Anselma Manuela Hernández Flores

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAnselma Manuela Hernández Flores
Biografia
Naixement1894 Modifica el valor a Wikidata
Mortagost 1936 Modifica el valor a Wikidata (41/42 anys)
Causa de mortFerida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióllevadora Modifica el valor a Wikidata
Partitsocialista Modifica el valor a Wikidata

Anselma Manuela Hernández Flores (Los Santos de Maimona, 1894 - 20 d'agost de 1936) fou una llevadora republicana, pionera en el millorament de les condicions sanitàries durant l'embaràs, part i puerperi i en la reducció de la mortalitat perinatal. Morí a l'inici de la Guerra Civil espanyola, assassinada pels sublevats franquistes.[1]

Biografia[modifica]

Era filla d'una família de jornalers d'una petita hisenda de Los Santos de Maimona, a 75 km de Badajoz. Coneguda con Manuela, des de molt jove, va presenciar els parts de les dones de la família i d'altres veïnes del poble. Interessada en els temes de la salut, aviat es va adonar que les precàries condicions d'higiene eren la causa de l'elevada mortalitat de les mares i els nadons. Després d'obtenir el títol oficial de llevadora, va exercir un potent lideratge per a la renovació del sistema de salut, al mateix temps que propugnava una reforma social i política d'Extremadura, una regió oblidada amb pobresa endèmica. Aquest fet, i la seva militància socialista, la va enfrontar amb el sector més immovilista i conservador de la professió médica i la societat local, malgrat que durant els seus vint anys d'exercíci, va aconseguir reduir més d'un 20% la mortalitat perinatal.[1]

A l'inici de la Guerra Civil, el ràpid triomf del cop d'estat del General Franco a Extremadura, va desencadenar una repressió atroç contra les persones d'esquerres.[2] Les llevadores republicanes van ser especialment maltractades. Llurs idees avançades, les feien semblar sospitoses de divulgar mètodes anticonceptius i provocar avortaments. Al poble d'Arroyo de la Luz (Càceres) fou afusellada Polonia Mateos Pérez, a Badajoz Carmen Orellana Alcarazo i moltes més van patir vexacions, consells de guerra, presó i depuració.[3] A Los Santos de Maimona, van ser afusellades més de cent vint persones, entre les quals, la llevadora Anselma Manuela Hernández Flores, malgrat haver sigut respectada i estimada per la majoria de veins del poble.[4][5][6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Murillo Tovar, Juan «Mujeres relevantes en la historia de Los Santos - Anselma Manuela Hernández Flores» (en castellà). Revista Calameo 2012 - Virgen de la Estrella, pàg. 96.
  2. Aroca, José L. «Memoria de agosto del 36: el mes en que Badajoz pasó a manos de las tropas franquistas» (en castellà), 11-08-2019. [Consulta: 14 febrer 2023].
  3. Redacción. «El olvidado papel de las matronas en la Guerra Civil» (en castellà), 14-12-2019. [Consulta: 14 febrer 2023].
  4. Penco Martin, Antonio Daniel «Los Santos de Maimona en la Guerra Civil». Santos de Maimona en la historia VI y otros estudios de la Orden de Santiago, 2015, pàg. 127-148.
  5. Ruiz-Berdún, Dolores; Gomis, Alberto «Matronas víctimas de la Guerra Civil Española» (en castellà). Asclepio, 68, 2, 30-12-2016, p159–p159. DOI: 10.3989/asclepio.2016.31. ISSN: 1988-3102.
  6. «Los santos de Maimona (Badajoz). Homenaje en el cementerio a las 120 víctimas fusiladas en la Guerra Civil por los franquistas. – Todos (…) los Nombres_» (en castellà). [Consulta: 13 febrer 2023].