Zlabia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarZlabia
Característiques
País d'origenÍndia, El Magrib i Orient Mitjà Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusrebosteria i confit Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsfarina maida Modifica el valor a Wikidata
Zlabia en un plat

La zlabia, zlebia o zalabia (de l'àrab: زلابية, zalābiyya) és un dolç de la cuina oriental d'origen molt antic.

Descripció[modifica]

Es tracta d'un pastisset de massa lleugera, amb forma d'espiral o de bretzel, fregit i banyat en un xarop aromatitzant.[1] Normalment és d'un color que va del groc al taronja fosc. És lleugerament cruixent i molt dolç i tant es pot menjar fred com calent.

Els ingredients típics de la massa són farina de blat refinada, rent i iogurt. Normalment s'aromatitza amb cardamom, safrà i aigua de roses.

Variants[modifica]

Al Magrib la zlabia es prepara sobretot a Algèria, on n'hi ha una variant especial a Boufarik, però aquest dolç és comú també al Marroc i a Tunísia, on la versió local de la ciutat de Béja es coneix amb el nom de mkharek.[2] És especialment popular durant el mes del ramadà, encara que normalment aquests dolços es troben tot l'any. Era també un dolç molt apreciat per la població jueva que va ser expulsada d'Algèria, que actualment té un lloc web amb aquest nom.[3]

Més a l'est, també se'n troba a l'Iran, on rep el nom de zulbía, i a l'Índia i el Pakistan, on es coneix com a jalebi o zalebi (urdú: جلیبی; hindi: जलेबी) i com a jilapi (bengalí: জিলাপী).

El jaleebi és un menjar antic i tradicional al Pakistan. La gent en gaudeix en festes religioses i en casaments.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zlabia