Viquipèdia:La taverna/General/Arxius/2007/06

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Terrassa de juny[modifica]

A la secció general de la Taverna són benvingudes les participacions sobre afers de la Viquipèdia en general que no troben lloc a les seccions definides. Actualment es mostren les converses del mes de maig, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu de la secció general per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Actualitza | Amunt | Inicia un nou tema


Icona d'una tassa de cafè Taverna de la Viquipèdia

Arxius de juny del 2007

Icona d'una nota enganxada en un tauler Novetats
Icona de globus de diàleg Polítiques
Icona d'eines manuals Tecnicismes
Icona d'un paraigua Propostes
Icona d'un globus de diàleg amb un interrogant Ajuda
Icona d'una flor General
Icona d'una càmera fotogràfica Multimèdia

estadístiques[modifica]

Les estadístiques sobre la viquipèdia es van actualitzar disabte, els entesos en bases de dades podrien actualitzar la pàgina de progrès, que porta més de mig any sense que es toqui. Voluntaris? --barcelona 13:46, 7 juny 2007 (CEST)[respon]

Viquipèdia:Estat ja està actualitzat. --SMP​·d​·+ 17:19, 13 juny 2007 (CEST)[respon]

Que significa açò?[modifica]

No entenc com és posible que aparega la denominació Paissos Catalans en documents oficials y de reférencia per a milers de persones, adreçant-se a Catalunya, la Comunitat Valenciana, Balears y alguna zona més que supose que reivindiquen alguns catalans. La denominació Pais Valencia només es emprada pels nacionalistes valencians que busquen l'independencia de l'Estat Espanyol pero mai no s'ha reconegut com a tal. No obstant, trobe que useu aquesta expressió en abundància en compte de dir simplement Comunitat Valenciana. A més a més l'article de Catalunya http://ca.wikipedia.org/wiki/Catalunya te una curiosa definició com a Estat Europeu. Resulta genuïnament graciós, no sols açò sino que resulta ser una pàgina protegida contra modificacions, no siga que qualsevol amb tres dits de front s'adone del que posa i l'intente editar. Visca Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure..!

Està protegida perquè rep vandalisme freqüent i perquè el text que mostra ha estat consensuat conforme al punt de vista neutral per un bon grup de viquipedistes de sensibilitats molt diferents. Si vols ho pots veure a la pàgina de discussió corresponent. La denominació "País Valencià" també va ser acordada d'una manera semblant conforme a la seva tradició en valencià i considerant que està recollida en l'estatut de València. Per últim, jo no sé on has vist tu "Països Catalans" en documents oficials dins la Viquipèdia perquè no ens inventem res... --SMP​·d​·+ 15:59, 13 juny 2007 (CEST)[respon]

Be primer que res t'invite a llegir l'estatut d'autonomia valencià, i no el que poseu a viquipèdia perque resulta ser més del mateix, i te n'assabentaràs quan equivocat estas. Si bé la denominació Pais Valencià va cobrar importància allà pels anys 80, clarament mai no ha estat acceptada, i tots ens referim a aquesta regió com a Comunitat Valenciana ja que, reitere, l'estatut Valencià no accepta la denominació Pais Valencià. Malgrat això, partits d'esquerra i nacionalistes valencians insisteixen en emprar-lo.

Quant a l'ús de l'expressió Paissos Catalans acceptada per un bon grup de viquipedistes de sensibilitats molt diferents com tu dius, em pareix una falta greu d'informació, o una alteració voluntaria amb uns altres interessos que ara no entraré a debatre. El cas és que, segons tu, realment si un bon grup de viquipedistes de sensibilitats molt diferents ens posem d'acord en que la terra es plana, doncs així serà, no? Doncs no. Les coses com son, perque aquesta web suposa una font d'informació per a milions de persones que no estan disposades a rebre informació en mal estat.

Gràcies i espere noves respostes.

