Asphodeline lutea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAsphodeline lutea Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereAsphodeline
EspècieAsphodeline lutea Modifica el valor a Wikidata
Rchb., 1830
Nomenclatura
BasiònimAsphodelus luteus Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
  • Asphodelus sibiricus Schult. & Schult.f.
  • Asphodelus luteus L.
  • Dorydium luteum (L.) Salisb.[1]

Asphodeline lutea, coneguda popularment com a Albó groc, és una espècie de planta perenne de la família de les asfodelàcies, subfamília de les asfodelòidies, que es distribueix per l'est de la Regió Mediterrània i pel nord d'Àfrica. És una herbàcia que es troba sobre sòls drenats essent pròpia de llocs rocosos i pedregosos. Molt cultivada pel seu port erecte que dona verticalitat a l'arquitectura dels jardins. És fàcil de fer créixer i de cultivar. Accepta espais assoleiats o parcialment obacs. Les seves fulles són d'un color verd balu (glauc) i les flors són de color groc.

Orígens[modifica]

Asphodeline lutea és originària d'Alemanya, Àustria, Itàlia i del Mediterrani oriental, on floreixen en prats assolellats i secs. Va ser introduïda al Jardí Botànic de la Universitat d'Oxford en 1648, tot i que no va ser utilitzada típicament com a herba medicinal. Pot haver estat cultivada pel seu valor ornamental, però: com l'espècie va ser introduïda des del Mediterrani Oriental no hauria estat ben reconeguda en 1648. Ni a l'herbolari John Gerard ni a l'apotecari John Parkinson - tots dos tenien un considerable coneixement sobre les plantes medicinals, se li va ocórrer cap ús per aquesta planta.

Taxonomia[modifica]

Asphodeline lutea va ser descrita per Reichenbach, Heinrich Gottlieb Ludwig i publicada a Flora Germanica Excursoria 1830. (Fl. Germ. Excurs.).[2]

Etimologia[modifica]

  • Asphodeline: el nom d'origen grec "asphodelus", molt vinculat durant l'Antiga Grècia a la mort i al submón, ja que era plantada en tombes i cementiris.
  • lutea: epítet llatí que significa "marginat".[3]

Referències[modifica]

  1. «Asphodeline lutea» a EOL. Data consulta: 10 de febrer de 2014.
  2. «Asphodeline lutea». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 18 setembre 2015].
  3. marginatus a Epítetos Botánicos.

Enllaços externs[modifica]