Vés al contingut

Viquiprojecte Discussió:Concursos/En curs/Mes de l'Àfrica 2024

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Sobre aquest tauler

Resultats finals, guanyadors i reflexions!

11
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Solde, @Editantpv, @Barcelona, @Ivan Avz F, @Medol, @Pcm, @KajenCAT, @Brunnaiz, @Rocafera, @Mbosch, @Vallue, @PaliGol, @Davidpar, @Jordiventura96, @Cataleirxs, @AlbertRA, @Pau Colominas:

Gràcies a tots per haver participat al Mes de l'Àfrica! Les xifres d'aquesta primera edició, malgrat haver començat una quinzena tard per dificultats tècniques, són impressionants: 118 articles nous i 62 més ja existents prou ben millorats! Afegida la puntuació manual, el guanyador amb més punts ha estat en @Solde. I segons el xip pur, aleatori i innocent del JoRobot, el guanyador del premi per sorteig entre aquells concursants amb més de 24 punts ha estat en @Rocafera, que coincideix amb el segon viquipedista amb més punts! Enhorabona a tots dos!

Pel premi, envieu un correu electrònic a coordinacio@wikimedia.cat enllaçant aquest fil i amb les vostres dades (nom, cognom i adreça de correu electrònic) perquè us facin arribar el codi electrònic de la caixa d'experiències de Fent País.

Pel que fa a la resta, espero que el format us hagi semblat atractiu i que li veieu futur a aquest tipus de concurs amb preselecció prioritària d'articles, de manera que a la fi del viquiprojecte la sensació de completesa col·lectiva en un tema sigui ben tangible. Ha estat un gust comissionar-lo amb tan bona participació! Si teniu cap proposta o suggeriment, deixeu-los en aquest fil! Com vam convindre al Tema:Y1hj5066ve1sox5x, el mes d'agost iniciarem el Mes de l'Antàrtida i Oceania. Si no hi ha contrapropostes o inconvenients, provarem de seguir el mateix format i espero veure-us-hi! Salut!

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Enhorabona a tothom, organitzador i participants. El frec a frec entre els dos premiats l'última setmana va ser digna de veure :D

KajenCAT (discussiócontribucions)

Moltes gràcies per organitzar-lo!!

Ivan Avz F (discussiócontribucions)

Moltes gràcies, m'apuntaré també al següent també. M'ha semblat molt bona iniciativa, i molt bona pensada la preselecció prioritària d'articles.

M'alegro que el premi hagi estat pel segon; no m'haguès semblat just una altra cosa, encara que fossin les normes previstes. La meva suggerència per un altre concurs seria precisament aquesta: que els premis sigui pels que han fet més punts, no em fa massa gràcia el guanyador aleatori, sobretot amb un límit inferior que em sembla molt baix. També suggeriria plaques per la participació, com es fa al Mes d'Àsia.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Ho tindré en compte això de les plaques, @Ivan Avz F! Pel que fa als premis, és un debat recurrent. Al final els obsequis són per a premiar qui fa l'esforç de participar i també per encoratjar nous usuaris a que se sentin útils en concursos i a donar una certa sensació de competitivitat més enllà de les «màquines» (en el bon sentit) que són alguns usuaris. No podem sempre limitar o tallar la competició o meritocràcia per dalt.

Jo soc del parer que hi ha d'haver fórmules que permetin que tots els viquipedistes que habitualment contribueixen en concurs, però que pel motiu personal/familiar/laboral que sigui no poden anar a un ritme de mitja dotzena d'articles diaris, també vegin que tenen oportunitats. Fins i tot aquells que no volen traduir, però fan articles de nínxol (que val a dir que costen molt més temps de preparar amb recerca bibliogràfica i tenen un valor afegit immens) també es vegin sempre amb possibilitats de ser recompensats sense que tot sigui quantitatiu. Ara bé, coincideixo que 24 punts ha estat molt poquet aquest cop i caldrà apujar-ho en la línia del centenar si mantenim les bonificacions actuals.

