Agustín Collado del Hierro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAgustín Collado del Hierro
Biografia
Naixement1582 Modifica el valor a Wikidata
Alcalá de Henares Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVII Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, filòsof, poeta Modifica el valor a Wikidata

Agustín Collado del Hierro (Alcalá de Henares, ~1582 - s.XVII)[1] va ser un metge, filòsof, poeta de tendència gongorista[2] i humanista castellà.

Es va graduar de batxiller en arts i es matriculà a metafísica el 1604 a la Universitat d'Alcalá. També va cursar estudis de medicina, però després de deixar-los i acabar metafísica i teologia s'instal·là a Madrid i després a Granada.[2] El 1613 apareixen impreses les seves primeres composicions. Va tenir amistat amb Lope de Vega, Villamediana i Góngora, així com altres de l'anomenada nova poesia, José Pellicer i José García de Salcedo Coronel.[1]

En l'àmbit de la poesia va escriure el poema Teágenes y Clariquea en redondilla de cinc, que sembla que va imprimir, i un altre anomenat Apolo y Dafne, que es va arribar a atribuir al comte de Villamediana, actualment descartat,[3] i Las Grandezas de la Ciudad de Granada, una obra que elogia Lope de Vega en la seva Vega del Parnaso.[4] Es desconeix el motiu exacte que el va dur a escriure sobre la ciutat andalusa, potser alguna estada durant la dècada de 1620, influït per Salcedo.[1] A la Justa Poètica a la Canonització de sant Isidor de Sevilla hi ha un romanç seu.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Fernández Dougnac, José Ignacio «La presencia de los libros plúmbeos en el poema de Agustín Collado del Hierro». AnMal, vol. XXXIV, núm. 2, 2011, pàg. 397-433.
  2. 2,0 2,1 Rozas, Juan Manuel «Localización, autoría y fecha de una fábula mitológica atribuida a Collado del Hierro». Boletín de la Real Academia Española, núm. XLVIII, 1969, pàg. 87-99.
  3. Conde de Villamediana. Las fábulas mitológicas (en castellà). Edició de Lidia Gutiérrez Arranz. Kassel: Edition Reichenberger, 1999, p. 181. 
  4. 4,0 4,1 Álvarez y Baena, 1789, p. 6-7.

Bibliografia[modifica]