Alà de la Roca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlà de la Roca

Gravat del 1480 d'un psalteri d'Alà de la Roca Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Alain de La Roche Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 setembre 1428 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Bretanya Modifica el valor a Wikidata
Mort8 setembre 1475 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Zwolle Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióteòleg, professor d'universitat, escriptor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de París Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde dels Predicadors Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat9 de setembre Modifica el valor a Wikidata

Alà de la Roca (francès: Alain de La Roche) (Bretanya, 8 de setembre de 1428 (Gregorià) - Zwolle, 8 de setembre de 1475) en llatí Alanus de Rupe fou un religiós de l'Orde de Predicadors, principal difusor de la devoció al Roser.

Biografia[modifica]

Algunes fonts diuen que era alemany o belga,[1] però sembla que va néixer a Bretanya. Va entrar jove a l'Orde de Predicadors i estudià al convent de Saint Jacques de París, on destacà en filosofia i teologia. De 1459 a 1475 va ensenyar a París, Lille, Douai, Gant i Rostock.[1] Aquí, en 1473, fou nomenat Mestre en Sacra Teologia. Fou un predicador reconegut i dedicà el seu apostolat a convèncer els fidels de la importància de la pregària, especialment del Rosari, devoció que va estendre arreu de França, Flandes i els Països Baixos, on va fundar nombroses confraries del Rosari, encara existents avui dia. Deia que en 1460 havia tingut una visió que li encarregava que restaurés la devoció al Roser, llavors abandonada.

Poc després de la seva mort, els dominics reuniren els escrits d'Alà, que no havien estat publicats, i els editaren. En algunes relata visions místiques que van ésser discutides: segons l'autor, la Mare de Déu va prometre quinze dons específics als cristians que resessin el rosari, des de la protecció contra les desgràcies a merèixer la glòria al cel.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alà de la Roca