Rellegeix el que t'havia dit, si us plau. --SMP​·d​·+ 18:47, 15 juny 2007 (CEST)[respon]

Continues sense respondre a les meues preguntes. Als articles n'hi han errors que no necessiten ser votats ni consensuats. Son així perque la constitució, els documents oficials, ajuntaments, etc ho han decidit així. Açí no existeix cap 'punt neutral'. Com que veig que aquesta viquipedia catalana no gaudix de l'objectivitat que qualsevol enciclopedia haruia de tindre, serà millor que tanque aquesta discussió que sembla que ni tans sols tu pots respondre per les incoherencies que presenteu en molts dels vostres articles. És una pena poder tindre una enciclopédia en la teua propia llengua i tindre que consultar en la de castellà perque almenys saps que el que et vas a trobar és informació de qualitat.

En resposta a les teves preguntes: Països Catalans és una denominació acceptada àmpliament per definir els territoris de parla catalana. En la Viquipèdia generalment s'usa per fer aquest tipus de referència (el català és parlat per tants milions de persones a els PPCC, etc) i no se sol utilitzar (i si es fa generalment es corregeix quan algú se n'adona) per referir-nos a entitats polítiques.
El terme "País Valencià" està molt arrelat a Catalunya, com a mínim (TV3 usa aquesta denominació per referir-se a aquest territori). Així doncs, igual que en els articles es poden usar termes propis valencians quan la persona que escriu ho fa en aquesta modalitat, quan una persona escriu en català central pot usar aquest terme sense que això comporti cap contrasentit.
Si hi ha articles que creus que necessiten millores, estàs convidat a fer propostes de millora a les seves respectives pàgines de discussió. Tanmateix, et recomano que abans de posar-te a escriure en la teva propia (sic) llengua, en revisis una mica l'ortografia per tal de dominar-la una mica millor.
Finalment, si has de consultar alguna altra enciclopèdia, et recomano que miris primer l'anglesa perquè a la castellana en molts aspectes (no en tots, sortosament, ni molt menys), malauradament poca informació de qualitat trobaràs. Atentament.--Xtv (que dius que què?) 00:23, 22 juny 2007 (CEST)[respon]
Anònim, et recomane que et mires l'article Denominacions del País Valencià, on s'explica tot l'embolic dels noms, els seus orígens i punts de vista.
Els articles sobre realitats científiques no porten problemes. En canvi, als articles sobre política sempre hi ha intercanvi d'opinions entre un bàndol i l'altre. La política depén molt del punt de vista de cadascun, així que no es pot dir que hi haja una sola realitat. "Comunitat Valenciana" és el terme oficial, però "País Valencià" també és legal.
Xtv, em sembla que no cal senyalar-li a ningú les faltes d'ortografia. Mira't el paràgraf en què li dius això i en trobaràs una.  ;-)
Us recorde de tota manera, que la viquipèdia és l'enciclopèdia lliure en català (o en valencià, com li vulgues dir, anònim), però NO és, en absolut, l'enciclopèdia dels independentistes.
I, per cert, estic d'acord en què la wp:es no és un exemple de res. Pel que fa a la qualitat tampoc nosaltres ens en salvem, de fet cap altra wiki (totes les wikis estan en constant procés de construcció, així que mai seran perfectes). I quant a la imparcialitat, l'espanyola és una de les pitjors que he vist. Però no m'importa gens, per ells faran.
Així doncs, anònim, estàs convidat a registrar-te, corregir i augmentar la viquipèdia.
--Casaforra (parlem-ne) 12:02, 24 juny 2007 (CEST)[respon]

Gràcies per les vostres respostes. Pel que sembla a Catalunya aquestos termes als que em referia estan fortament arrelats i son d'ús comú, però açí a València tenen una connotació diferent entre la gent i poden donar lloc a disputes de tipus no ja lingüístic, sino polític, etc,i és per aixó que no acabava de comprendre'l. Pel que fa a l'ortografia, intentaré revisar-la millor per tal de no cometre faltes. Gràcies.

