Yukis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Yuki
Yuki cultivadors de nome, 1850
Yuki cultivadors de nome, 1850
Població total 565[1]
Regions amb poblacions significatives
EUA (California Califòrnia)
Llengua Yuki (†), anglès
Grups humans relacionats
Wappos, pomo, wintun

Els yukis són una tribu índia de la família lingüística hoka-sioux, i segons altres una llengua aïllada, el nom del qual procedeix del wintun i vol dir "estranger" o "enemic". També són dits Ukhotno'm. Es dividien en tres grups:

  • Yuki, a la part alta del riu Eel.
  • Huchnom, al NO de la vall de Redwood.
  • Yuki de la Costa, al llarg de la costa de Redwood, de Cleone fins Usal.

Localització[modifica | modifica el codi]

Vivien entre Round Valley, North Folk i el riu Eel (Califòrnia), tot ocupant part de la costa del pacífic, des de l'actual Fort Bragg fins a l'Usal, a la desembocadura de l'Eel. Actualment viuen a la reserva Round Valley (Califòrnia).

Demografia[modifica | modifica el codi]

Les estimacions acadèmiques sobre les poblacions anterior al contacte de la majoria de grups nadius de Califòrnia han variat substancialment quan els historiadors i antropòlegs han tractat d'avaluar la documentació més antiga. Alfred L. Kroeber estima que la població el 1770 dels yukis, hHuchnom, i yukis de la costa era de 2.000, 500 i 500 individus respectivament, o sigui 3.000 en total.[2] Sherburne F. Cook elevava aquest total lleugerament en 3.500.[3] A continuació, va proposar una estimació més alta de 9.730 yukis.[4] Però foren reduïts a 300 el 1864 i a 200 el 1906, i cap al 1970 només hi havia 75 a Geyserville i Napa River. Segons el cens dels Estats Units del 2000 hi havia un total de 565 individus. Altres estimacions parlen únicament de 85 yukis, 50 dels quals viuen a la reserva índia Round Valley.[5]

Costums[modifica | modifica el codi]

Eren petits i grassos, amb el crani allargat. Menjaven aglans, arrels, baies, peix i cacera. Duien molt poca roba i les dones es tatuaven. Pescaven salmons i caçaven ossos i daines. Els de l'interior habitaven en edificacions petites cobertes de terra, i els de la costa en bordes d'escorça, de forma cònica i amb pals, però ambdós tenien una casa comunal de dansa feta de palla i terra, i una casa de suor. Creien en un ésser suprem, Taikomol "el que camina sol", qui ho va crear tot, té forma i aparença humana, i també el Tro, el qual li fa d'ajudant. El seu cerimonial és molt similar als dels pomo; enterraven els morts asseguts dins una cistella que després enterraven sense gaire cerimoniositat.

S'organitzaven en comunitats de molts establiments escampats o en viles que ocupaven àrees determinades, cadascuna d'elles amb un cabdill i totes amb un cabdill suprem. Comptaven amb un líder guerrer, un xaman i un remeier; llevat els costaners, la resta guerrejaven freqüentment. Comerciaven peix i cloïsses. Tenien un sistema de comptar octogenari, puix que comptaven amb els espais d'entre els dits. També tenien com a costum guerrera prendre els caps dels enemics morts per a fer una cerimònia posterior.

Història[modifica | modifica el codi]

Tenien guerres constants contra els seus veïns pomo i wintun, enemics seus, però des del 1849 foren exterminats sense pietat pels blancs buscadors d'or al seu territori. Endemés, el 1838 patiren una epidèmia de verola i el 1856 començaren a cultivar nome al seu territori. El 1862 els blancs ocuparen el 80% de la reserva i mataren 45 indis, i el 1871 es va crear una missió a Round Valley, des d'on molts s'uniren a la Ghostdance. La membre de la tribu més destacada és la poetessa Margaret Yellowhammer Card.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Cens d'amerindis per Estats
  2. Kroeber, p.883
  3. Cook, 1976 p.172
  4. Cook, 1956 pp.106, 108
  5. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs amb l'etiqueta sdsu

Enllaç[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Yukis Modifica l'enllaç a Wikidata