzada la seva tesi doctoral sota la direcció de Sols, va marxar durant quatre anys (1963-1967) com a investigadora a la Universitat de Nova York al costat de Severo Ochoa.
ADN polimerasa del virus bacteriòfag Φ29[modifica]
Entre les seves majors contribucions científiques destaca determinació de la direccionalitat de la lectura de la informació genètica, durant la seva etapa en el laboratori de Severo Ochoa, i el descobriment i caracterització de la Polimerasa d'ADN del fago Φ29, que té múltiples aplicacions biotecnològiques a causa de la seva altíssima capacitat d'amplificació de l'ADN.[6]
Fou després de la jubilació professora Ad Honorem al Centre de Biologia Molecular Sever Ochoa, centre de recerca mixt del CSIC i de la Universitat Autònoma de Madrid, on seguí treballant amb el virus bacteriòfag Φ29, de gran utilitat en la recerca en biotecnologia i el qual infecta un bacteri no patògen, Bacillus subtilis.
Reconeixements[modifica]
Pertangué a diverses de les més prestigioses societats i instituts científics nacionals i internacionals, col·laborant i sent membre del consell editorial d'importants publicacions científiques. Ha obtingut diferents guardons, sent nomenada "Investigadora europea 1999" per la Unesco i va rebre el premi Jaume I de recerca en 1994. Va ser nomenada directora de l'Instituto de España (1995-2003), organisme que agrupa a la totalitat de les Reals Acadèmies Espanyoles.
Presidí la Fundació Severo Ochoa[7] i dirigí anualment el curs de l'Escola de Biologia Molecular “Eladio Viñuela”, dins dels cursos d'estiu de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo a Santander. Va ser membre de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals,[8] de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua,[9] de l'Acadèmia Europea de Ciències i Arts, de l'American Academy of Microbiology i de l'American Academy of Arts and Sciences.
A més, ha estat nomenada doctora honoris causa per les universitats Rey Juan Carlos,[10] d'Oviedo, d'Extremadura, de Múrcia,[11] Politècnica de Madrid, universitats de Jaén,[12] de Cadis,[13] de Màlaga,[14] per la UNED, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.
En 1992 li van posar el seu nom a un Institut d'Educació Secundària a Majadahonda (Comunitat de Madrid). Actualment hi ha un altre Institut d'Educació Secundària amb el seu nom a Seseña (Toledo).
El maig del 2007 va ser nomenada membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units, i es convertí així en la primera dona espanyola que entra a formar part de la institució.
En 2014 va ser seleccionada per la revista Quo, en col·laboració amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques i el Consell Superior d'Esports, per a la primera «Selecció Espanyola de la Ciència», composta per tretze científics espanyols destacats a escala internacional.[15][16]
El març de 2015 les Cases d'Astúries a Alcalá de Henares i Alcobendas i els Centres Asturians de Madrid i Tres Cantos la van distingir amb el títol d'«Asturiana Universal» per la seva «brillant i reeixida carrera internacional com a científica i investigadora en el camp de la biologia molecular».[17]
Va ser marquesa de Canero des de l'11 de juliol de 2008, per Reial decret. El títol nobiliari, que serà hereditari, li va ser concedit pel seu «lliurament a la recerca científica sobre la biologia molecular, realitzada de forma intensa i rigorosa al llarg de tota la seva vida professional».[18][19][20]
Margarita Salas morí el 7 de novembre de 2019 a Madrid.[21]
Premis[modifica]
- 2000: Premis L'Oréal-UNESCO a Dones en Ciència[22]
- 2005: Medalla d'Or al Mèrit en el Treball.[23]
- 2006: Premi a l'Excel·lència concedit per FEDEPE (Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries).[24]
- 2009: Títol d'Ambaixadora Honoraria de la Marca Espanya, categoria de Ciències i Innovació, que falla el Fòrum de Marques Renombradas Espanyoles amb el beneplàcit del Ministeri d'Afers exteriors i Cooperació.[25]
- 2009: Premi Dona Líder 2009, concedit per la Fundació Rafael del Pino, Aliter i Merck.[26]
- 2009: Premi a “Tota una vida professional” de la Fundació Mapfre.[27]
- 2014: Premi a l'Excel·lència Química, concedit pel Consell General de Col·legis Oficials de Químics despampana.
Referències[28][modifica]
- ↑ «Margarita Salas - Departamento de Bibliotecas y Documentación del Instituto Cervantes». [Consulta: 7 novembre 2019].
- ↑ 324cat. «Mor Margarita Salas, pionera i referent a la ciència mundial» (en català), 07-11-2019. [Consulta: 7 novembre 2019].
- ↑ media, À Punt. «VÍDEO | Mor la científica Margarita Salas als 80 anys» (en català). [Consulta: 7 novembre 2019].
