Viquipèdia:La taverna/Novetats/Arxius/2005/12
Tauler
[modifica]A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de novetats i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies. Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema |
Taverna de la Viquipèdia |
Novetats Polítiques Tecnicismes Propostes Ajuda General |
Anecdotari
[modifica]He iniciat l'article Viquipèdia:Anecdotari. Si no hi veieu inconvenients, està obert a arreplegar les anècdotes, coses que us hagin fet gràcia, bestieses... el que vulgueu.--VRiullop (parlem-ne) 17:54, 24 nov 2005 (UTC)
Xat per a viquipedistes
[modifica]He registrat un canal de xat a irc://irc.freenode.org amb el nom de wikipedia-ca per a nosaltres. Per als que no esteu acostumats a utilitzar un programa client de protocol IRC (com mIRC), o també si voleu més informació d'altres servidors de la Viquipèdia en general i d'altres llengües, visiteu Canals IRC. Així, per exemple, es més fàcil coordinar-nos-hi o comentar i donar ajuda per a les coses que hi fem. Per cert, potser em trobareu al canal :D. --Joanot Martorell ✉ 17:47, 28 nov 2005 (UTC)
- Em sembla una idea excel·lent! Així podriem xatejar i treballar a la viqui al mateix temps. --Alonso 18:12, 29 nov 2005 (UTC)
- Per a mi és la millor forma d'estar en contacte i discutir temes importants, res a vore amb deixar-se missatges per ací. Ara estic al canal i em voreu sovint. Peleguer 01:01, 30 nov 2005 (UTC)
- Bona idea. Jo m'hi connectaré a partir d'ara. Toniher 11:42, 1 des 2005 (UTC)
Potser em direu rància, però no m'agrada gent instal·lar-me programes a l'oridnador, i sé que com jo hi ha molta gent (els que no dominem la informàtica prou bé). Seria més fàcil entrar a una pàgina de xat on no haguessis de fer res més que accedir i clicar amb el teu nick--barcelona 16:30, 2 des 2005 (UTC)
I si en voltes d'un programa t'instal·les una extensió al firefox, el ChatZilla?. Això de la pàgina no és tècnicament possible ara per ara a la Viquipèdia. --Joanot Martorell ✉ 17:30, 2 des 2005 (UTC)
- Pels que useu el Firefox, us passo la direcció del chatzilla (és el que uso jo...) https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?application=firefox&id=16 no és la bomba, però és programari lliure i va bé. --Joanjoc (discussió) 18:55, 11 des 2005 (UTC)
Categoria Templates
[modifica]Hola, aquest matí he traduit la ciutat Essen de l'anglès i he vist que tenia uns templates la mar de monos que he copiat a la viqui, però n'hi havia alguns que potser ja existien, eren diferents o bé no he sabut trobar. No seria convenient fer com a la versió anglesa on, si no m'equivoco, existeix una categoria de Templates i així seria molt més fàcil comparar per veure si ja els tenim o no?
Així proposo tenir una pàgina on s'estructurin tots els templates, classificats pel tipus que són, en categories i subcategories.
Alhora tinc un dubte: com he d'anomenar aquests que he copiat de l'anglès? he copiat per exemple unes funcions que es deien Show1, Show2 i Show3 que per comoditat (ja que apareixien a diversos dels templates que he copiat) no he anomenta Mostra1, 2 i 3 sinó que les he deixades amb el nom anglès. Tanmateix he vist que un que s'anomena "if" era diferent de l'"if" anglès i per tant la he traduida com a "si" per tal que fos diferent. Però això em sembla que només pot crear confusió.
Finalment, un dels templates que he copiat era aquest: "Template:Infobox Ciutat DE" on he vist que un munt de caràcters tenen etiquetes amb nom en anglès (district, population, etc...) però com que el més fàcil alhora de crear aquestes pàgines és copiar el codi de l'anglès i modificar els noms que en català diem diferent (però només els que es veuen) és molt més fàcil deixar això en anglès (al capdavall no es veu) i s'estalvia feina. Però clar, aleshores el template ja no és del tot en català i si algú vol col·laborar i no sap que population vol dir població, malgrat dominar el català potser no pot contribuir en aquest article...