A Casaforra: si vaig assenyalar les faltes d'ortografia fou només perquè l'anònim va crear una discussió amb un to poc adequat, i el seu nivell ortogràfic era molt pitjor del que després ell mateix ha demostrat que pot escriure, la qual cosa em va fer pensar (possiblement equivocadament) que la persona que escrivia tenia poc interès per la llengua i només havia vingut a buscar polèmica (lamento si no és el cas i espero que es quedi col·laborant amb nosaltres). D'altra banda, tampoc trobo irresponsable demanar que en casos flagrants com aquest, altres usuaris prenguin més cura de l'ortografia. Ho he demanat (educadament) també en altres casos i se m'han agraït les correccions, de la mateixa manera que t'agrairé que em diguis on és la falta que he comès al paràgraf en qüestió. Malauradament el meu nivell també és millorable i m'agradarà aprendre també dels meus errors. Suposo però que no et refereixes al "propia" que, sarcàsticament, vaig escriure amb un sic a darrere, oi?--Xtv (que dius que què?) 19:21, 30 juny 2007 (CEST)[respon]
Tranquil, Xtv!
Efectivament, em referia a "propia", potser amb unes cometes o escrivint-ho en cursiva s'haguera notat millor, però és cert que el "(sic)" ja m'hauria d'haver fet notar la teua intenció.
De tota manera, em sembla que aquí no importa tant l'ortografia (la qual, per si mateixa, no indica la "qualitat" sinó el "continent"), sinó el pensament típic d'un valencià de carrer, sense unes tendències polítiques minoritàries i amb un coneixement de la llengua oral però no escrit, i, per tant, farcit de castellanismes. Creieu-me si us dic que l'assignatura de "Valencià" és una "maria" als instituts, i que els títols de la "Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià" són regalats. Així que és normal (lamentable, però normal) el que ha passat. L'alfabetització és ben baixa al País Valencià.
Aquí el que ha passat és que ha vingut un potencial usuari valencià que ha sigut foragitat per dos raons: Desconeixement de les normes de la viquipèdia (que l'han portat a ser revertit), més la incomprensió del biaix catalanista de la viquipèdia (que serà sortosament explicat a Viquipèdia:Temes controvertits.
Malauradament, si la viquipèdia en català vol créixer s'haurà d'acostumar a que hi col·laboren persones amb una menor implicació política, i per tant, amb un menor nivell lingüístic. Al meu parer, tanta falta de respecte mostra qui escriu amb castellanismes, com qui corregeix accents occidentals a la manera oriental ([1]).
No vull dir amb això que deixem les faltes sense corregir, sinó que és un inconvenient que haurem de resoldre amb bots o amb vigilàncies específiques.
Ni tenim un estat que haja creat una ideologia nacionalista homogènia (com tenen els castellans o els francesos), ni tenim una llengua compartida per tots els ciutadans, vàlida per ser emprada a tots els àmbits. Tinguem-ho en compte quan vullga participar algun valencià que no haja estudiat Filologia Catalana.  ;-)
--Casaforra (parlem-ne) 12:24, 2 jul 2007 (CEST)[respon]
Estic d'acord amb el que dius (i amb això vull dir que no trobo que sigui una falta de respecte fer faltes d'ortografia quan es fan des de la mateixa ignorància que quan jo al principi també vaig corregir un "francés" per "francès", però que des que he sabut que l'AVL així ho permet ja no els he corregit més, ans al contrari), i trobo molt encertada la creació d'aquesta pàgina de temes controvertits. També crec que s'ha de respectar el punt de vista valencià, sigui nacionalista d'un cantó o de l'altre, intentant que el màxim nombre d'usuaris dels Països Catalans (entesos com els territoris de parla catalana) es puguin sentir còmodes i es puguin convertir en col·laboradors. El to de la meva resposta només va ser degut a una possible mala interpretació dels comentaris de l'anònim. L'ortografia només era l'anècdota. Tenim molts bons col·laboradors que se'ns escapen massa faltes, però sortosament hi ha qui ve corregint a darrere. En fi, procuraré no usar més sarcasme ;-) Salut! :-)--Xtv (que dius que què?) 11:38, 6 jul 2007 (CEST)[respon]
De vegades em trobo amb alguna pàgina amb moltes faltes d'ortografia (incorrectes) barrejades amb valencianismes (correctes). En aquests casos normalment no corregeixo massa les faltes per evitar esborrar els valencianismes per error, però estaria bé poder posar-hi una plantilla del tipus de la de millorar ortografia però més específica demanant que es miri l'article algú que sàpiga valencià i ortografia.--Pere prlpz 17:40, 6 jul 2007 (CEST)[respon]

