Acridina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicAcridina
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular179,073 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₁₃H₉N Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
C1=CC=C2C(=C1)C=C3C=CC=CC3=N2 Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat1,016 g/cm³ Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió109 °C Modifica el valor a Wikidata
Punt d'ebullició346 °C Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata
Estructura

Acridina, C13H9N, és un compost orgànic heterocíclic nitrogenat. També es fa servir aquest terme per a descriure els compostos que contenen N triciclic amb carboni (C13N tricycle).

L'acridina està estructuralment relacionada amb l'antracè amb un dels grups CH centrals substituïts pel nitrogen. L'acridina és un sòlid incolor. Es va aïllar primer del quitrà d'hulla. És la matèria primera per a fer alguns tints i drogues valuoses. Moltes acridines com la proflavina, també tenen propietats antisèptiques. L'acridina i els seus derivats uneixen l'ADN a l'ARN per la seva capacitat d'intercalació. L'acridina taronja (3,6-dimetilaminoacridine) és un colorant metacromàtic específic d'àcids nucleics útil, per la determinació del cicle cel·lular. L'Acridarsina deriva formalment de l'acridina per substitució de l'àtom de nitrogen per arsènic i l'acridofosfina deriva de l'acridina per substitució del nitrogen per fòsfor.

Història[modifica]

L'acridina va ser aïllada primer l'any 1871 per Carl Gräbe i Heinrich Caro.

Fonts[modifica]

L'acridina es presenta de manera natural en el quitrà d'hulla per extracció amb àcid sulfúric diluït.

Es coneixen molts processos sintètics per obtenir acridina i els seus derivats. Un mètode general per la síntesi d'acridina és la ciclisació del N-àcid fenilantranílic o àcid 2-(fenilamino)benzoic amb àcid fosfòric.

Propietats físiques[modifica]

L'acridina i els seus homolòlegs són compostos estables de caràcter àcid feble. L'acridina té un pKa de 5,6, el qual és similar al de la piridina. L'acridina cristal·litza en agulles que es fonen a 110 °C, irrita la pell i té una fluorescència blava en solució amb les seves sals.

Propietats químiques[modifica]

L'acridina combina ràpidament amb iodur d'alquil per a formar iodurs d'acridini que finalment es transformen en N-alquil acridones. Per oxidació amb permangant de potassi dona àcid acridínic C9H₅N(COOH)₂ o àcid carboxílic-1,2-quinolina.

Relació amb el càncer[modifica]

Se sap que l'acridina és un carcinogen. causa mutacions en l'ADN.[1]

Referències[modifica]

  1. Herman RK, Dworkin NB «Effect of gene induction on the rate of mutagenesis by ICR-191 in Escherichia coli». Journal of Bacteriology, 106, 2, maig 1971, pàg. 543–50. PMC: 285129. PMID: 4929867 [Consulta: 15 maig 2010].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Acridina

Plantilla:Wikisourcepar