Alpí I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlpí I
Biografia
Mortc. 742 Modifica el valor a Wikidata
Llista de reis de Dál Riata
733 – 736
← Eochaid mac Echdach (en) TradueixÓengus I →
Llista de reis dels pictes
726 – 728
← Drest VIIÓengus I → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
PareEochaid mac Domangairt Modifica el valor a Wikidata

Alpí I, també conegut amb el nom d'Alpin mac Echdach, va ser rei dels pictes del 726 al 728, en un regnat que hauria compartit amb Drest VII, i rei dels escots de Dál Riata del 733 al 736. Les llistes de reis de la Crònica pìcta donen als dos monarques un corregnat de cinc anys entre els pictes.

A Alpí se'l considera fill d'Eochaid mac Domangairt. La historiadora i paleògrafa escocesa Marjorie Ogilvie Anderson estima que una germana anònima dels reis pictes Bridrei i Nechtan s'hauria casat amb Eochaid de Dál Riata, amb qui hauria tingut dos fills: Drest i Alpí.[1]

Rei dels pictes[modifica]

Segons els Annals de Tigernach, el 724 Nechtan mac Der-Ilei va ingressar en un monestir i va abdicar en favor de Drest.[2] Alpí, associat amb Drest a les llistes de reis de la Crònica Picta, no apareix esmentat en aquest moment. Els Annals de Tigernach informen que "Drest va ser expulsat del regne dels pictes i Alpí va regnar en el seu lloc".[3]

La seva sobirania sobre els pictes va acabar al cap de dos anys d'haver pujat al tron vençut per Oengus mac Fergusa a Monidcroib, identificat amb Moncreiffe o Montcrieff Hill, prop de Perth. Alpi I perdrà definitivament el seu control sobre els pictes després de la batalla de Caisel Craidi (castellum Credi) del 728, quan, novament vençut, haurà d'abandonar el regne.[4]

Rei dels escots[modifica]

Després de perdre l'esperança en restablir el seu regnat sobre els pictes, Alpí I hauria regnat a Dál Riata reemplaçant a Eochaid mac Echdach. Sembla, doncs, que Alpí I provenia d'una línia reial escoda, ja que el seu pare, anomenat Echdach o Eochaid a les llistes reials, debia ser Eochaid mac Domangairt de Cenél Gabhrain.

El seu nom també apareix als Sincronismes de Flann Mainistreach entre els regnats de Dúngal mac Selbaich i el de Muiredach mac Ainbcellaich de Cenél Loairn, entre el 726 i el 733. El Duan Albanach li atribueix, per la seva banda, un regnat més breu, de tan sols 4 anys.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Anderson, Marjorie Ogilvie. Kings and Kingship in Early Scotland (llibre) (en anglès). Edinburg: Birlinn ltd Edinburgh, 2011. ISBN 978-1906566302. 
  • Smyth, Alfred P. Warlords and Holy men Scotland AD 80~1000 (llibre). Edimburg: Edinburgh University Press, 1984. ISBN 0-7486-0100-7.