Content de llegir què penseu també els altres sobre el tema premis, especialment perquè fet i fet sou els que participeu més sovint en viquiprojectes. Com ho veieu vosaltres? Quines fórmules d'«apreciació» us agraden més?

Ivan Avz F (discussiócontribucions)

El que comentes d'articles de nínxol em sembla interessant. Un premi podria anar al qui crea més articles del no-res, que no existeixin a altres llengües o que millorin amb recerca bibliogràfica articles existents, més enllà d'allò que està a les altres llengües. La pega que hi veig a aquesta possibilitat és que és molt més complicat de valorar.

Mbosch (discussiócontribucions)

Subscric el que diu l'Ivan, en una futura edició jo també preferiria que els premis fossin simplement pels usuaris que han fet més. O si més no, que la puntuació mínima fos considerablement més alta.

KajenCAT (discussiócontribucions)

També d'acord amb Ivan, va ser bastant desmotivador quan m'ho vaig trobar en el viquiconcurs de mapes vectorials. Aquest sistema potser pot afavorir els espontanis, però no els més habituals. Una altra idea am que han proposat Ivan i Mbosch, seria ponderar les puntuacions, per tal de mantenir l'atzar a tothom, però com més en facis molt més probable que et toqui.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

D'acord, això que dius @KajenCAT sí que és possible amb participacions creixents segons puntuació: més butlletes de participació a qui més fa. M'ho apunto sense dubte!

Ivan Avz F (discussiócontribucions)

Hola, desenvolupant el que comentava fa uns dies d'un premi per qui hagi fet millores amb recerca bibliogràfica, més enllà d'afegir octets amb la traducció d'articles, se m'ha acudit una forma relativament senzilla de valorar-ho, a través de les referències:

seria un premi pel nombre de referències, independentment que siguin en articles nous o existents, però sí que donaria una bonificació extra a les referències en català. També hi podria haver una bonificació (menor que per les referències en català) en cas d'articles en que s'indica que falten referències o demanades puntualment.

D'aquesta manera hi hauria un premi a qui obtingués més punts pels octets i un altre a qui obtingués més punts per les referències, que tot és important.

Solde (discussiócontribucions)

ep! Gràcies pel premi, que encara no havia pogut dir res! ;-) La veritat, en el meu cas, la motivació no és el premi com a tal! Tot i que m'agraden els concursos a llarg termini com pot ser els 10.000, trobo molt engrescador un tema diferent, amb una durada temporal més curta, i variat (al final de Malawi pots escriure de gastronomia o de política per posar un exemple). També podria ser interessant tenir en compte, tot i que no tinc clar com, el tema de categorització (anar completant l'arbre de categories), creació de plantilles necessàries, etc.

En fi, enhorabona @Xavier Dengra per l'organització! i ànims pel proper!

Resposta a «Resultats finals, guanyadors i reflexions!»
Brunnaiz (discussiócontribucions)

Bon dia. He posat el #MesÀfrica al resum de modificacions dels articles Shumba Patrick Mutukwa i Dounia Zolati el Mrini, però el bot no ho ha indicat a la pàgina corresponent. M'agradaria saber si hi ha hagut algun error o què ha pogut passar.

Brunnaiz (discussiócontribucions)

@Joutbis, Townie: Us etiqueto com a administradors del bot en qüestió, per si em poguéssiu ajudar o guiar.

Joutbis (discussiócontribucions)

El Threepbot no utilitza hashtags per identificar les participacions, i només es guia pel criteri que surt a la infotaula. En aquest cas, veig que l'article hauria de ser a Viquiprojecte:Concursos/En_curs/Mes_de_l'Àfrica_2024/Llista_d'articles, i no és el cas d'aquests dos.

El que no tinc clar és com s'hauria d'implementar el que diuen les bases del concurs, que la llista d'articles només són els prioritaris i tenen un bonus de 200, però que els altres també puntuen. Demà miro de parlar-ho amb el Townie i el Xavier, a veure com ho veuen...