Terra Lliure[modifica]

Desde fa cert temps en la |discussió de l'article terra lliure s'està debatin sobre la frase de principi del article que diu "Terra Lliure fou una organització armada independentista catalana," ja que uns usuaris (entre ells jo) no ho considerem totalment neutral però tampoc seria adequat "Terra Lliure fou una organització terrorista independentista" ja que en aquest casos no s'aconsella fer servir la paraula terrorista per lo que s'ha proposat fer servir el mètode "Terra Lliure fou una organització paramilitar independentista considerada com a terrorista per l'estat espanyol" aquesta formula es utilitzada en l'article en l'article d'ETA en la viquipedia en angles (que també inclou les nacions unides,els estats units i l'unio europea en les organitzacions que considera'n terrorista a terra lliure) i les avantatges que te es que evita l'adjectiu terrorista i tan sols enumera les organitzacions que la considera'n terrorista. Com que no s'arribava a un acord sobre el tema s'ha decidit obrir una votació a la taverna per tal d'escollir democràticament la frase mes correcte.--Dyvid 21:02, 17 juny 2007 (CEST)[respon]

  • Opció 1("Terra Lliure fou una organització armada independentista catalana,")

(signa aquí per votar)

  • Opció 2(""Terra Lliure fou una organització paramilitar independentista considerada com a terrorista per l'estat espanyol"")

(signa aquí per votar)

  • Opció 3: deixar-ho com està ("Terra Lliure fou una organització armada independentista catalana {...] La justícia i les forces de seguretat de l'Estat espanyol consideraven el grup com una "banda terrorista").

(signa aquí per votar)