No sé si m'he explicat massa bé i sé que són moltes preguntes alhora... alguna ànima caritativa per ajudar-me?--Xtv 18:50, 2 des 2005 (UTC)
- Hola, torno a ser jo, i he vist que la meva pregunta no era gaire afortunada ja que ja hi ha una pàgina de "plantilles" (vaig estar buscant com un boig per tot arreu "templates" i "models" -que és tal com apareix quan en crees un... una mica més de coordinació amb els noms aniria bé... o bé potser estic confós i són coses diferents, podria ser- i no ho vaig trobar), però tot i això no m'he quedat gaire convençut. Crec que no hi ha prou grups per encabir-hi totes les plantilles. Per exemple, les que vaig copai jo de l'anglès, que semblen llenguatges de programació (if, else, ...), amb booleans i tal, no sé on posar-les. Insisteixo amb la meva proposta de fer-ne una classificació una mica més exhaustiva (si no és que ja existeix i no la he vista :-O) a l'estil de la wiki anglesa. Suposo que és molta feina, però no estic demanant que ningú ho faci, només si sembla bé que es faci. Si la gent està d'acord i tinc temps, potser ho podria fer jo (he dit potser, eh?, que encara tinc un munt d'articles pendents...).--Xtv 03:37, 7 des 2005 (UTC)
Hola, no sé si he de deixar aquest dubte ací, però la qüestió és que vull traduir la plantilla "Template:album infobox" de la viquipèdia anglesa i no sé si li he de deixar el nom en anglés o traduir-lo també.--javiersorribes 18:26, 11 des 2005 (UTC)
- Hola, suposo que busqueu això Ajuda:Plantilla :-) El que fem normalment amb les plantilles, per comoditat és aprofitar les que hi han a la versió anglesa (que solen estar molt bé) i traduïm només la part que es veu com a resultat de la plantilla. És a dir, no solem canviar els noms de les plantilles ni els dels paràmetres, però si les etiquetes que veu l'usuari, per exemple a; Tigre i a en:Tiger. --Joanjoc (discussió) 18:52, 11 des 2005 (UTC)
Creació Viquiprojecte Història de Catalunya?
[modifica]Trobo que l'article Història de Catalunya està molt descuidat i crec que hauria de ser un dels articles capdavanters de la Viquipèdia. Prèviament he intentat sondejar la gent a veure si algú s'animava, tant a la Taverna com a la pàgina de discussió, però no he obtingut resposta. La meva intenció és crear un Viquiprojecte, però no sé ben bé com fer-ho; a més porto poc temps aquí i no puc conncetarme amb prou regularitat com per encapçalar un projecte d'aquesta envergadura. El que si puc prometre és que faré tot el possible per treballar-hi, especialment en les àrees de història moderna i contemporània, que són les que controlo més. Busco gent que tingui ganes de treballar-hi. Espero les vostres respostes. --Montag73 01:36 3 des, 2005 (UTC)
Hola. Aquest article ja va ser contribució de la quinzena i es va millorar una mica, però no suficient (aprofito per demanar més interès pels articles votats en contribució, ja que etan consensuats i tots podem aportar cosetes). Jo també he anat demanant col·laboracions directament a les planes de discussió d'altre usuaris, però sembla que aquí tots som batsant erràtics. No sé si hi hauria prou quòrum per a un viquiprojecte, millor que a la discussió facis propostes o aquí per veure qui les recull. --barcelona 10:31, 3 des 2005 (UTC)
- Jo també m'hi apunto. Sóc aficionat a la història i he fet un curs d'història de Catalunya. A mi m'interessen l'època medieval i la moderna. No fa gaire que col.laboro amb la viquipèdia i no tinc gaire clar que és això d'un viquiprojecte, miraré d'assabentar-me en què consisteix . --Puigalder 01:00, 10 des 2005