Solde (discussiócontribucions)

Jo també m'he trobat amb alguns casos, per si necessiteu més exemples.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Vaig afegir la condició de fer servir l'etiqueta per si de cas el bot donava algun error que es pogués traçar manualment també. Els punts dels articles de les llistes de prioritaris (és a dir, els de Malawi i de Guinea Bissau) se sumaran després perquè no sabia com posar-ho com a condició del bot.

El que no havia tingut en compte és que els articles fora de la llista tancada no es comptarien. Si es demana que els viquipedistes que fan articles complementaris els llistin en una pàgina tal que Viquiprojecte:Concursos/En_curs/Mes_de_l'Àfrica_2024/Articles extra, i que aquesta la tingui en compte el bot, llavors funcionaria?

Joutbis (discussiócontribucions)

Suposo que sí. O això, o crear una categoria temporal per als articles que han d'entrar al concurs. Potser és més fàcil el que tu suggereixes. El tema dels punts extra sí que s'haurà de fer a mà.

A veure si tinc una estona avui i miro d'arreglar la gràfica de classificacions, que sempre fa bonic.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Dit això, gràcies a tots per la paciència (tant als participants amb problemes, com als mantenidors del bot)! Aviam si serveix com a banc de proves també perquè l'ús del bot es normalitzi en altres concursos i se li puguin polir detalls.

Joutbis (discussiócontribucions)

Potser en Theklan ens pot ajudar a crear criteris de puntuació complexos, ell que hi té més la mà trencada?

Theklan (discussiócontribucions)

Hola! Utilitzo el UKbot. Què voleu fer específicament?

Joutbis (discussiócontribucions)

El Threepbot és el germà tonto de l'UKbot, hauria de ser igual.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Theklan hi ha alguns articles sobre l'Àfrica que han creat alguns concursants que no apareixen en la puntuació perquè no estan documentats específicament Viquiprojecte:Concursos/En_curs/Mes_de_l'Àfrica_2024/Llista_d'articles. Llavors:

  1. Que el bot compti articles fora de llista i relacionats amb l'Àfrica, ja sigui perquè els detecta a) via etiqueta (l'usuari marca l'edició en un article, ni que sigui una vegada, amb #MesÀfrica i a partir de llavors el bot ja detecta tot el progrés en aquell article fet per l'usuari), b) via perquè està categoritzat en una subcategoria d'Àfrica o c) perquè l'usuari l'ha de documentar a mà en una llista concreta i el bot llavors la detecta.
  2. Que haver afegit mínim X (300) paraules i Y (5) referències bibliogràfiques als articles determinats en una llista (aquí Viquiprojecte:Concursos/En_curs/Mes_de_l'Àfrica_2024/Llista_d'articles) atorgui un volum de punts extra (aquí 200 o 350 punts), segons estipulat, automàticament un cop acaba el termini del concurs.
  3. Que aquestes coses, fins al màxim possible, es puguin seleccionar fàcilment per un viquipedista sense expertesa tècnica quan vulgui crear un concurs.

La llista de la compra és llarga, però fins on es pugui arribar millor.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Què fem? Una pàgina extra que el bot detecti i on els participants apuntin els articles fets, doncs?

Theklan (discussiócontribucions)

Hola! Tot alhora és més complicat, perquè el bot tens uns límits.

  • Tot el que es pot fer es defineix així: en:Template:UKB_criterion diu quins articles mirar. en:Template:UKB points diu quants punts donar.
  • Que jo sàpiga no es pot fer via etiqueta, però es pot fer tot allò que estigui en una categoria, o allò que estigui linkat des d'un article, llista, plantilla...
  • Es poden donar punts extra per coses. Hi ha el criteri bytebonus i wordbonus, però no crec que hi hagi refbonus. Sí que hi ha una opció de premiar imatges pròpies.

