Viquipèdia:La taverna/Novetats

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Novetats

A les Novetats es publiquen propostes i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Paucabot (discussiócontribucions)

Bon vespre. He creat Ajuda:Videotutorials, on he mirat de recollir els vídeos que jo sé que existeixen per ajudar als usuaris a aprendre com funciona la Viquipèdia. Crec que són eines fins i tot més útils que les nostres pàgines d'ajuda.

Si teniu més vídeos per afegir-hi o idees de com millorar-la, llanceu-vos-hi!

Resposta a «Videotutorials»

Comitè de Redacció de la Carta del Moviment - Les eleccions comunitàries se celebraran de l'11 al 24 d'octubre

3
Oscar . (WMF) (discussiócontribucions)

Aquest és un missatge curt per actualitzar el procés de la Carta del Moviment. La convocatòria de candidatures per al Comitè de Redacció es va tancar el 14 de setembre, amb una gran diversitat de candidats i candidates. El comitè estarà format per 15 membres, que hauran de ser elegits per tres vies diferents.

Els 15 membres del Comitè hauran de ser seleccionats en 3 passos:

  • Procés d'elecció perquè les comunitats del projecte triïn 7 membres de comitè.
  • Procés de selecció dels afiliats i afiliades per elegir 6 membres del comitè.
  • Procés de la Fundació Wikimedia per nomenar 2 membres del comitè.

Les eleccions comunitàries se celebraran entre l'11 i el 24 d'octubre. L'altre procés es desenvoluparà en paral·lel, de manera que tots els processos estaran acabats l'1 de novembre.

Per conèixer el context complet de la Carta del Moviment, la seva funció, així com el procés de la seva creació, si us plau, consulteu a Meta. També podeu posar-vos en contacte amb nosaltres en qualsevol moment per Telegram o per correu electrònic: (wikimedia2030@wikimedia.org)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com sempre que hi ha eleccions no li acabo de veure la importància, però si hi ha algú que sí que li veu la importància i té ganes de mirar-se els candidats, és probable que sigui fàcil convèncer-me. A mi, i suposo que a uns quants més, veient com van anar les eleccions al board de la Fundació.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Hola Pere, intente respondre't. Arran de l'Estratègia 2030 (més concretament, la segona fase), es va decidir de crear un organisme global, elegit per les comunitats i que estiguera per damunt de la WMF: el Consell Global.

Un any després encara no hi ha consell global, i de fet s'ha estat uns quants mesos en un "punt mort" on es veia que res no anava cap avant. Al final, la WMF va presentar una proposta (a les reunions periòdiques per a la gent interessada en el tema), que fou acceptada i que és l'elecció que ens presenta Oscar, amb aquell format pel qual es votaran 7 membres com a la fase anterior, i Amical pot participar en l'elecció d'altres sis.

L'elecció no és per al Consell Global, que encara no existeix, sinó per a la Carta del Moviment, una espècie de Constitució del Moviment Wikimedia. Una vegada hi haja Carta, tindrem consell Global, segurament amb noves eleccions.

En resum: estem elegint a los "Padres de la Constitución".

Resposta a «Comitè de Redacció de la Carta del Moviment - Les eleccions comunitàries se celebraran de l'11 al 24 d'octubre»
Whatamidoing (WMF) (discussiócontribucions)

Hello, all. I have good news about the mw:Talk pages project. Si us plau, ajudeu a traduir-ho al vostre idioma

The Reply tool, which puts the [respon] button on wikitext talk pages, will be deployed here next week. When this change happens, everyone will have the Reply tool turned on. You will be able to turn it off in Special:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion. You can read more about it at mw:Help:DiscussionTools.

You can try it out now by turning on "Eines de Discussió" in Special:Preferences#mw-prefsection-betafeatures. That will also add a [subscriu-m'hi] button to each ==Level 2 section== on a talk page. If you subscribe to the section, then you will get Special:Notifications if someone adds a new comment to that section (but not if they fix typos or edit other parts of the page). This can be very helpful on busy pages, especially if you only want to follow one conversation. Please try it out and share your thoughts at mw:Talk:Talk pages project/Notifications. (Only the Reply tool will be turned on for everyone next week. Other tools, such as the subscribe button, are still being tested.)

Please let me know if you have any questions.

