Akibiyori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaAkibiyori
秋日和 Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióYasujirō Ozu Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióShizuo Yamanouchi Modifica el valor a Wikidata
GuióYasujirō Ozu, Kōgo Noda i Ton Satomi Modifica el valor a Wikidata
MúsicaTakanobu Saitō (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FotografiaYūharu Atsuta (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeYoshiyasu Hamamura (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProductoraShochiku Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorShochiku Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Estrena1960 Modifica el valor a Wikidata
Durada128 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originaljaponès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTòquio Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0053579 Filmaffinity: 296295 Allocine: 987 Rottentomatoes: m/late_autumn_1973 Letterboxd: late-autumn Allmovie: v132772 TCM: 80972 Archive.org: late-autumn_202108 TMDB.org: 21967 Modifica el valor a Wikidata

Akibiyori (秋日和 , Tardor tardana, lit. "un dia de tardor tranquil"?) és una pel·lícula dramàtica japonesa del 1960 dirigida per Yasujirō Ozu. És protagonitzada per Setsuko Hara i Yoko Tsukasa com a mare i filla, i està basada en una història de Ton Satomi.

Akibiyori segueix els intents de tres homes grans d'ajudar la vídua d'una amic difunt a casar la seva filla. La filla no està gens contenta amb les propostes, sobretot per la seva reticència a deixar la seva mare sola. La pel·lícula va ser seleccionada com a entrada japonesa per al Millor pel·lícula en llengua estrangera als Premis Oscar de 1960, però no va ser acceptada com a nominada.[1] Encara que no és una de les obres per les quals Ozu és més conegut, Akibiyori és molt apreciada per la crítica.

Trama[modifica]

Tres amics de mitjana edat i antics companys de la universitat - Mamiya (Shin Saburi), Taguchi (Nobuo Nakamura) i Hirayama (Ryūji Kita) - es troben per a un servei commemoratiu el setè aniversari de la mort d'un amic de la universitat, Miwa. La vídua de Miwa Akiko (Setsuko Hara) i la filla de 24 anys Ayako (Yoko Tsukasa) també són presents. Els tres amics comenten entre ells com d'atractiva s'ha mantingut l'Akiko fins als quaranta.

El grup xerra sobre la seva opinió compartida que és hora que l'Ayako es casi. Taguchi els diu que té un possible pretendent per Ayako, però després resulta que l'home ja té una promesa. En canvi, Mamiya ofereix al seu empleat, Goto (Keiji Sada), com un altre partit, però l'Ayako confia en privat a l'Akiko que no té cap desig de casar-se. L'Ayako, que viu sola amb l'Akiko, és íntima a la seva mare, que ensenya confecció.

L'Ayako es troba en Goto un dia a l'oficina de Mamiya. Durant una excursió d'excursió, un company s'ofereix a presentar-lo de nou a Ayako. L'Ayako i el Goto comencen a sortir, però l'Ayako no està disposada a casar-se, ja que això significarà que l'Akiko viurà sola. Ayako avança a Mamiya la seva teoria que "el romanç i el matrimoni podrien estar separats". Els tres amics pensen que tot això és una excusa i comencen a especular que l'Ayako es casarà si l'Akiko es torna a casar. Els altres dos ofereixen a Hirayama, un vidu, com a possible parella de nou matrimoni d'Akiko. Hirayama els adverteix que no segueixin amb el seu pla, però després de discutir-ho amb el seu fill, canvia d'opinió.

Hirayama ara s'acosta a Taguchi i Mamiya per demanar ajuda. Abans que puguin exposar el tema amb l'Akiko, però, Mamiya, sense tacte, fa saber a Ayako sobre el seu pla. Pensant que la seva mare ho sabia, una Ayako infeliç se'n va a casa per interrogar-la i després marxa cap al lloc de la seva col·lega i amiga Yuriko (Mariko Okada) en un embolic. La Yuriko, però, aprova el nou casament d'Akiko. Ella li diu a l'Ayako que no sigui egoista, la qual cosa disgusta Ayako.

