BIOS

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


BIOS: Sistema bàsic d'entrada/sortida
Phoenix bios.jpg
Xip de ROM amb BIOS
Emmagatzemada en:
Principals Fabricants:

BIOS (Basic Input/Output System, sistema bàsic d'entrada/sortida). És el primer programa que s'executa a una computadora quan s'engega. La seva funció principal és la de carregar i inicialitzar el sistema operatiu. Quan l'ordinador s'engega, la primera cosa que fa el BIOS és inicialitzar i identificar els dispositius, com ara el teclat, la targeta gràfica, el lector de CD i tot el maquinari.

El BIOS és un petit programa, que normalment és a un xip ROM (PROM, EPROM, CMOS o Flash) que és a alguns circuits impresos, principalment plaques base o controladores SCSI. Normalment està programat en llenguatge assemblador. A més, controla l'engegada de l'ordinador i fa la comprovació i detecció inicial de dispositius o POST (Power On Self Test).

Un xip BIOS també permet modificar a alguns paràmetres de la seva configuració mitjançant una interfície d'usuari com configurar el maquinari, configurar el rellotge del sistema, habilitar o deshabilitar dispositius... paràmetres que abans s'havien de fer al circuit imprès mitjançant jumpers.

La feina principal del BIOS és establir uns mètodes d'entrada-sortida estàndards per als perifèrics i els dispositius. Fa que qualsevol sistema operatiu els pugui fer funcionar sense haver d'adaptar-s'hi.

Virus[modifica | modifica el codi]

Hi ha com a mínim tres diferents amenaces de virus diferents conegudes, de les quals dues foren creades per motius de demostració.

CIH[modifica | modifica el codi]

Fou un virus que era capaç de eliminar el contingut de la memòria ROM, fent el sistema informàtic inestable. Aparegué per primera vegada a mitjans del 1998 i començà a ser actiu durant l'abril de 1999. Per a reparar la BIOS, la memòria Flash ROM s'havia d'extraure de la placa base i ser re-programada. Això fou possible, ja que el virus era específic per al xip de la placa base Intel i430TX, i els sistemes operatius més comuns de l'època eren els basats en la família Windows 9x, que permetia accés directe al maquinari a tots els programes.

Black Hat 2006[modifica | modifica el codi]

Era una demostració tècnica creada per John Heasman, expert en seguretat per a la conferència Black Hat Security Conference de 2006, on mostrava com es podien elevar els permisos per a llegir memòria física, utilitzant procediments que reemplaçaven les funcions normals guardades en la memòria flash.

Infecció persistent de la BIOS[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: BIOS Modifica l'enllaç a Wikidata