Kohayagawa-ke no aki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaKohayagawa-ke no aki
小早川家の秋 Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióYasujirō Ozu Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSanezumi Fujimoto (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GuióKōgo Noda i Yasujirō Ozu Modifica el valor a Wikidata
MúsicaToshiro Mayuzumi Modifica el valor a Wikidata
FotografiaAsakazu Nakai Modifica el valor a Wikidata
ProductoraTōhō Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorTōhō i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Estrena1961 Modifica el valor a Wikidata
Durada103 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originaljaponès
anglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióKyoto Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0055052 Filmaffinity: 661281 Allocine: 988 Rottentomatoes: m/10008436-the_end_of_summer Letterboxd: the-end-of-summer Allmovie: v90204 TCM: 516269 Metacritic: movie/the-end-of-summer Archive.org: the-end-of-summer TMDB.org: 28273 Modifica el valor a Wikidata

Kohayagawa-ke no aki (小早川家の秋 , El darrer estiu?, lit. "La tardor de la família Kohayagawa") és una pel·lícula japonesa de 1961 dirigida per Yasujirō Ozu per a Toho Films.[1] Va ser inscrita al 12è Festival Internacional de Cinema de Berlín.[2] La pel·lícula va ser seva penúltim; només el va seguir Samma no aji (1962), que va fer per Shochiku Films.

Trama[modifica]

Manbei Kohayagawa (Nakamura Ganjirō II) és el cap d'una petita empresa de cerveseria de sake fora de Kioto, amb dues filles i una nora vídua. La seva nora, Akiko (Setsuko Hara), i la filla menor, Noriko (Yoko Tsukasa), viuen a Osaka. Akiko ajuda en una galeria d'art i té un fill Minoru. La Noriko, soltera, treballa en una oficina. L'altra filla de Manbei, Fumiko (Michiyo Aratama), viu amb ell. El seu marit, Hisao, ajuda a la cerveseria i tenen un fill petit Masao.

Manbei demana al seu cunyat Kitagawa (Daisuke Katō) que trobi un marit a l'Akiko, i Kitagawa deixa que Akiko conegui un amic seu, el vidiu Isomura Eiichirou (Hisaya Morishige), en un pub. Isomura està entusiasmat amb el partit, però Akiko dubta. Manbei també demana a Kitagawa que organitzi una sessió de casament per a Noriko, que està enamorada de Teramoto (Akira Takarada) però no ho expressa ja que Teramoto es trasllada a Sapporo per ser professor assistent.

Durant l'estiu en Manbei s'escapa constantment per trobar-se amb la seva antiga amant, una antiga mestressa de nom Sasaki Tsune (Chieko Naniwa). Sasaki té una filla adulta, més aviat occidentalitzada, Yuriko, que pot ser o no la pròpia filla de Manbei. Quan la Fumiko descobreix que Manbei ha tornat a veure en Sasaki, s'enfada i s'enfronta al seu pare, però en Manbei nega tot l'assumpte.

La família Kohayagawa es reuneix per a un servei commemoratiu de la seva difunta mare a Arashiyama. En Manbei té un atac cardíac després de barallar-se amb la Fumiko per Sasaki, però es desperta com nou l'endemà. L'Akiko li pregunta a la Noriko sobre una altra sessió de casament recent, i mentre que la Noriko admet que s'ho ha passat bé, revelen que encara estan anhelant Teramoto.

En un viatge secret amb Sasaki d'anada i tornada d'Osaka, en Manbei té un altre atac de cor i mor poc després. Sasaki informa a les filles del que va passar. La cerveseria Kohayagawa es fusionarà amb la d'un rival empresarial, mentre que la Noriko decideix anar a Sapporo per buscar Teramoto. Al final de la pel·lícula, la família Kohayagawa es reuneix i recorda la vida de Manbei mentre el seu cos és cremat.

Repartiment[modifica]

Actor Paper
Nakamura Ganjirō II Kohayagawa Manbei
Setsuko Hara Akiko
Yoko Tsukasa Noriko
Michiyo Aratama Fumiko
Keiju Kobayashi Hisao
Chieko Naniwa Sasaki Tsune
Reiko Dan Yuriko
Haruko Sugimura Kato Shige
Hisaya Morishige Isomura Eiichirou
Daisuke Katō Kitagawa Yanosuke, "l'oncle d'Osaka,"
Akira Takarada Teramoto Tadashi
Kyū Sazanka Yamaguchi
Yū Fujiki Maruyama Rokutarou
Haruko Togo Kitagawa Teruko, esposa de Yanosuke
Yumi Shirakawa Nakanishi Takako, amic de Noriko
Tatsuo Endō Hayshi Seizo
Masahiko Shimazu Masao, fill de Hisao i Fumiko
Chishū Ryū Granger
Yūko Mochizuki Granger

Producció[modifica]

Per tal d'assegurar el seu contracte les estrelles Setsuko Hara i Yoko Tsukasa de Toho per a la seva pel·lícula anterior Akibiyori, Ozu va acceptar dirigir Kohayagawa-ke no aki per a l'estudi, convertint-se en la seva única pel·lícula de Toho i l'única de les tres que no s'han produït per a Shochiku (les altres eren Ukigusa per a Daiei i Munekata kyodai per a Shintoho). Com a resultat, la pel·lícula està plena d'actors de Toho, molts dels quals van aprofitar l'oportunitat per aparèixer a la seva única pel·lícula d'Ozu, incloent-hi els caps de cartell Hisaya Morishige i Akira Takarada fent petits papers. Ozu va afegir una escena al final per acollir l'estrella Yūko Mochizuki, que va sol·licitar ser a la pel·lícula, i el seu reproductor Chishū Ryū.[3]

Recepció[modifica]

Dennis Schwartz va elogiar Kohayagawa-ke no aki com "una bona barreja de comèdia i tragèdia", escrivint que "les travessias animades de Manbei donen a la pel·lícula un to meravellosament lúdic."[4]

El cineasta Eugène Green, que va donar a la pel·lícula un dels seus deu vots en l'enquesta dels directors de Sight & Sound de 2012 sobre les millors pel·lícules del món, va escriure que "destaca com una meditació sobre la mort, amb certs plans d'un poder i una bellesa extraordinàries. Les escenes entre les dues germanes són profundament commovedores."[5] El cineasta Ashim Ahluwalia també va esmentar la pel·lícula com una de les deu millors de tots els temps, escrivint: Kohayagawa-ke no aki és una pel·lícula commovedora i gairebé perfecta sobre finals, feta un any abans de la mort d'Ozu."[6]

Referències[modifica]

  1. «小早川家の秋». Kinema Junpo. [Consulta: 17 novembre 2020].
  2. «IMDB.com: Awards for The End of Summer». imdb.com. [Consulta: 5 febrer 2010].
  3. Cohen, Doron. «The End of Summer - On Brightness and Darkness». [Consulta: 22 abril 2020].
  4. Schwartz, Dennis. «The deft blending of comedy and tragedy.», de juny 21, 2007. Arxivat de l'original el 15 de desembre 2017. [Consulta: 15 febrer 2017].
  5. «Eugène Green». British Film Institute. [Consulta: 15 febrer 2017].
  6. «BFI». www.bfi.org.uk.

Enllaços externs[modifica]