Web Map Service

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de format de fitxerWMS
Tipus[Contenidor de formats
DesenvolupadorOGC
Contenidor perXML, JPEG, PNG i altres
Format obert?Si, amb Copyright[1]
Més informació
Stack ExchangeEtiqueta Modifica el valor a Wikidata
Wiki del format de fitxerWeb_Map_Service Modifica el valor a Wikidata
Lloc webogc.org… Modifica el valor a Wikidata

El Web Map Service o WMS és un protocol o servei de consulta d'imatges georeferenciades de mapes a través de navegador web que són generades per un servidor de mapes a partir de bases de dades SIG.[2] Fou definit com a estàndard per l'OGC (Open Geospatial Consortium) l'any 1999.[3]

Descripció[modifica]

El WMS produeix rutes d'accés a informació geogràfica en forma de mapes digitals, de manera dinàmica a través de navegador web, generats a partir de dades referenciades espacialment que estan allotjades en un servidor web. Aquest estàndard internacional defineix un "mapa" com una representació de la informació geogràfica en forma d'un arxiu d'imatge digital convenient per a l'exhibició en una pantalla d'ordinador. Un mapa no consisteix en les dades en si. Els mapes produïts per WMS es generen normalment en un format d'imatge com PNG, GIF o JPEG, i opcionalment com gràfics vectorials en format SVG (Scalable Vector Graphics) o WebCGM (Web Computer Graphics Metafile).

L'estàndard defineix tres operacions:

  1. Tornar metadades del nivell de servei.
  2. Tornar un mapa els paràmetres geogràfics i dimensionals han estat ben definits.
  3. Tornar informació de característiques particulars mostrades al mapa (opcionals).

Les operacions WMS poden ser invocades usant un navegador estàndard realitzant peticions en la forma d'URLs (Uniform Resource Locators). El contingut d'aquestes URLs depèn de l'operació sol·licitada. Concretament, en sol·licitar un mapa, l'URL indica quina informació ha de ser mostrada al mapa, quina porció de la terra ha de dibuixar, el sistema de coordenades de referència, i l'amplada i l'alçada de la imatge de sortida. Quan dos o més mapes es produeixen amb els mateixos paràmetres geogràfics i grandària de sortida, els resultats es poden solapar per produir un mapa compost. L'ús de formats d'imatge que suporten fons transparents (per exemple, GIF o PNG) permet que els mapes subjacents siguin visibles. A més, es pot sol·licitar mapes individuals de diversos servidors.

El servei WMS permet així la creació d'una xarxa de servidors distribuïts de mapes, a partir dels quals els clients poden construir mapes a mida. Les operacions WMS també poden ser invocades usant clients avançats SIG, realitzant igualment peticions en la forma d'URLs. Hi ha programari lliure, com les aplicacions GRASS, uDIG, gvSIG, Kosmo i altres, que permet aquest accés avançat a la informació remota, afegint l'avantatge de poder creuar amb informació local i disposar d'una gran varietat d'eines SIG.

Exemples de Web Map Servers de territoris de parla catalana[modifica]

Per consultar tots els serveis OGC desenvolupats a Catalunya visiteu el catàleg de dades del geoportal de la IDEC Arxivat 2013-03-17 a Wayback Machine..

Descripció Web Enllaç amb el servidor Àmbit territorial
Geoserveis de l'Institut Cartogràfic de Catalunya Web del ICC Llistat i integració de serveis Catalunya
Geoservei de l'observatori econòmic Eixos.cat Web d' Eixos.cat Catàleg de cartografia disponible a Eixos.cat (WMS) Catalunya
Institut Cartogràfic Valencià Web del ICV Enllaç WMS Arxivat 2010-06-22 a Wayback Machine. País Valencià
Servidor d'imatges de satèl·lit de Catalunya CREAF Web del SatCat Arxivat 2021-01-12 a Wayback Machine. Servidor WMS[Enllaç no actiu] Catàleg Arxivat 2016-10-27 a Wayback Machine. Catalunya

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «OGC Document Notice». [Consulta: 2 febrer 2011].
  2. «Web Map Service». Open Geospatial Consortium. [Consulta: 23 març 2009].
  3. Scharl, Arno; Klaus Tochtermann. The Geospatial Web: How Geobrowsers, Social Software and the Web 2.0 are Shaping the Network Society. Springer, 2007, p. 225. ISBN 1-84628-826-6. 

Enllaços externs[modifica]

Catàlegs de WMS[modifica]