Article demanat: Dret Català
[modifica]He escrit aquest article demanat, que després he passat a Història del Dret català per tal com ha quedat. Us prego us el mireu, corregiu, i amplieu!--Paco ✉ 19:20, 3 des 2005 (UTC)
Altres llengües a la portada
[modifica]Hola :-) tinc una proposta per a canviar la zona d'enllaços a altres llengües a la portada actual, que quedaria així; PortadaLlengües, us agrada més o menys? --Joanjoc (discussió) 12:21, 11 des 2005 (UTC)
- Jo ho veig millor així :)
Indicador de llengua
[modifica]Voldria comentar si hi ha interès en establir algun criteri per a fer explícita la llengua dels enllaços externs. En l'actualitat jo utilitzo {{ab}} davant dels enllaços. En Pepetps també comentava substituir el text actual per imatges com aquestes, que són més evidents. Com a punt negatiu del canvi a imatge, és que no he trobat la forma fàcil de poder enllaçar-la amb l'entrada sobre la llengua corresponent. Què en penseu? Toniher 19:53, 11 des 2005 (UTC)
Campaña de recolección de fondos de la fundación
[modifica]S'ha traslladat el missatge en castellà a l'Ambaixada. --Joanot Martorell ✉ 07:08, 13 des 2005 (UTC)
- Ens demanen ajuda per a traduir una sèrie de missatges al català per a la tercera campanya de recull de fons econòmics de la Fundació Wimimedia que escomençarà el proper divendres 16. Hi he vist els textos, però jo no hi tinc gaire temps perquè són un poquet llargs. Algú s'hi anima?. --Joanot Martorell ✉ 14:24, 13 des 2005 (UTC)
- He traduit la pàgina Wikimedia necessita la vostra ajuda. Per a editar-la directament no em deixa fer el log-in ja que diu que necessito aprovació (requires approval), suposo que deu voler dir que has de ser administrador. Bé, jo no me n'he sortit. Si algú sap com posar-ho a lloc, he deixat la traducció a la meva pàgina de discussió --Puigalder ✉17:00, 17 des 2005 (UTC)
- Vaig acabar les traduccions i els de wikimedia m'han notificat que ja les han pujat a la pàgina que indicaves. Suposo que per canviar el missatge que surt ara en anglès a la viquipèdia catalana per aquests que ja estan en català ho ha de fer un administrador. Així que, ara és cosa vostra. --Puigalder ✉21:00, 30 des 2005 (UTC)
- He traduit la pàgina Wikimedia necessita la vostra ajuda. Per a editar-la directament no em deixa fer el log-in ja que diu que necessito aprovació (requires approval), suposo que deu voler dir que has de ser administrador. Bé, jo no me n'he sortit. Si algú sap com posar-ho a lloc, he deixat la traducció a la meva pàgina de discussió --Puigalder ✉17:00, 17 des 2005 (UTC)
Votacions sobre noms de la llengua.
[modifica]Ja s'ha obert el termini de votacions sobre criteris d'ús dels noms de la llengua en l'espai relacionat amb la Comunitat viquipedista, i no enciclopèdic. Seguint diverses interpretacions del sondeig que es va fer abans, s'ha intentat fer una proposta de política d'allò més acostada possible al seu resultat. La votaciò romandrà oberta fins el dia 24 de desembre (12 dies).
Resumidament, els vots possibles seràn "a favor", "en contra", o "blanc", i caldrà una majoria mínima de 75% a favor d'una proposició per a aprovar-lo. Hi han sis proposicions per a deliberar. El requisit per a poder participar-hi és haver participat en l'anterior sondeig o, per a quins no hi van participar, s'haurà de tenir un compte d'usuari registrat a la Viquipèdia dos mesos abans de l'inici de la votació, i amb un mínim de 50 contribucions reals.