Disgustada, Yuriko s'enfronta als tres amics i descobreix la veritat per ells. Mamiya es disculpa pel seu contratemps; tanmateix, veient la seva causa, la Yuriko decideix ajudar Hirayama. Quan l'Akiko i l'Ayako fan el seu últim viatge juntes, l'Akiko li diu a la seva filla que ha decidit no casar-se. Ella insta a l'Ayako que no es preocupi per ella. Amb la seva seguretat, Ayako es casa amb Goto, deixant la seva mare que visqui sola.

Repartiment[modifica]

Actor Paper
Setsuko Hara Akiko Miwa
Yoko Tsukasa Ayako Miwa
Mariko Okada Yuriko Sasaki
Keiji Sada Shotaru Goto
Miyuki Kuwano Michiko
Shinichiro Mikami Koichi
Shin Saburi Soichi Mamiya
Chishū Ryū Shukichi Miwa
Nobuo Nakamura Shuzo Taguchi
Kuniko Miyake Nobuko
Sadako Sawamura Fumiko
Ryūji Kita Seiichiro Hirayama
Fumio Watanabe Tsuneo Sugiyama
Ayako Senno Shigko Takamatsu
Yuriko Tashiro Yoko

Estrena[modifica]

Recepció[modifica]

Akibiyori té una aprovació del 100% a Rotten Tomatoes.[2] En una ressenya de 1973, Nora Sayre de The New York Times va elogiar les actuacions de Hara i Tsukasa i va escriure: "L'amor gairebé no s'esmenta quan es planteja el tema del matrimoni. Però l'enorme afecte entre pares i fills, i entre vells amics, es revela ja que poques vegades es mostra a la pantalla: sovint, es mostra a través del petit bromes que els íntims es fan a costa dels altres."[3]

L'any 2009 la pel·lícula va ocupar el lloc número 106 a la llista de les "Més grans pel·lícules japoneses de tots els temps" de la revista de cinema japonesa kinema Junpo.[4] El 2010, Peter Bradshaw va atorgar a l'obra amb cinc estrelles, i va escriure que l'obra és "tan tonalment ambigua i moralment complexa com mai s’ha fet mai."[5] A Time Out, Trevor Johnston va escriure que "la pel·lícula ofereix tant pur plaer estètic com, per exemple, Wong Kar-Wai, però en última instància és a nivell humà el que més afecta. [...] Hara, poc demostratiu, encara que sap mig somriure a l'escena final que registra la paradoxa inevitable d'estimar i perdre."[6] Critic Derek Malcolm lauded it as "a commentary on Japanese mores that [surpasses] nationality and [manages] universal appeal."[2]

Mitjans domèstics[modifica]

El 2011, el BFI va llançar una edició de format dual de la Regió 2 (Blu-ray + DVD).[7] Amb aquesta versió s'inclou una presentació de definició estàndard de Haha o kowazuya.

Referències[modifica]

  1. Biblioteca Margaret Herrick, Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  2. 2,0 2,1 «Late Autumn - Movie Reviews». Rotten Tomatoes. [Consulta: 14 febrer 2017].
  3. Sayre, Nora «Ozu's 'Late Autumn' Like a Day in the Sun:The Cast». The New York Times, 17-10-1973 [Consulta: 14 febrer 2017].
  4. «Greatest Japanese films by magazine Kinema Junpo (2009 version)». Arxivat de l'original el 11 juliol 2012. [Consulta: 26 desembre 2011].
  5. Bradshaw, Peter «Film review: Late Autumn». The Guardian, 28-01-2010 [Consulta: 14 febrer 2017].
  6. Johnston, Trevor «Late Autumn (2010), directed by Yasujiro Ozu». Time Out, 26-01-2010 [Consulta: 14 febrer 2017].
  7. «Late Autumn: Dual Format Edition (Blu ray + DVD) Ozu, Yasujiro». filmstore.bfi.org.uk. Arxivat de l'original el 1 d’agost 2011. [Consulta: 4 setembre 2012].

Enllaços externs[modifica]