Èpit (fill de Cresfontes)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeÈpit
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
MareMèrope Modifica el valor a Wikidata
PareCresfontes Modifica el valor a Wikidata
FillsGlaucus of Messenia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Èpit (en grec antic Αἴπυτος Aipotos), d'acord amb la mitologia grega, va ser un heroi grec, fill de l'heràclida Cresfontes, rei de Messènia i de Mèrope.

Els seus germans i el seu pare van ser morts en una revolta, però Èpit va poder escapar i es va refugiar al costat del seu avi Cípsel. Al cap d'un temps, va tornar a la seva pàtria amb l'ajuda dels arcadis i d'uns prínceps doris i va venjar la seva família. Va matar Polifontes, el responsable de la revolta, que, després de la derrota de Cresfontes, s'havia apoderat de la seva esposa Mèrope i s'hi havia casat per la força. Èpit alliberà la seva mare i va ser rei del país.

Tenia una gran reputació d'home just i virtuós, i els seus descendents, que fins llavors havien portat el nom d'heràclides, van rebre l'apel·latiu d'Epítides. El va succeir en el tron el rei Glauc.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 165. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia[modifica]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 79. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 84-297-4146-1