Finalment, només em queda encoratjar-vos perquè hi participeu com més gent millor. Gràcies. --Joanot Martorell ✉ 08:18, 13 des 2005 (UTC)
Aquest article ha estat qualificat con a no-neutral i voldria demanar ajuda i sugerències per poder-lo millorar i fer més neutral: Discussió:Cas Fresno --Paco ✉ 11:36, 24 des 2005 (UTC)
Explicació de gentilicis/adjectius i proposició de suprimir-les
[modifica]Hola a tothom,
M'agradaria introduir l'explicació dels gentilicis/adjectius de les comarques dels Països Catalans i les seves principals ciutats, en comptes d'aplicar una simple redirecció. Exemples: Barceloní, Penedesenc, Empordanès.
Això és un fet comú a totes les enciclopèdies sobre paper (en tinc 3 i surt a totes, i consulto 3 o 4 més i també hi surt), i he vist que a la Wikipedia en espanyol ho han fet en alguna entrada. Ho desconec a la resta de Wikipedies.
Alguns companys han proposat que s'esborrin aquestes entrades perquè són "massa curtes", i que haurien d'anar al Viccionari. El meu parer sobre això és que la gran majoria dels articles de totes les enciclopèdies són articles curts, molts de dues línies, i que les enciclopèdies també tenen la funció de diccionaris. No trobo correcte associar una entrada curta a "no enciclopèdica" o "esborrany" o "Viccionari".
No costa res fer una petita explicació i després copiar-la al Viccionari, o a l'inrevés, si pertoca. A la Wikipedia s'hauria de trobar explicat què és un urgellenc, un anoienc, etc, i no una simple redirecció.
M'agradaria que es respectés aquesta feina que tinc interès a fer.--Marc 00:44, 27 des 2005 (UTC)
- Cada enciclopèdia té la seva línia editorial a seguir. En la d'aquí, no s'accepten articles sobre definicions gramaticals, etimològiques i simples definicions (Viquipèdia:Allò que la Viquipèdia no és). Per a això expressament es va crear el Viccionari, i no és cap insult ni marginació ni baixada de categoria escriure-hi. Massa abandonat que el tenim. Llull 09:09, 27 des 2005 (UTC)
- Entenc que vols dir, però a vegades per tal d'obtenir informació (i una enciclopèdia ha de donar informació) amb dues línies n'hi ha prou. Especificar què vol dir un gentilici no ho trobo malament, ja que una redirecció implica que tu "deduiràs" el seu significat. Reflexió: Un adult sí, però, ¿ho pot fer això la canalla?. A més, com he dit, si mires a qualsevol enciclopèdia, aquestes entrades surten sempre.
- Per exemple, per explicar què és una cantonada no calen més de dues línies. No ha d'anar a la Wikipedia? Sí, pot anar al Viccionari, però també pot anar a la Viquipèdia. Si no, li estem treient utilitat d'una manera innecessària. D'altra banda, ara us en faig una proposta, idea d'en Pepet i que m'ha semblat molt bé.--Marcbel 02:22, 28 des 2005 (UTC)
- afegisc l'enllaç al Viccionari: Viccionari. --Pasqual Remolar | ¿? 10:08, 27 des 2005 (UTC)
- Sobre el Viccionari, demanaria que de moment no s'hi dediquin molt esforços. Espero que en un període curt de temps l'IEC alliberi el seu diccinari i s'hi pugui copiar directament. De moment no en puc donar més detalls.--Marcbel 02:22, 28 des 2005 (UTC)
- afegisc l'enllaç al Viccionari: Viccionari. --Pasqual Remolar | ¿? 10:08, 27 des 2005 (UTC)
- Compartint la opinió de Llull sobre la distinció entre viccionari i viquipèdia, voldria comentar que també estic d'acord amb Marc que un article curt no és necessàriament un esborrany o un article no enciclopèdic. La biografia d'un personatge històric "menor", per exemple, pot no requerir més de dues línies i tot i així ser completa i enciclopèdica. Amb els enllaços que contingui permetrà al lector ampliar la seva informació. Per exemple, un rei de regnat breu i poc significatiu, pot merèixer una entrada pròpia (breu) i en enllaç a l'època històrica en què va viure i al lloc on va regnar el lector podrà trobar més informació que contextualitzarà el seu regnat.
