Antoni de Borbó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Antoni I de Navarra)
Infotaula de personaAntoni de Borbó

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Antoine de Bourbon Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 abril 1518 Modifica el valor a Wikidata
La Fère Modifica el valor a Wikidata
Mort17 novembre 1562 Modifica el valor a Wikidata (44 anys)
Les Andelys Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCol·legiata Saint-Georges de Vendôme Modifica el valor a Wikidata
Comte de Foix
1555 (Gregorià) – 1562 (Gregorià)
← Enric II de NavarraEnric IV de França →
Juntament amb: Joana III de Navarra
Rei de Baixa Navarra
1555 – 1562
Juntament amb: Joana III de Navarra
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPolítica i domini militar Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Navarra Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc de Vendôme
Rei de Navarra Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Borbó a França Modifica el valor a Wikidata
CònjugeJoana III de Navarra (1548 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
ParellaLouise de La Béraudière du Rouhet Modifica el valor a Wikidata
FillsEnric IV de França
 ( Joana III de Navarra)
Caterina de Borbó
 ( Joana III de Navarra)
Carles III de Borbó
 ( ) Modifica el valor a Wikidata
ParesCarles IV de Borbó Modifica el valor a Wikidata  i Francesca d'Alençon Modifica el valor a Wikidata
GermansJoan de Borbó-Soissons, Lluís I de Borbó-Condé, Carles de Borbó, Francesc de Borbó, Margarida de Vendôme, Maria de Borbó-Vendôme i Elionor de Borbó Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Antoni de Borbó o Antoni I de Navarra (La Fère, França, 22 d'abril de 1518 - Les Andelys, 17 de novembre de 1562) fou duc de Vendôme, rei de Navarra, comte de Foix i copríncep d'Andorra (1555-1562).

Orígens familiars[modifica]

Va néixer el 22 d'abril de 1518 al castell de La Fère (Picardia). Fill de Carles IV de Borbó i de Francesca d'Alençon. Els seus germans van ser Francesc, comte d'Enghien, Carles, cardenal de Borbó, i Lluís, príncep de Condé.[1] Després del rei de França i dels seus fills era el primer príncep de sang, és a dir, el següent en la línia successòria al tron.[2]

Matrimoni[modifica]

El 20 d'octubre de 1548,[1] es casà a Moulins amb Joana III de Navarra, reina de Navarra i comtessa de Foix. Antoni va aportar els ducats de Vendôme i al castellania de La Fère al matrimoni.[3] Van tenir els següents fills:

Rei de Navarra[modifica]

El 1555 a la mort d'Enric II de Navarra, Joana d'Albret fou nomenada successora seva amb el nom de Joana III de Navarra.[5] A partir d'aquest moment, Antoni va esdevenir rei titular de Navarra.com a rei de Navarra.[2] Un regnat que realitzaren de manera conjunta fins a la mort prematura d'aquest.

El problema religiós[modifica]

Sense conviccions religioses veritables va canviar sovint de religió, alternant el catolicisme i el calvinisme. El 1560 la reina Joana va abjurar solemnement de la fe catòlica, abraçant el calvinisme, i per influència seva Antoni va fer el mateix.[5]

El seu germà petit, Lluís I de Borbó, príncep de Condé, fou nomenat cap del partit protestant de França, per la qual cosa va passar a combatre al costat del rei de França. El 1561 Caterina de Mèdici, reina vídua i regent en nom del seu fill Carles IX de França, el nomenà tinent general.

Durant el setge de Rouen fou ferit el 3 de novembre de 1562, morint a Les Andelys (Normandia) el 17 de novembre del mateix any.[1] La seva esposa continuà regnant a Navarra fins a la seva mort el 1572, any en què fou succeïda pel fill comú dels dos Enric III de Navarra.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 García Pérez, Rafael Daniel. «Antonio de Borbón» (en castellà). Diccionario biográfico electrónico. Reial Acadèmia de la Història. [Consulta: 24 desembre 2021].
  2. 2,0 2,1 Baird, Henry M. History of the Rise of the Huguenots (en anglès). vol. 1. Londres: Hodder and Stoughton, 1880, p. 313. 
  3. «Antonio de Borbón» (en castellà). Auñamendi Eusko Entziklopedia. Fondo Bernardo Estornés Lasa. [Consulta: 24 desembre 2021].
  4. 4,0 4,1 Bryson, David. Queen Jeanne and the Promised Land: Dynasty, Homeland, Religion and Violence in Sixteenth-Century France (en anglès). Leiden, Boston i Colònia: Brill, 1999, p. 72. 
  5. 5,0 5,1 «Antonio de Borbón» (en castellà). Gran Enciclopedia de Navarra. Fundación Caja Navarra. [Consulta: 24 desembre 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antoni de Borbó