Amy Elizabeth Thorpe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAmy Elizabeth Thorpe

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 novembre 1910 Modifica el valor a Wikidata
Minneapolis (Minnesota) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r desembre 1963 Modifica el valor a Wikidata (53 anys)
Castellnou dels Aspres (França) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
Altres nomsElizabeth Thomas
Cynthia
Betty Pack Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióespia Modifica el valor a Wikidata
OcupadorBritish Security Co-ordination (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeArthur Pack (en) Tradueix (1930–1945)
Charles-Emmanuel Brousse (1945–) Modifica el valor a Wikidata

Amy Elizabeth "Betty" Thorpe (Minneapolis (Estats Units d'Amèrica), 22 de novembre del 1910 - Castellnou dels Aspres (Rosselló), 1 de desembre del 1963) va ser una espia americana, abans i durant la Segona Guerra Mundial.[1]

Anys de joventut[modifica]

Amy Elizabeth Thorpe era filla[2] de George C. Thorpe, un condecorat oficial[3] dels marines, i de Cora, filla de Henry H. Wells, senador de l'estat de Minnesota, graduada amb honors a la Universitat de Michigan, escriptora[4] i exalumna de la Sorbona i de les universitats de Múnic i Colúmbia. La filla d'ambdós, Amy, després d'una infància molt[5] viatgera, estudià a França i en escoles privades dels Estats Units. En l'adolescència[6] publicà un llibre, Fioretta[5] (Honolulu, 1922), escrit quan tenia 11 anys i que li prologà Wallace R. Farrington, governador de Hawaii.

L'abril del 1930[7] es casà amb Arthur J. Pack (1891-1945), segon secretari comercial a l'ambaixada britànica de Washington, amb qui tingué dos fills, Anthony Tony (nat el setembre del[1] 1930) i Denise (el 1934). Per a ambdós, la seva mare optà que estudiessin en internats i, posteriorment, els donà en acollida.

El matrimoni viatjà a diverses destinacions diplomàtiques a Europa (Espanya i Polònia) i Amèrica del Sud (Xile). L'estada espanyola de la parella coincidí amb la Guerra Civil espanyola i s'ha dit[8] que Amy Pack ajudà franquistes a escapar del Madrid republicà. El 1937 Arthur va ser destinat a Varsòvia, i a l'any següent fou transferit a la secció comercial de l'ambaixada britànica a Santiago de Xile. En aquest període, sembla que Amy s'oferí a l'espionatge britànic i fou reclutada com a col·laboradora. Aviat es dedicà a escriure articles polítics per a la premsa xilena en castellà i en anglès.

Segona Guerra mundial[modifica]

Encara que les fonts divergeixen sobre les activitats d'espionatge que Amy Elizabeth Pack portà a terme durant la guerra, sembla establert que, poc després d'esclatar la contesa, treballava per a la British Security Coordination (BSC), un organisme del Secret Intelligence Service britànic a Nova York als anys 40, que li assignà l'àlies de Cynthia. Inicialment[9] seduí diplomàtics italians, però el 1941 rebé ordres d'infiltrar-se a l'ambaixada francesa del règim de Vichy a Nova York, i per fer-ho inicià una relació amb Charles-Emmanuel Brousse, adjunt de premsa i antic heroi de l'aviació gal·la de la Primera Guerra mundial. Brousse pertanyia a una històrica família rossellonesa i, per bé que antinazi, també estava profundament disgustat amb el govern britànic, que creia que l'any 1940 havia deixat França a mercè dels conqueridors alemanys. Elizabeth Thorpe (separada, havia renunciat[10] al cognom de casada) se l'acostà fingint que treballava per a l'espionatge estatunidenc en contra del règim nazi, i Brousse li proporcionà informacions reservades. La BSC sol·licità l'ajuda de l'Office of Strategic Services (OSS) americana (l'antecessora de la Central Intelligence Agency), i s'aconseguiren els serveis d'un lladre de caixes de cabals que, amb la col·laboració dels amants Thrope i Brousse, aconseguí el juny de 1942 obrir la caixa forta de l'ambaixada de Vichy i fotografiar-ne els llibres que contenien la xifra naval gal·la. El descodificat dels missatges francesos, fos pels materials obtinguts en aquesta ocasió, o fos per informacions d'altres fonts, facilitaren en gran manera els desembarcaments aliats de 1942 a les possessions franceses del nord de l'Àfrica.[1]

Thorpe va ser posteriorment enviada a Londres, amb destinació[8] a l'oficina de Dorset Square de l'Special Operations Executive.

Postguerra[modifica]

Després que el seu marit Arthur Pack se suïcidés a Buenos Aires[7] el novembre del 1945, Thorpe es casà a l'any següent amb el seu informador francès, el nord-català Brousse. Aquest adquirí el castell de Castellnou dels Aspres (a la Catalunya del Nord) per viure-hi plegats, i Amy Elizabeth Brousse hi passà els darrers anys de vida en discreta reclusió. Morí d'un càncer de gola el 1963.

Bibliografia complementària[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Deac, Wilfred P «Amy Elizabeth Thorpe - Feb. '96 WorldWar II Feature». World War II, feb. 1996.
  2. Macintosh, Elizabeth P. Sisterhood of Spies. The Women on the OSS. Annapolis, MD: Naval Institute Press, 1998, p. 21-32. ISBN 1557505985. 
  3. «Dades biogràfiques de George Cyrus Thorpe, al web del cementiri nacional d'Arlington» (en anglès). [Consulta: 1r març 2015].
  4. Thorpe, Cora Wells. In the Paper of Trade Winds. Hawaiian myths and traditions. Nova York, London: G.P. Putnam's Sons, 1924.  («Exemplar digitalitzat per la University of Michigan Library».)
  5. 5,0 5,1 Thorpe, Betty (text); Blanding, Don (il·lustracions). Fioretta, or, O cessate di piagarmi. Honolulu: Advertising Pub. Co., 1922.  («Exemplar digitalitzat per Google, al Hathi Trust Digital Library».)
  6. 6,0 6,1 «Catàleg dels documents de Harford Montgomery Hyde utilitzats per a preparar la biografia "Cynthia", al Churchill College de Cambridge» (en anglès). [Consulta: 1r març 2015].
  7. 7,0 7,1 «Catàleg de documentació d'Amy Elizabeth i Arthur J. Pack i els seus fills, conservada al Churchill College de Cambridge» (en anglès). [Consulta: 1r març 2015].
  8. 8,0 8,1 Lloyd, Mark. The Art of Military Deception. Barnsley: Pen & Sword, 2003, p. 104-105. ISBN 9781473811966. 
  9. Miles, Rosalind; Cross, Robin. «Amy Elizabeth Brousse 1910-63». A: Warrior Women. 3000 Years of Courage and Heroism. Londres: Quercus Publishing, 2011. ISBN 9780857380777. 
  10. Miles, Rosalind; Cross, Robin. «Amy Elizabeth Brousse». A: Hell Hath no Fury: True Stories of Women at War from Antiquity to Iraq. Nova York: Three Rivers Press, 2008, p. 342-344. ISBN 9780307346377. 

Enllaços externs[modifica]