Viquiprojecte:Falles 2017

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
FallesViquiprojecte FallesFalles
Falla de l'Ajuntament 2016.

El Viquiprojecte:Falles és el lloc on els viquipedistes que editen articles relacionats amb la temàtica fallera es coordinen entre si i posen en comú els seus interessos.

El viquiprojecte té l'objectiu de millorar la qualitat dels articles relacionats amb el món faller. Si esteu interessats a unir-vos-en, apunteu-vos a l'apartat Participants fent servir la plantilla {{u|nom d'usuari}}. També podeu inscriure-vos enviant un e-mail a comunicacio@wikimedia.cat

Seguiment: Especial:Seguiment/Viquiprojecte:Falles/llista d'articles

El projecte naix arran de la implicació del Museu Valencià d'Etnologia en el Viquiconcurs Wiki Loves Folk 2017. Paral·lelament, hi haurà un concurs fotogràfic amb premis obert a tot el món.

Com ajudar?[modifica]

La viquipèdia és un projecte col·laboratiu obert a tot el món. Qualsevol pot ajudar. Per a ampliar o crear un article, simplement, cal seleccionar una temàtica en la que s'estiga interessat i millor el contingut en base a unes referències externes. Llibres o publicacions amb trajectòria i consell de redacció de prestigi són referències ideals.

Què cap en la Viquipèdia[modifica]

Tot cap en la Viquipèdia, l'únic límit per a l'admissibilitat és que la temàtica de l'article haja rebut cobertura significativa en fonts externes i fiables.

Pareu atenció als criteris pel que fa a biografies i associacions, i eviteu el conflicte d'interessos!

Aprendre a editar[modifica]

Si voleu col·laborar però no sabeu com funciona l'edició a Viquipèdia, podeu vore estos tutorials: La Guia per a posar referències, el videotutorial per a editar articles (en valencià de Barcelona) i el vídeo "¿Qué es Wikipedia?" (en castellà de Buenos Aires). També podeu demanar ajuda al Sistema de Mentors o contactar amb l'usuari TaronjaSatsuma, coordinador del projecte.

A més, i dins de la programació del Wiki Loves Falles, durem a terme un Taller d'edició a la Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia, que es farà el dissabte dia 8 d'abril a partir de les 10 h. Per a participar envieu un e-mail a centredocumentacio.etnologia@dival.es L'activitat és gratuïta i sols cal dur un portàtil i les vostres fotografies.

Edició[modifica]

Com a la plantà, els viquipedistes alcem el projecte.

L'edició d'estos articles es farà d'acord amb els criteris de categorització de la mateixa categoria que els conté: Categoria:Falles. És a dir, dividirem la faena en funció de la subcategoria on es troba l'article. Així doncs, els subtemes que s'han de tractar són:

Els passos que s'han de seguir per a editar un article dels diversos subtemes per a tractar són:

  • Estandarditzar els continguts
  • Editar estos articles d'acord amb els criteris d'edició prèviament establerts
  • Avaluar què es pot millorar (una vegada acabat)

Faena[modifica]

Ací hi ha una pauta general de com i en què col·laborar en este viquiprojecte. El guió s'ordena per subtemes i és susceptible a qualsevol canvi. A banda dels articles, també hi ha tot un recull fotogràfic que s'ha de fer paral·lelament amb un treball de fons a Commons, per poder garantir el màxim de suport visual i gràfic als articles. Recordeu que apujar fotografies de falles te premi.

Sentiu-vos lliures de canviar i modificar qualsevol punt preestablert.

Participants[modifica]

  1.  TaronjaSatsuma
  2. Kippelboy
  3. Dorieo
  4. Ponscor
  5. Museuvalenciaetnologia
  6. Bgasco
  7. Sandraluzon92
  8. Maria19731008

Articles[modifica]

Ací hi ha una llista d'articles a realitzar o ampliar. La llista és ampliable per tothom, sempre en base als Criteris d'admissibilitat de l'enciclopèdia.

Comissions falleres[modifica]

Qualsevol aportació, per menuda que siga, és benvinguda.

A dia de hui, 26 d'abril del 2024, la Viquipèdia té 5 articles sobre Comissions falleres.

Algunes de les que encara no tenen article són:

Artistes fallers[modifica]

A dia de hui, 26 d'abril del 2024, la Viquipèdia té 7 articles sobre Artistes fallers.