Resposta a «Reply tool for everyone»

[32a setmana] El diumenge de les referències

15
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom. La setmana passada, 67 articles sobre natació que no tenien ocells van ser referenciats durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 939 articles de diferents temes.

La trenta-dosena edició comença demà, però ja he dut a terme el «sorteig» de la categoria per si voleu anar fent via. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Romania. Podeu consultar aquí els articles sense referències sobre el tema (92 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita:, @Townie:, @Medol:, @Willy31igd:, @Cataleirxs:, @Pallares:, @Castellbo:, @Jordi escarre:, @Lluis tgn:, @Vallue:, @Darth vader 92:, @Xavier Dengra:, @Rocafera: i @Davidpar:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Laurita (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)
Castellbo (discussiócontribucions)
Pcm (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Pallares (discussiócontribucions)
Beusson (discussiócontribucions)
Jordi escarre (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

26 de 92 de bon principi, ens acostem a un terç. Bona feina!

Townie (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

28 de 92. Sense pressa, però sense pausa.

Vallue (discussiócontribucions)
Rocafera (discussiócontribucions)

Articles referenciats per Rocafera (1)

Leptictidium (discussiócontribucions)

39 de 92, un 42%, tot i que aquesta vegada en teníem bastants més. En portem 978 d'acumulats i encarem la setmana que ve amb la possibilitat d'arribar als 1.000. Ens veiem diumenge que ve!

Resposta a «[32a setmana] El diumenge de les referències»

[31a setmana] El diumenge de les referències

25
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom. La setmana passada, 45 articles sobre natació que no tenien fonts van ser referenciats durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 872 articles de diferents temes.

La trenta-unena edició comença demà, però ja he dut a terme el «sorteig» de la categoria per si voleu anar fent via. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Ocells. Podeu consultar aquí els articles sense referències sobre el tema (58 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita:, @Townie:, @Medol:, @Willy31igd:, @Cataleirxs:, @Pallares:, @Castellbo:, @Jordi escarre:, @Lluis tgn:, @Vallue:, @Darth vader 92:, @Xavier Dengra: i @Rocafera:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Castellbo (discussiócontribucions)
Davidpar (discussiócontribucions)
Rocafera (discussiócontribucions)
Jordi escarre (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Laurita (discussiócontribucions)
Pcm (discussiócontribucions)
Darth vader 92 (discussiócontribucions)
Pallares (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

24 de 58 ja des de bon matí, quin inici! Bona feina.

Beusson (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

39 de 58, ja passem dels dos terços. No està malament a mig matí!

Townie (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

51 articles fets, que juntament amb els que s'han retirat per altres motius (com ara que ja tenien referències), ens porten al 100% dels articles fets abans d'acabar de dinar! Enhorabona, es pot dir que avui hem volat, i mai millor dit.

Com a bonus track per als usuaris que encara vulguin participar en aquest diumenge de les referències, he augmentat la profunditat de categories en l'enllaç inicial, cosa que afegeix uns altres 14 articles sobre ocells que ja podeu començar a referènciar.

Vallue (discussiócontribucions)

Articles referenciats per Vallue (10)

Aprofito per comentar que la setmana del 24-26 de Setembre se celebra el Delta Birding Festival, una bona ocasió per fomentar els continguts orictològics a la Viquipèdia

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

67 articles, pulveritzant el rècord que havíem marcat fa un parell de setmanes! Vam fer els 58 originals més 9 del bonus track. Gràcies a tothom per la vostra participació i ens veiem diumenge que ve!

Beusson (discussiócontribucions)

I al pròxim hem d'arribar a les 1000 referències afegides. Gràcies a tots!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Per cert, en aquest grup tots els articles que he fet tenien només 3 línies i, per no abusar de lo fàcil que era posar una referència, els he ampliat quan tenien contingut a l'anglesa.

Proposo que incorporem aquest costum per articles raquítics i així matem dos pardals d'un tret (ara que ja han passat els ocells, puc fer servir la dita)

Bona feina !

Vallue (discussiócontribucions)

Jo intento fer-ho igual @Amadalvarez. No costa res ampliar continguts i posar-hi les referències corresponents quan estan disponibles en altres versions. Salut !