  1. --joc 02:41, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
  2. --Xtv (que dius que què?) 03:20, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
  3. --Manlleus 12:05, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
  4. --Galazan 13:11, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
  5. --Lohen11 15:28, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
  6. --Iradigalesc (discussions) 16:10, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
  7. --Pere prlpz 18:46, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
  8. --Jordicollcosta (discussió) 18:59, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
  9. --Galifardeu 01:24, 19 juny 2007 (CEST)[respon]
  10. --Qtian 00:10, 22 juny 2007 (CEST)[respon]
  11. --Aljullu (+) 14:03, 11 jul 2007 (CEST)[respon]
  • Opció 4: ("Terra Lliure fou una organització terrorista independentista catalana,")
  1. Miguel303xm 23:51, 17 juny 2007 (CEST)[respon]
  2. --Dyvid 15:25, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
Una cosa. No crec que aquest sigui el lloc adequat per a fer una votació sobre aquest tema. Em sembla molt bé que anuncieu la discussió a la taverna per a fomentar el debat, però la votació (que a més cal considerar si realment és un bon mètode per arribar al consens) s'hauria de fer a la pàgina de discussió. --SMP​·d​·+ 11:58, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
d'acord amb en SMP, votació a la pàgina corresponent i consens millor que votació. De totes maneres, m'inclino per l'opció 3 si m'he de pronunciar. Trobo el debat de la plana massa pujat de to per totes les bandes--barcelona 12:21, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
Aquesta discussió afecta a un article concret i ja té el seu lloc, s'ha de trasladar. La meva opció també és la 3.--Jordicollcosta (discussió) 12:38, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
Estaria d'acord amb tu si no fos perquè en aquest lloc hi porta mesos donant voltes en una llarguíssima discussió sempre entre els mateixos i repetint els mateixos arguments, mentre que aquí, on és molt més visible, sembla que ho hem pogut aclarir en dos dies. Tot i això, com que el procediment no és massa correcte, diria que la votació és sobretot orientativa.--Pere prlpz 18:46, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
No és cert, si s'hagués proposat una votació allà també s'hi hauria aplegat tothom. I torno a dir que no em sembla el procediment més adequat. Per exemple, jo crec que organització armada és una bona forma de definir-la però estic disposat a acceptar el redactat d'organització paramilitar. --SMP​·d​·+ 19:01, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
Pues en mes de repetiro ho hauriau pogut traslladar vosaltres mateixos per cert com que sembla que la opció 2 que havia suggerit per finalitzar la polèmica no l'ha votat ningú fren alls 4 vots de la tres, canvio el meu vot a la que em sembla mes adequada: la 4--Dyvid 15:25, 18 juny 2007 (CEST)[respon]
Prefereixo la denominació "armada", ja que és totalment inequívoca. Terrorista vol dir "que provoca el terror", i és una definició massa ample. A mi em causa terror l'especulació urbanística, sense anar més lluny.--Qtian 00:14, 22 juny 2007 (CEST)[respon]
Em desagrada llegir comentaris com l'ultim ja que demostren que no s'entén el problema que no esta en l'opcio 4 sinó en la 2 ja que continuo insistint que la proposta intermitja (la 2) te les avantatges de que fa servir una denominació mes especifica (paramilitar) i tan sols lo que fa es que la frase "La justícia i les forces de seguretat de l'Estat espanyol consideraven el grup com una "banda terrorista" perquè quedi mes clar apareix al començament amb un altre format mes comprensible en cap moment la qualifica de terrorista i ja vaig dir en el seu moment que a pesar de que la 4 es la que considero correcte si hi haguessin opcions de que guanyes la 2 la votaria per facilitar un acord neutral i tancar aquesta discusio.--Dyvid 18:51, 22 juny 2007 (CEST)[respon]
No sé per què no t'agrada el meu comentari. Jo mai, mai, mai he sentit la més mínima por enfront Terra Lliure, però com he dit, l'especulació immobiliària desaforada o l'ultracatolicisme homòfob sí que em fan. Això no va de persones que causen terror? Doncs ja està. Pel tema del consens no t'amoïnis, malauradament sembla que no obtindrem unanimitat, però confio en que la proposta guanyadora obtindrà un 90% del suport, que no està gens malament. No creus? Salutacions --Qtian 17:48, 23 juny 2007 (CEST)[respon]
Les opcions 2 i 3 son casi iguals ja que lo únic que canvia es la paraula "armada" que a l'opcio 2 es "paramilitar" per lo que quan he vist molta gent que prefereix l'adjectiu "paramilitar" no acabo d'entendre perques aquí no es vota per aquesta opcio, i actualment el percentatge es de 83% a favor de l'opcio 3 i el 17% a favor de l'opcio 2.--Dyvid 21:57, 24 juny 2007 (CEST)[respon]

Passats 16 dies proposo tancar la votació i adoptar la opció que més suport ha rebut. De fet, és la opció que ja existeix, però fora bo reflectir el resultat de la votació a la pàgina de discussió per evitar futures polèmiques respecte a aquest tema.--Qtian 23:25, 4 jul 2007 (CEST)[respon]

La Viquipèdia al Minoria Absoluta[modifica]

Una curiositat. Avui, al Minoria Absoluta ha sortit un nou personatge (una noia) que es diu "Viqui Pèdia", que es caracteritza per saber-ho tot (això diu ella). Només dir-vos que sembla ser que és cosina d'en Google. Llull · (vostè dirà) 21:41, 20 juny 2007 (CEST)[respon]

Ens podríem avançar als programes d'humor i crear la nostra mascota Viquipet o Viki Peta. --V.Riullop (parlem-ne) 12:22, 23 juny 2007 (CEST)[respon]
En el sentit de en:WP:TAN? --SMP​·d​·+ 18:00, 2 jul 2007 (CEST)[respon]
Exacte. Em sonava el nom d'alguna cosa. --V.Riullop (parlem-ne) 18:24, 2 jul 2007 (CEST)[respon]
Veient aquesta mostra, quasi que m'he vist temptat de fer-ne una versió amb ret o barretina. :p Llull · (vostè dirà) 19:47, 2 jul 2007 (CEST)[respon]

Viquiconcurs[modifica]

Em complau anunciar-vos que des de fa mesos us podeu apuntar a la 2 edició del Viquiconcurs, que ja preparada per inaugurar-la i que nomes falta que s'apunti gent per.--Dyvid 21:30, 22 juny 2007 (CEST)[respon]