Alguns dels que encara no tenen article són:

Monuments fallers[modifica]

Algunes falles poden ser admissibles, a dia de hui, 26 d'abril del 2024, la Viquipèdia té 14 articles sobre Cadafals fallers.

Activitats falleres[modifica]

A la viquipèdia hi ha articles sobre moltes activitats relacionades amb la festa. Temes com la Plantà, l'Ofrena, les mascletades, la despertà o molts altres són ítems que poden ser ampliats.

Premis[modifica]

Baixa al carrer i participa.

Pel que fa a l'elaboració d'articles no hi ha cap guardó previst, però de cara a les Falles 2017, i en motiu del reconeixement a la festa per part de l'UNESCO, s'ha organitzat un concurs fotogràfic obert a tot el món.

El concurs és gentilesa del Museu Valencià d'Etnologia, qui proporciona els premis. El guardó és una iniciativa del Museu Valencià d'Etnologia i Amical Wikimedia com a activitat paral·lela al concurs Wiki Loves Folk. Conta amb el recolzament i col·laboració de l'Associació d'Estudis Fallers, dos dels seus membres hi participaran al jurat del concurs.

Per a pujar les vostres fotografies entreu al següent enllaç i seguiu els passos. Molta sort!

Què?[modifica]

Un premi fotogràfic on hi haurà regals per a les millors fotografies originals que il·lustren les següents categories:

  • Millor fotografia d'una falla.
  • Millor fotografia d'una activitat fallera.

A la primera categoria entraran totes les fotografies que il·lustren una falla, be siga d'una escena de la falla o tot el monument en el seu conjunt.

A la segona, s'hi inclouran totes les fotografies que il·lustren un aspecte social de la festa fallera. Ací cap de tot: mascletades, vida de comissió, passacarrers, la plantà...

En totes les categories, seran vàlides fotografies sobre les falles de qualsevol localitat on se celebra la festa, no només de la ciutat de València. Ací podeu comprovar les fotografies apujades de moment.

Jurat[modifica]

El jurat estarà composat per:

Premi[modifica]

Hi haurà com a premis dos lots de llibres, que seran entregats als millor classificats en cadascuna de les dos categories. Els llibres de cada lot seran:

I si no guanye?[modifica]

No passa res. Les imatges guanyadores i una selecció de les millors fotografies apujades durant el concurs seran exhibides a una mostra al pati del Museu. La mostra es farà abans de la celebració de les Falles 2018. A més, Wiki Loves Falles forma part del concurs Wiki Loves Folk, organitzat per Wikimedia España a nivell internacional i espanyol, i des del Museu Valencià d'Etnologia i Amical Wikimedia es preveuen més premis per a les millors fotos de festes valencianes. O siga que d'ací a desembre hi hauran més oportunitats per a rebre nous premis.

Com?[modifica]

Per a entrar en el concurs, caldrà que les fotografies s'apugen a Wikimedia Commons. El termini de pujada de fotos de les falles començarà el dia 20 de març a les 23.59 h. i s'allargarà durant tot el mes d'abril.

Per a apujar els fitxers caldrà estar registrat als projectes wikimedia i utilitzar el formulari habilitat fins a les 23.59 h. del dia 31 d'abril. Recordeu que a Wikimedia Commons sols acceptem fitxers lliures. Ací teniu més informació.

Codis de Falles:[modifica]

Si el formulari d'apujada vos demana el Codi Wikidata de la Festa, haureu d'utilitzar els següents depenent de la localitat on s'haja pres la fotografia. Si no el sabeu, deixeu-ho en blanc i algun altre viquipedista vos ajudarà.

Falles de València: Q1143768 (també serveix de codi genèric).

Falles d'Alzira: Q2834310

Falles de Benicarló: Q12175050

Falles de Torrent: Q5855501

Falles de Borriana: Q20108081

Falles de Gandia: Q23653026

Falles de Cullera: Q23663326

Falles de Sagunt: Q23648119

Em podeu ensenyar a pujar les fotos?[modifica]

El proper dia 8 d'abril a partir de les 10 hores es realitzarà a la Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia el Taller d'edició Viquipèdia - Especial #Falles2017 per aprendre a penjar les fotografies realitzades al llarg de les falles a Wikimedia Commons i poder participar al concurs.

Cal inscripció prèvia a través de: centredocumentacio.etnologia@dival.es. Tots els participants hauran de dur l'ordinador portàtil i les fotografies digitals seleccionades.