Beusson (discussiócontribucions)

Jo també ho faig, si trobo articles molt curts, intento ampliar-los al mateix temps. De fet, a part de referenciar-los, crec que som molts qui ampliem els articles, per això està molt bé aquest 'projecte'. Gràcies de nou!

Gerard Viader (discussiócontribucions)

Ieepp!!! Baixo de l'hort. M'afegeixo més tard que mai. Comparteixo el criteri de @Amadalvarez, @Vallue i @Beusson d'anar afegint cites i ampliant continguts en els articles raquítics.. Acabo de fer-ho en l'article del Sepentari del Sahel, un rapinyaire, per cert, molt proper genèticament a la nostra Àguila marcenca. Miraré d'anar fent-ho així. A veure si m'engreco! ;)

Gerard Viader (discussiócontribucions)
Resposta a «[31a setmana] El diumenge de les referències»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Després de 3 mesos de tenir oberta aquesta consulta, penso que ja està en condicions de passar a real la nova versió d'{{infotaula persona}}.

Trobareu la llista complerta de canvis a la seva pàgina de discussió. Els més destacables són:

Si detecteu algun error, deixeu comentari a la discussió.

Resposta a «Nova versió Infotaula persona»

Nova versió de infotaula esdeveniment

1
Resum per Amadalvarez

Passada a producció

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hi ha preparada una nova versió d'aquesta infotaula que atén nous tipus d'articles (epidèmies i esdeveniments astronòmics) i millora moltes funcionalitats ja existents. Trobareu tots els detalls del canvi a la seva pàgina de discussió, on també trobareu les instruccions per a què la proveu en articles existents. Tot i que he fet desenes de proves, ja sabeu que passa quan es fan canvis. Més proves i més ulls, menys errors quedaran ocults.

El joc d'exemples de la documentació ja treballa amb la nova versió.

Gràcies

Paucabot (discussiócontribucions)

He creat Viquipèdia:Elecció de verificadors de comptes d'usuari/2021, una presa de decisions per tal de renovar o elegir verificadors de comptes. Si no sabeu que és això, feis una ullada a Viquipèdia:Verificador de comptes d'usuari.

La PD comença dia 5 de setembre i les votacions es faran entre el 23 de setembre i el 23 d'octubre.

Els verificadors ara mateix són KRLS i Góngora. Els demanaria que diguessin si volen continuar o no. Si fos que no, hauríem de mirar de cercar candidats. Si coneixeu qualcú amb un mínim de coneixements d'IP i que li pugui interessar ajudar en aquesta tasca, comentau-li-ho.

Gràcies, Pau.

PS. Si teniu dubtes, demanau-los. Segur que resolent els vostres dubtes, podrem aclarir també els d'altres.

KRLS (discussiócontribucions)

Com vaig dir fa un parell d'anys, si hi ha algú disposat a rellevar-me, no dubtaria a cedir-li el testimoni. En cas contrari, no cediria aquesta tasca als stewards.

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Vist l'interès de la comunitat pel tema, i, si no hi ha més ni intervencions ni aquí ni a la presa de decisions, el tancaré properament.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Jo crec que el tema és interessant. Però no tinc pensat presentar-me. Però interessant és i cal fer-ho.

Resposta a «Elecció de verificadors de comptes»

Nou llibre de referència sobre biblioteques i Viquipèdia, amb capítol català

1
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia,

Si és del vostre interès, avui s'ha publicat el llibre "Wikipedia and Academic Libraries, A Global Project", que recull iniciatives de referència de tot el món sobre projectes de biblioteques públiques, especialitzades i universitàries a la Viquipèdia.

Diversos viquipedistes que hem liderat o estat involucrats amb el projecte Viquiprojecte:Bibliowikis, pioner en aquest sector i que fou reconegut oficialment com a model per l'IFLA i presentat a la UNESCO, hem tingut l'oportunitat de ser un dels 19 casos descrits. El capítol recull la trajectòria de la iniciativa, el seu desplegament a Catalunya, País Valencià i Andorra, el seu potencial, avantatges i debilitats, així com la seva connexió amb les biblioteques universitàries i allò que s'ha fet amb universitats de la Xarxa Vives, especialment amb el conveni signat amb la Universitat Autònoma de Barcelona -el primer a Espanya i possiblement d'Europa en els termes en què està establert.

