Vés al contingut

Xoro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de gènere musicalXoro
Instruments musicals típics del xoro brasiler: guitarra de set cordes, guitarra, mandolina, flauta, cavaquinho i pandeiro.
OrigenBrasil Modifica el valor a Wikidata
Creació1875 Modifica el valor a Wikidata
Part deMúsica del Brasil Modifica el valor a Wikidata
Pixinguinha - Sofres porque queres (1919)

El xoro[1] (del portuguès choro [ˈʃoɾu]) és un estil musical instrumental brasiler. Es caracteritza pel virtuosisme, la improvisació, modulacions subtils i farcit de síncopes i contrapunts. Es considera el primer estil musical popular i urbà típic brasiler. El terme significa 'plor' o 'lament' i tradicionalment se l'anomena xorinyo (chorinho). Malgrat el seu nom, aquest estil sovint té un ritme ràpid i alegre.

És originari de Rio de Janeiro al segle xix. Originalment el xoro s'interpretava per un trio de flauta, guitarra i cavaquinho (petita guitarra de quatre cordes) i, normalment, veus. Altres instruments utilitzats en aquest gènere són la mandolina, el pandeiro –semblant al pandero o pandereta—, el clarinet, el saxòfon, la trompeta i el trombó.

Diversos autors i intèrprets freqüentaren el gènere. Pixinguinha en fou un dels principals creadors i promotors, establint-ne el cànon i incloent-lo com a producte per a les emissores radiofòniques, després d'haver estat el primer a introduir-hi influències del jazz i dels ritmes afrobrasilers –amb les consegüents crítiques dels puristes de l'estil, contraris a influències externes, i les de la societat benestant brasilera racista– i arranjar els xoros en partitures complexes, per a grans formacions musicals.

Referències

[modifica]
  1. Entrades al Termcat Arxivat 2011-10-16 a Wayback Machine. "xoro", "choro", "xorinyo", "chorinyo" i "chorinho".

Enllaços externs

[modifica]