Vedella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Vedella

La vedella és una vaca, i el vedell un bou, que no ha assolit la maturitat sexual «o té més d'un any».[1] La definició legal difereix d'un país a l'altre. En algunes zones catalanoparlants, quan encara no s'ha desmamat rep el nom de meix,[2] i quan té d'un any fins a dos és un(a) bravatell(a) o un(a) anoll(a).

A la Unió Europea actualment s'està intentant arribar a un consens sobre la seva definició administrativa, per tal d'harmonitzar els criteris de tractament, d'importació i exportació de la seva carn. En la ramaderia, les vedelles criades per a consum humà són sotmeses a la directiva europea Protecció dels vedells de carnisseria, en aquest context, s'utilitza el límit d'edat de sis mesos.[3] A Catalunya la vedella de «Marca Q», un segell de qualitat, ha de tenir menys de dotze mesos d'edat.[4]

Marca Q[modifica]

Logotip marca Q

La carn de vedella de Catalunya es pot adherir al segell alimentari Marca Q de qualitat alimentària, certificació oficial atorgada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya regulat legalment per ordre.[5]

La carn de vedella emparada sota aquest distintiu prové d'animals de races d'aptitud càrnia i encreuaments, criats en explotacions destinades únicament a produir carn amb Marca Q. Els animals entren a l'explotació amb una edat inferior als dos mesos i en surten amb una edat inferior als dotze mesos per ser sacrificats en escorxadors homologats. Cada animal s'identifica individualment mitjançant un cròtal amb el logotip de la Marca Q. Per a alimentar-los, s'utilitzen pinsos elaborats amb matèries primeres de qualitat com els cereals, lleguminoses, turtons oleaginosos, greix vegetal i complements vitamínicominerals. Per aconseguir la màxima qualitat de la carn, les canals se sotmeten a un procés de maduració de quatre dies com a mínim.

La carn de vedella amb marca Q es pot vendre a peces o filetejada i envasada, s'identifica mitjançant una etiqueta o segellat amb el logotip de la Marca Q, el nom de l'adjudicatari, el número de traçabilitat i el nom de l'entitat de certificació.

Tot el procés productiu es controla i certifica, des de la granja fins al punt de venda de forma que s'assegura el compliment del reglament de la Marca Q de carn de vedella, així com la traçabilitat des de l'animal viu fins al producte final. El 2002 s'ha creat l'Associació d'adjudicataris de Marca Q de carn de vedella, que reuneix la major part dels ramaders productors de la marca.[6]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vedella
  1. «Vedella». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Diccionari català-valencià-balear». Arxivat de l'original el 2004-08-26. [Consulta: 19 setembre 2019].
  3. «Directive 2008/119/CE du Conseil du 18 décembre 2008 établissant les normes minimales relatives à la protection des veaux» (en francès). Eurolex, 2008.
  4. «Reglamentació d'utilització de la Marca Q establerta per a la carn de vedella». Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, 04-11-2015. Arxivat de l'original el 2016-01-07. [Consulta: 28 desembre 2015].
  5. «ORDRE ARP/71/2003, de 13 de febrer de 2003, per la qual s'aprova la reglamentació de la carn de vedella que pot gaudir de la Marca Q. (DOGC núm. 3832, de 27.2.2003, pàg. 4109)». Generalitat de Catalunya. Arxivat de l'original el 24 de gener 2005. [Consulta: 28 desembre 2015].
  6. «Marca Q». Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Arxivat de l'original el 7 de gener 2016. [Consulta: 28 desembre 2015].