Zamia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuZamia Modifica el valor a Wikidata

Zamia furfuracea Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseCycadopsida
FamíliaZamiaceae
GènereZamia Modifica el valor a Wikidata
L., 1763
Nomenclatura
Sinònims
Chigua Modifica el valor a Wikidata

Zamia és un gènere de gimnospermes de la divisió Cycadophyta, família Zamiaceae, a la qual dona el nom. Conté unes 50 espècies natives d'Amèrica del Nord, Amèrica Central i Amèrica del Sud. Les espècies arriben cap al nord a l'estat de Geòrgia (Estats Units) amb l'espècie Z. integrifolia; l'única cícada nativa dels Estats Units i cap al sud fins a Bolívia (Z. boliviana).

Zamia furfuracea,fulles

El gènere consta d'arbusts caducifolis amb tiges aèries o circulars subterrànies sovint semblants a palmeres. Els esporòfils (pinyes) de Zamia sorgeixen de solcs verticals i els àpexs megaesporòfils són plans i no espinosos. Les llavors són carnoses.

L'esperma del gènere és gros, com és típic de les cícades, i en el cas de Zamia roezlii fa uns 0,4 mm de llarg i es pot veure a ull nu.[1]

Es fan servir com plantes ornamentals. Amb poques excepcions, el seu hàbitat és en el sotabosc dels boscos plujosos tropicals. No toleren el fred. Com a mínim una espècie, Z. pseudoparasitica, creix com epífit a les branques dels arbres.

L'etimologia de Zamia és del grec azaniae, que significa "una pinya de pi".

Algunes espècies[modifica]

Anteriorment ubicades aquí[modifica]

Referències[modifica]

  1. Armstrong, W.P. «Botanical Record-Breakers (Part 1 of 2)». Wayne's Word, 03-04-2008. Arxivat de l'original el 2010-12-19. [Consulta: 12 gener 2011].
  2. «GRIN Species Records of Zamia». Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. Arxivat de l'original el 2009-01-21. [Consulta: 12 gener 2011].