Z de la Girafa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Z Camelopardalis)
Infotaula objecte astronòmicZ de la Girafa
Tipusestel, estrella variable, font astrofísica de rajos X, estrella binària espectroscòpica, estrella variable cataclísmica i nova nana Modifica el valor a Wikidata
Constel·lacióGirafa Modifica el valor a Wikidata
ÈpocaJ2000.0 Modifica el valor a Wikidata
Característiques físiques i astromètriques
Distància de la Terra225,3826 pc [1] Modifica el valor a Wikidata
Magnitud aparent (V)10 (banda V)[2] Modifica el valor a Wikidata
Paral·laxi4,4369 mas[1] Modifica el valor a Wikidata
Moviment propi (declinació)−19,078 mas/a [1] Modifica el valor a Wikidata
Moviment propi (ascensió recta)−9,003 mas/a [1] Modifica el valor a Wikidata
Velocitat radial−38 km/s[3] Modifica el valor a Wikidata
Ascensió recta (α)8h 25m 13.1989s[1] Modifica el valor a Wikidata
Declinació (δ)73° 6' 39.2844''[1] Modifica el valor a Wikidata
Catàlegs astronòmics

Z de la Girafa (Z Camelopardalis) és una estrella variable cataclísmica a la constel·lació de la Girafa, prototip d'una subclasse de variables dins de les noves nanes.[4] S'hi troba a 530 anys llum de distància del sistema solar.

Z de la Girafa és un estel binari compost per un estel groc de tipus espectral G1 que ha abandonat la seqüència principal i una nana blanca. El període orbital del sistema és de 7 hores i 21 minuts. La nana blanca succiona material ric en hidrogen de la seva companya, que forma un disc de gas i pols que gira al seu voltant. Cada poques setmanes es produeix una erupció que multiplica per 40 la seva lluminositat, quan la inestabilitat causa que el material impacte en la superfície de la nana blanca. Z de la Girafa és el prototip d'una subclasse de noves nanes —estrelles Z Camelopardalis— que durant un període es detenen en una determinada lluentor per sota del seu pic. Aquest període es pot estendre fins a més d'un any, sense que hi haja manera de saber quan acaba exactament.

Observacions dutes a terme en l'ultraviolat pel satèl·lit GALEX han permès veure una coberta massiva envoltant a Z de la Girafa produïda per una erupció milers de vegades més brillant, que evidencia que en la nova nana va tenir una explosió clàssica de nova fa alguns milers d'anys. Això ha permès, per primera vegada, relacionar en un mateix estel una nova nana i una nova clàssica.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Afirmat a: Gaia Data Release 2. Llengua del terme, de l'obra o del nom: anglès. Data de publicació: 25 abril 2018.
  2. Afirmat a: Catalogue of Stellar Photometry in Johnson's 11-color system. Llengua del terme, de l'obra o del nom: anglès. Data de publicació: 2002.
  3. «Vitesses radiales. Catalogue WEB: Wilson Evans Batten. Radial velocities: The Wilson-Evans-Batten catalogue». Astronomy and Astrophysics, desembre 1995, pàg. 269–280.
  4. «Z Camelopardalis» (en anglès). SIMBAD (Centre de Dades astronòmiques d'Estrasburg). [Consulta: 26 desembre 2020].

Enllaços externs[modifica]