Perdó per la traducció automàtica.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Joutbis @Theklan @Townie si del que es desprèn de la plantilla {{ConcursVP infotaula}}:

|criteris = {{ConcursVP criteri|backlink|Viquiprojecte:Concursos/En curs/Mes de l'Àfrica 2024/Llista d'articles}}

Afegeixo una altra línia tipus:

|criteris = {{ConcursVP criteri|backlink|Viquiprojecte:Concursos/En curs/Mes de l'Àfrica 2024/Llista d'articles}}{{ConcursVP criteri|backlink|Viquiprojecte:Concursos/En curs/Mes de l'Àfrica 2024/Articles extra}}

Aquesta inclusió de subpàgina "/Articles extra" detectarà les pàgines a Viquiprojecte:Concursos/En curs/Mes de l'Àfrica 2024/Articles extra. I només caldrà demanar als participants que afegeixin en una llista puntejada tots els que hagin creat o modificat fora de les propostes principal, oi?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Aconseguit Aconseguit Ja he trobat la manera. Ara qualsevol usuari ja pot afegir qualsevol article i que quedi recomptat fàcilment.

Joutbis (discussiócontribucions)

L'equivalent en Threepbot del que diu en Theklan és {{ConcursVP punts}}, i veuràs les diferents coses que es pot fer que puntuïn. Com diu ell, no hi ha refbonus, ni llista_prioritària_bonus.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

El bot des de l'inici que ha ja està premiant per referències afegides amb les plantilles ref-web, ref-llibre i ref-publicació. Per tant, assumeixo que sí que hi ha refbonus.

Joutbis (discussiócontribucions)

No, el bytebonus és que, si afegeixes més d'X bytes, dóna punts addicionals, apart dels punts per byte. L'equivalent amb referències seria el que dius tu que haver afegit un mínim de 5 referències dóna punts. Entre això, i les dues llistes, el recompte final (manual) pot ser molt diferent del resultat que doni el bot.

Resposta a «Funcionament del bot»

Un parell d'avisos importants sobre l'Àfrica

1
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Solde, @Editantpv, @Medol, @Rocafera, @Vallue, @Mbosch, @Pcm, @KajenCAT, @Ivan Avz F, @Davidpar, @PaliGol, @Barcelona, @Brunnaiz, @Pau Colominas i @YggdrasilAsir:

En primer lloc, mil gràcies per apuntar-vos-hi! És un exitàs aconseguir 15 persones en un concurs i veure que us hi sentiu interpel·lats i engrescats! Un parell de detalls, un tècnic i l'altre de filosofia:

  • Ara ja sí que podeu crear i editar qualsevol article de l'Àfrica, també fora de les llistes prioritàries, i que el bot us les compti automàticament. Només cal que les llisteu de la manera més simple possible aquí i en la pròxima actualització ja us n'apareixerà la puntació: Viquiprojecte:Concursos/En curs/Mes de l'Àfrica 2024/Articles extra. Us demano disculpes per haver trigat a trobar-ne una solució.
  • Com a suggeriment positiu, aquest concurs pretén ser un d'aquells en què puguem prioritzar qualitat més que no pas quantitat. Comencem gairebé del ras i per poc que aconseguim, ja serà un avenç fort. Però si us fixeu en articles africans en anglès equivalents a les propostes principals, les referències estan molt desactualitzades i són de baixa qualitat (en molts webs de viatges o enllaços inactius), sempre hi ha paràgrafs no referenciats i la veritat és tot i que no ho pugui semblar, amb cerques relativament ràpides a Google Llibres o Google Acadèmic en molts casos trobareu mencions i explicacions prou millors del que hi ha escrit en altres Viquipèdies. La situació de contingut tant en anglès com en portuguès està prou malament perquè, per poc que proveu d'ampliar lleugerament les traduccions a posteriori, aconseguirem batre molt fàcilment qualsevol altra versió pel que fa a qualitat, context i rigor i arrossegar lectures diferencials cap al català. Us animo al repte "personal" de provar d'impregnar amb signatura pròpia i deixar entrades de més nivell que les que pugueu traduir en altres llengües, sobretot quant a referències actualitzades i alguna frase o paràgraf més.

Som-hi! Bona feina!!

Resposta a «Un parell d'avisos importants sobre l'Àfrica»
Cap més tema anterior