Altagracia Calderón

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAltagracia Calderón
Biografia
Naixement1837 Modifica el valor a Wikidata
Jalacingo (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 octubre 1917 Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
Puebla de Zaragoza (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópartisana, infermera Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteIntervenció francesa a Mèxic, batalla de Puebla i Tercera Batalla de Puebla Modifica el valor a Wikidata

Altagracia Calderón (Jalacingo, 1837 - Puebla de Zaragoza, 17 d'octubre de 1917), també sobrenomenada com a"La cabra" o "La charra", fou una infermera i miliciana mexicana. Va participar, entre d'altres accions d'armes, a la Segona Intervenció Francesa al seu país, a Mèxic.[1][2][3][4]

Va néixer a Jalacingo, a l'estat de Veracruz, població que en aquells moments formava part del municipi de Teziutlán. Va formar part de les milícies que es van formar a Teziutlán contra les tropes del Segon Imperi Francès al costat de la seva parella, Gabino Ortega, comandant de les tropes de cavalleria, que va morir en aquestes accions militars. Es va integrar a les tropes d'Ignacio Zaragoza per a la defensa de la ciutat de Puebla de Zaragoza a les accions d'armes del 4 i 5 de maig, a la Batalla de Puebla. En aquesta acció va treballar a la infermeria de l'exèrcit de la República Federal de Mèxic, on va conèixer Porfirio Díaz.[3]

Fou empresonada per les tropes imperials, i alliberada posteriorment per les tropes de Porfirio Díaz després de la Presa de Puebla de 1867. Romandria a les tropes liberals fins a 1872.

Va morir el 1917 a la ciutat de Puebla.[3] Fou sepultada al Panteó Municipal de Pobla.[5]

Referències[modifica]

  1. Marín, María Luisa González; López. Límites y desigualdades en el empoderamiento de las mujeres en el PAN, PRI y PRD (en castellà). UNAM, 2008. ISBN 978-970-819-114-2 [Consulta: 8 març 2021]. 
  2. Florilegio de poetas y escritores poblanos por nacimiento, o por haber hecho en el estado su carrera literaria (en castellà). E. del Moral, 1913 [Consulta: 8 març 2021]. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Altagracia Calderón, en busca de su historia | El Popular, diario imparcial de Puebla» (en castellà). Periódico El Popular. Arxivat de l'original el 21 juny 2020. [Consulta: 8 març 2021].
  4. «Ciudadanos recuerdan a Altagracia Calderón, mujer combatiente de Puebla - Puebla - Cultura» (en castellà). La Jornada de Oriente.
  5. Staff. «Héroes de la patria descansan en Panteón Municipal de Puebla» (en castellà). Poblanerías en línea. [Consulta: 8 març 2021].