El llibre és d'accés obert i llicència lliure, editat per Maize Books (de la Universitat de Michigan), i el podeu consultar al següent enllaç tant en anglès com en català:

(català) Capítol 11 - Bibliowikis: l'estudi del cas català de les biblioteques com a punt de referència per nous viquipedistes i fonts d'alta qualitat, dirigit per voluntaris

(anglès) Chapter 11 - Bibliowikis: the volunteer-driven, catalan case study of libraries as hotspots for new wikipedians and high-quality sources

Gràcies als coautors i als companys que ho heu fet possible amb edicions, viquimaratons, tallers i reunions. La Viquipèdia en català pot transmetre valors i ser referent en moltes coses, i les #Bibliowikis n'és encara una.

Resposta a «Nou llibre de referència sobre biblioteques i Viquipèdia, amb capítol català»
Jmarchn (discussiócontribucions)

Em vaig trobar que en un article la plantilla {{val}} es menjava el signe + de davant del número quan era necessari. Llavors vaig adonar-me que aquesta plantilla era diferent de la d'altres viquipèdies que utilitzen lua (i que resulten, òbviament, superiors).

Ja n'he fet la conversió-traducció de l'anglès (amb part de les ajudes) i que ja està funcionant.

Però plantejo un dubte: En el que era la versió anterior i per defecte: a un número superior al miler li queden separats els grups de 3 xifres per un punt (per exemple: 1.234.567,1234567) però en les versions en els altres idiomes queda separat per un espai (per exemple: 1234567,1234567), seria amb el paràmetre fmt=gaps, no documentada. En la versió que he traduït queda com la nostra versió anterior (i llavors el paràmetre fmt=commas no tindria cap utilitat, però que potser caldria conservar per compatibilitat).

Així la pregunta és senzilla: optem que per defecte (sense especificar el paràmetre fmt) segueixi val mostrant amb punts per la separació de milers o ho fem amb espais?.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bona feina, @Jmarchn.

Entenc que ha de posar punts que és la nostra notació.

Segons em sembla, la funció mediawiki formatnum:sap quan posar punts, comes o espais als milers, segons la llengua de preferències. No sé si la podries integrar per l'actuació per defecte i el paràmetre fmt= serviria per forçar manualment una puntuació de separació a mida.

Gràcies,

Lluis tgn (discussiócontribucions)
Jmarchn (discussiócontribucions)

@Amadalvarez, @Lluis tgn: He modificat el mòdul convenientment per tal que per defecte (continuï) apareixent els números amb punts i comes. Com a curiositat cap de les Viquipèdies lingüísticament veïnes (i que per tant amb iguals normes d'escriptura) ho té en compte i per defecte presenta els números amb separació d'espais, tal com he apuntat més amunt. Ah!, i el val de la Viquipèdia en espanyol no funciona...!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bravo !!.

El que no sabia jo és que en espanyol (si més no a la WP) no es fan servir punt, sinó espais.

Potser aquestes veïnes que dius han seguit el seu exemple. O potser nosaltres som els rars !

Gràcies per la reparació.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Tenim sort que a l'IEC, a diferència de la RAE, encara no se li ha acudit el disbarat de voler estendre les convencions del registre tècnico-científic a tota la llengua. Coi, que no cal escriure cada text com si fos un article del Nature. :)

Jmarchn (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ondia, què bo !!

No sé si hi ha molts casos d'unitats heterogènies, però si m'hagués trobat, no hauria sabut com fer-ho.

Molt bona feina. Jordi !!

Lluis tgn (discussiócontribucions)

Moltes gràcies! Pensant en les taules sempre em fixo que algunes de les llistes que es criden a Wikidata amb Queries no respecten la puntuació "catalana", com per exemple Llista de municipis de Catalunya. Per contra la majoria d'infotaules sí que ho mostren correctament. Llavors hi ha alguna manera de fer que la query aquesta dels municipis utilitzi {{val}} per a representar el valor població?

Jmarchn (discussiócontribucions)

Suposo que hi ha alguna forma, tal com apuntes, @Lluis tgn, però {{val}} només s'ha d'utilitzar en una taula amb dades heterogènies del mateix tipus de mesura i no per l'exemple que poses, de dades homogènies (nombre d'habitants): en aquest cas cal utilitzar {{ntr}}.

Resposta a «Plantilla val»