Asclepigènia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAsclepigènia
Nom original(el) Ἀσκληπιγένεια Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle V Modifica el valor a Wikidata
Atenes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort485 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióReligió de l'antiga Roma Modifica el valor a Wikidata
FormacióÉcole néoplatonicienne d'Athènes (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòsofa Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsPlutarc d'Atenes Modifica el valor a Wikidata
AlumnesProcle Modifica el valor a Wikidata
Família
ParePlutarc d'Atenes Modifica el valor a Wikidata

Asclepigènia (en llatí Asclepigenia, en grec antic Ἀσκληπιγένεια) va ser una filòsofa neoplatònica i mística grega que va viure circa l'any 430 a l'any 485.

Era filla de Plutarc d'Atenes que dirigia l'Escola neoplatònica d'Atenes, que la va instruir, a ella i al seu germà Hieri, preocupant-se sobretot de que coneguessin els textos de Plató i Aristòtil, i també la teúrgia i la mística caldea. A la mort del seu pare va ensenyar a la seva escola. Entre els seus deixebles hi havia Procle.

Filosofia[modifica]

Com a filòsofa pagana, va intentar comprendre i dominar el "secret" dels principis de la metafísica, que controlaven l'univers. Va relacionar els principis de la màgia i dels miracles amb la sort i va aplicar el seu coneixement de Plató i Aristòtil a les grans qüestions religioses i metafísiques plantejades per la teoria ètica cristiana. Creia que el destí era potencialment canviable si es coneixia la màgia, la metafísica, la cosmologia i la teúrgia. La seva filosofia s'orientava cap al misticisme i a la contemplació dels misteris de la metafísica platònica i aristotèlica i buscava aconseguir la henosi.[1]

Referències[modifica]

  1. Waithe, Mary Ellen (ed.). A History of Women Philosophers: I, Ancient women philosophers, 600 B.C. - 500 A.D.. Nova York: Springer Science & Business Media University Press, 1987, p. 9, 201. ISBN 9789024733682.