- --[[Usuari:CarlesVA|CarlesVA--Xevi 07:45, 30 des 2005 (UTC)]] (discussió) 12:41, 27 des 2005 (UTC)
- Crec molt important aquest punt, perquè, des del meu coneixement relativament superflu de la Viquipèdia, em sembla que s'està derivant cap a la idea "Entrada curta"-->"Entrada no enciclopèdica". Voldria insistir sobre això per tal que hi hagi una reflexió col·lectiva. Dues línies ben explicades, encara que es puguin ampliar (sempre es pot ampliar qualsevol entrada), poden ser perfectament vàlides, sense ser un esborrany.--Marcbel 02:22, 28 des 2005 (UTC)
- Quan és o no un esborrany és un terme subjectiu i depèn de la persona i del tema. Salta a la vista que alguns temes són esborranys per tenir dues línies i d'altres ho són per tenir només 1 paràgraf podent donar tant de sí el tema. Personalment he intentat fer baixar més d'una vegada la tendència a classificar com a esborrany quasi per sistema. Hi ha gent que ho fa amb pàgines de 20 kb! ("és que és ampliable", diuen) També n'hi ha molts que amplien sense treutre el cartell ni a la de tres pèr gros que s'hagi fet l'article. Crec que se'n fa un sobreús, però no hi ha manera de què es deixi. Ara hi ha la subcategorització per temàtiques d'esborranys i ni tan sols això es fa sevir. Tot va a parar de manera indiscriminada a la categoria principal dels esborranys. És el que hi ha. Llull 10:21, 30 des 2005 (UTC)
- Crec molt important aquest punt, perquè, des del meu coneixement relativament superflu de la Viquipèdia, em sembla que s'està derivant cap a la idea "Entrada curta"-->"Entrada no enciclopèdica". Voldria insistir sobre això per tal que hi hagi una reflexió col·lectiva. Dues línies ben explicades, encara que es puguin ampliar (sempre es pot ampliar qualsevol entrada), poden ser perfectament vàlides, sense ser un esborrany.--Marcbel 02:22, 28 des 2005 (UTC)
- Proposta per conservar els gentilicis
- Em Pepet, a la meva pàgina de discussió ha fet una proposta que em sembla molt interessant. Un cop explicat el significat d'un gentilici, es podria posar un aparatat de "<gentilici> il·lustres". Per exemple, "Anoiencs il·lustres". Us sembla acceptable aquesta proposta?. A mi m'agrada molt.--Marcbel 02:22, 28 des 2005 (UTC)
- Una entrada curta sobre un personatge històric, ciutat o el que sigui és potencialment ampliable i es pot considerar un esborrany que cal guardar. Una entrada sobre "empordanès" no pot arribar mai a dir gaire res més que "relatiu o natural de l'Empordà". Aquesta informació es pot fer figurar ben clarament al principi de l'article "Empordà" i que "empordanès" redirigeixi cap allà. Òbviament, les enciclopèdies en paper no tenien aquesta possibilitat.
