Amalia Juana María Fenollosa Peris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAmalia Juana María Fenollosa Peris
Biografia
Naixement8 febrer 1825 Modifica el valor a Wikidata
Castelló de la Plana Modifica el valor a Wikidata
Mort1r maig 1869 Modifica el valor a Wikidata (44 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora, poetessa Modifica el valor a Wikidata

Amalia Juana María Fenollosa Peris (Castelló de la Plana, 8 de febrer de 1825 - Barcelona, 1 de maig de 1869) fou una novel·lista i poetessa romàntica. Filla del metge Francisco Javier Fenollosa Bonet i de Teresa Antònia Peris Artola, natural de Borriol.[1]

Biografia[modifica]

Amalia Fenollosa va néixer a Castelló de la Plana a principis de l'any 1825, segons podem extraure de la data de la seua partida de bateig. La pèrdua de son pare quan només comptava tretze anys va impulsar la creació de poesies de to elegíac, que publicà en diversos diaris i revistes d'àmbit nacional. Es casà per poders amb el notable periodista i col·laborador del Diario de Barcelona Joan Mañé i Flaquer el 12 de setembre de 1851 i visqué a Barcelona. Va començar a escriure als onze anys amb una dècima titulada «La víctima de la caverna» i des d'aleshores no va abandonar la seua tasca creadora, que abasta obra poètica, novel·lística i teatral. Començà a publicar la seua obra en la premsa valenciana cap a l'any 1841, per a després col·laborar en diaris com ara La idólatra de Galicia (Santiago), La Gaceta Musical, El Polichinela i Juventud Española de Madrid i en altres moltes revistes i diaris de tota la geografia espanyola. En les seues obres critica l'estreta posició social que tradicionalment patixen les dones mitjançant el moviment feminista de La Hermandad Lírica. Turmentada per un ambient familiar de membres de feble salut, s'allunya dels cercles culturals de la ciutat i minva la seua obra, a la qual confereix un característic to pessimista i melancòlic. Per acord municipal, se li va dedicar el nom d'un carrer de Castelló el 20 de gener de 1926.[1]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • De la Fuente, Mercedes (2008). «Mujer en la ventana. Amalia Fenollosa, escritora castellonense del Romanticismo». Abc.es (19/01/2008) [Consulta: 16/10/2010].
  • De la Fuente, Mercedes (2009). Valencianas célebres y no tanto (S. XIII-XXI). València: Generalitat Valenciana, Conselleria de Benestar Social.
  • Díaz-Diocaretz, Myriam; Zavala, Iris M. (1993). Breve historia feminista de la literatura española (en lengua castellana). Barcelona, p. 53.
  • Espresati, Carlos G. (1965). La Juventud de Amalia Fenollosa. Poetisa romántica. Castellón de la Plana: Sociedad Castellonense de Cultura.
  • Fortuño Llorens, Santiago (2002). Amalia Fenollosa. Poesías. València: Institució Alfons el Magnànim, Biblioteca d'Autors Valencians, n. 46.
  • Fortuño Llorens, Santiago (2006). Las novelas de Amalia Fenollosa. En los albores del folletín (1845-1846). València: Consell Valencià de Cultura, Col. Rescat n. 5. Publicación distribuida por Llibreries de la Generalitat - Llig.
  • Simón Palmer, M. del Carmen (1991). Escritoras españolas del siglo XIX. Manual bio-bibliográfico. Madrid: Castalia, p. 268-270. [Consulta: 16/01/2010].