- ↑ "Un país sin investigación es un país sin desarrollo"
- ↑ La vida de Margarita Salas, en el Centro de la Mujer
- ↑ Salas, Margarita «My life with bacteriophage Ø29» (en anglès). Journal of Biological Chemistry, 2012.
- ↑ «Centro de Biología Molecular "Severo Ochoa"».
- ↑ Margarita Salas al web de la RAC
- ↑ «Margarita Salas Falgueras» (en castellà). [Consulta: 7 novembre 2019].
- ↑ Madridiario. «Margarita Salas, Honoris Causa por la Universidad Rey Juan Carlos» (en castellà). [Consulta: 7 novembre 2019].
- ↑ «Constantes y vitales - RSC- laSexta» (en castellà). [Consulta: 7 novembre 2019].
- ↑ Universidad de Jaén
- ↑ Honoris Causa - Universidad de Cádiz
- ↑ [1] - Doctora Honoris Causa por la UMA, octubre de 2009
- ↑ Ferrer, Aurora (2014). «Golazo de la selección española de ciencia en su primer partido». Quo, 29 de mayo de 2014 (Consultat el 31 de maig de 2014)
- ↑ Corral, Miguel, G. (2014) «Los 'cracks' de la Roja científica». El Mundo, 30 de maig de 2014 (Consultat el 31 de maig de 2014)
- ↑ Margarita Salas, "Asturiana universal"
- ↑ España, La Nueva. «Margarita Salas, marquesa de Canero» (en castellà). [Consulta: 7 novembre 2019].
- ↑ «Los nuevos nobles del Rey Juan Carlos» (en castellà), 17-07-2008. [Consulta: 7 novembre 2019].
- ↑ «El Rey sólo ha distinguido a cuatro mujeres con títulos nobiliarios desde la Constitución | CapitalMadrid». [Consulta: 7 novembre 2019].
- ↑ «Fallece Margarita Salas, una de las mayores científicas españolas del siglo XX | Consejo Superior de Investigaciones Científicas - CSIC - csic.es». [Consulta: 7 novembre 2019].
- ↑ L'ORÉAL-UNESCO FOR WOMEN IN SCIENCE EN ESPAÑA
- ↑ Reial decret 1398/2005, de 18 de novembre, pel qual es concedeix la Medalla al Mèrit en el Treball, en la seva categoria d'or, a Margarita Salas Falgueras.
- ↑ [2]
- ↑ Ambaixadores Honoraris de la Marca Espanya 2009
- ↑ La investigadora Margarita Salas, Premio Mujer Líder 2009
- ↑ Premios Fundación Mapfre 2008
- ↑ Los químicos premian a Margarita Salas por sus investigaciones en ese campo
Enllaços externs[modifica]
- «Biografía de Maragrita Salas» (en español). Mujer y Ciencia.
- Biografia de Margarita Salas (pdf)
La biomedicina en el s. XXI Inauguració dels VIII Cursos de Tardor de la Universitat de Cadis
De la Biología Molecular a la Biomedicina Conferència Inaugural dels Cursos d'Estiu UNIA 2008
- «Firma Honoris 2011. Un honor para la UNED». UNED.
Discurs d'ingrés a la Reial Acadèmia Espanyola de Margarita Salas
- Doctor Honoris Causa Margarita Salas Falgueras : discurs llegit a la cerimònia d'investidura celebrada a la sala d'actes de l'edifici del Rectorat el dia 18 d'abril de l'any 2018
- Exposició "Margaritas Salas, doctora 'honoris causa' per la UAB"
Càrrecs públics | ||
---|---|---|
Precedit per: Miguel Artola Gallego |
Presidenta de l'Instituto de España 1995-2003 |
Succeït per: Salustiano del Campo Urbano |
Precedit per: José García Nieto |
![]() Acadèmic de la Reial Acadèmia Espanyola Cadira i 2003- |
Succeït per: ' |
Precedit per: David Vázquez Martínez |
![]() Acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Medalla 40 1986- |
Succeït per: ' |
Precedit per: Alberto Muñóz Terol |
Premi Rei Jaume I a la investigació bàsica 1994 |
Succeït per: Enrique Cerdá Olmedo |
Precedit per: Félix Vidal Costa |
Premi Nacional d'Investigació Santiago Ramón y Cajal 1999 |
Succeït per: Ginés Morata Pérez |
- Doctors honoris causa per la Universitat de Cadis
- Doctors honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona
- Bioquímics espanyols
- Acadèmics de la Reial Acadèmia Espanyola
- Acadèmics de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals
- Doctors honoris causa per la Universitat de Múrcia
- Científics asturians
- Científics del CSIC
- Persones de Valdés
- Alumnes de la Universitat Complutense de Madrid
- Gran Creu de l'Orde d'Alfons X el Savi
- Morts a Madrid