- Respecte als "anoiencs il.lustres", és possible; ara bé, si hi posem tots els anoiencs que tenim a la viquipèdia, és una llista superflua, pq ja hi ha categories per això. En tot cas s'hauria de fer una tria i posar-hi una mica d'informació addicional sobre cada un. El problema amb les llistes de personatges "il.lustres" o "importants" és que són terriblement subjectives. --Xevi 07:45, 30 des 2005 (UTC)
Per una banda, que em sembla que se t'ha escapat que a en les pàgines de'ubicacions sempre hi ha taules en les que s'hi inclou entre d'altres dades els gentilicis. Això permet que la informació segueixi existint tot i haver-hi redireccions. Això per una banda, per l'altra que les pàgines de llistes de persones solen començar per "llista de" (Viquipèdia:Anomenar pàgines), però això només es fa quan la llista aporta informació extra que no puguin aportar les categories -per exemple l'ordre de successió d'un llinatge comtal- en cas contrari s'empren les categories. Llull 10:14, 30 des 2005 (UTC)
Nova Viquipèdia en fragatí
[modifica]Per fi, després de mil gestions i interminables votacions ajustades s'ha activat la Viquipèdia en fragatí (o aragonès oriental que diu la FACAO i que serà el nom oficial emprat en el projecte). Els viquipedistes que estigueu interessats en participar-hi us podeu passar per aquí. Esperem que creixi ràpid per al foment d'aquesta llengua i que dintre de no molt doni lloc a viquiprojectes germans com el Viccionari en fragatí. Llull 09:48, 28 des 2005 (UTC)
Template:Comarques del País Valencià
[modifica]Trobaria molt adient la inclusió a les comarques del País Valencià un template des d'on hom pogués anar a l'article de qualsevol comarca sense haver de passar primer per l'article principal de les comarques valencianes. El model seria el del Principat de Catalunya. Si algú em digués com poder fer-ho, jo mateix m'encarrregaria. Gràcies per adelantat.--Dridrak 21:46, 28 des 2005 (UTC)
- Estava fent la plantilla quan ho he llegit, la veritat és que calia una. No et preocupes. Ja la tinc feta. És Template:Comarques valencianes. Si veieu cap comarca valenciana sense la plantilla, poseu-la per favor. --Pepetps (Podem discutir-ho) 22:42, 28 des 2005 (UTC)
- Molt ben fet!! Ara mateix ho poso a les comarques.--Dridrak 14:47, 29 des 2005 (UTC)
- També es podien fer plantilles per a les comarques, per passar d'un municipi d'una comarca a altre de la mateixa directament clicant sobre el municipi.--Dridrak 15:49, 29 des 2005 (UTC)
Petita fallada en la portada
[modifica]Hola, m'agrada molt la nova portada però he vist una petita fallada, hi ha enllaços a totes les llengües importants i a totes les de la península, però falta l'aragonès. Per favor, podeu posar un enllaç a la Biquipedia. Moltes gràcies. --Willtron 17:31, 29 des 2005 (UTC)
Proposta a Viquipèdia:Articles demanats
[modifica]Trasllado una proposta que hi havia a Viquipèdia:Articles demanats. La trasllado aquí:
- Estaria bé que cada Viquipedista fes l'article del lloc on viu (com a mínim comenceu-lo, si no us veieu amb cor de redactar-lo tot: segur que algú l'ampliarà més tard).
- Jo suggeriria que hi afegís alguns personatges més rellevants de la seva localitat. Encara que només sigui el nom. En una segona fase ja s'hi afegiran els detalls.
Destruir
[modifica]Fins ara, sempre que trobava algun article que evidentment havia de ser esborrat (SPAM, vandalismes, pàgines de prova...) la buidava i al camp "Resum:" hi posava "Buit. Per esborrar. pero potser és complicat per als administradors localitzar aquestes pàgines. Per això, proposo copira la es:Plantilla:Destruir que inclou les pàgines marcades amb aquesta plantilla en una categoria de manteniment i els articles son fàcilment localitzables --Vedranell 19:26, 29 des 2005 (UTC)
- Doncs sí, tens tota la raó. Evidentment, retiro la proposta :D --Vedranell 19:37, 29 des 2005 (UTC)
- Jo buide i simplement fique la plantilla fora. Pasqual 19:39, 29 des 2005 (UTC)
- Ja es fa servir aquesta plantilla. --Pepetps (Podem discutir-ho) 19:47, 29 des 2005 (UTC)
- Jo buide i simplement fique la plantilla fora. Pasqual 19:39, 29 des 2005 (UTC)
- Les instruccions a Viquipèdia:Registre de pàgines per esborrar diuen que cal eliminar-ne el contingut. En cas de bajanades evidents, vandalisme o proves prefeixo buidar-ho immediatement i perdre-ho de vista. Si es posa la plantilla destrucció caldrà mantenir el contingut. Si es buida ja no cal cap plantilla i, evidentment, no cal fer votacions per eliminar una pàgina buida.--VRiullop (parlem-ne) 21:39, 29 des 2005 (UTC)