Back to God's Country (pel·lícula de 1953)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaBack to God's Country

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJoseph Pevney Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
Dissenyador de produccióHilyard M. Brown Modifica el valor a Wikidata
GuióJames Oliver Curwood Modifica el valor a Wikidata
MúsicaFrank Skinner Modifica el valor a Wikidata
VestuariBill Thomas Modifica el valor a Wikidata
ProductoraUniversal Studios Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUniversal Studios Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1953 Modifica el valor a Wikidata
Durada78 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema d'aventures, drama i cinema d'acció Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióCanadà Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0045531 Filmaffinity: 669585 Allocine: 212160 Letterboxd: back-to-gods-country-1953 Allmovie: vm1057502 TMDB.org: 161048 Modifica el valor a Wikidata

Back to God's Country (lit. "Retorn al País de Déu") és una pel·lícula estatunidenca dramàtica d'aventures de 1953 dirigida per Joseph Pevney i protagonitzada per Rock Hudson, Marcia Henderson i Steve Cochran. Està basada en la història de James Oliver Curwood Wapi, the Walrus (també titulada Back to God's Country),[1] que ja s'havia adaptat en la pel·lícula homònima de 1919, dirigida per David Hartford i protagonitzada per Nell Shipman, i en la versió de 1927 d'Irvin Willat, amb l'actriu Renée Adorée.

Argument[modifica]

A finals del 1800, a les remotes regions occidentals de l'Amèrica del Nord, el sinistre empresari Paul Blake (Steve Cochran) i el seu ajudant Frank Hudson (Hugh O'Brian) maten un esquimal, li roben el mapa i colpegen brutalment el seu gos de trineu.

El capità de la goleta Peter Keith (Rock Hudson) i la seva dona Dolores (Marcia Henderson) arriben amb una càrrega de pells. Blake i Hudson conspiren per mantenir el vaixell de Keith al moll fins que les condicions siguin massa gelades per navegar, ja que Blake vol quedar-se els béns del capità i també la seva dona.

Després de convèncer dos membres de la tripulació de Keith perquè abandonin el vaixell, Blake mata el cuiner del vaixell. També ataca Dolores, la qual cosa porta a una baralla amb Keith. Hudson està planejant en secret un testament que el permetrà heretar tots els diners del seu company, però, tanmateix, ve al rescat de Blake en la baralla i fereix greument Keith.

Keith i la seva dona viatgen en trineu fins a una fortalesa on ell pugui rebre l'atenció mèdica que necessita desesperadament, però han de superar un atac de llops, una allau i un guia que només pretén ser el seu amic. Blake troba el testament fals i mata Hudson, després surt a perseguir Keith, però és troba fatalment amb el gos lleial de l'esquimal, un gran danès.[2][3]

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

La pel·lícula va comptar amb un guió de Tom Reed a partir de la història de James Oliver Curwood (autor del relat original),[4] i va ser produïda per Howard Christie per a Universal International Pictures i filmada en Technicolor.[2] El rodatge va tenir lloc a Colorado i a Sun Valley, a l'estat d'Idaho.[5]

Crítica[modifica]

Segons el diccionari de pel·lícules i sèries de televisió Il Morandini, la versió de 1953 de Back to God's Country fa ús dels "suggerents paisatges hivernals del Canadà", però afegeix que "ja era vell quan era nou".[6] En canvi, per a Hal Erickson, d'AllMovie, la cinta «supera la seva trama anticuada amb actuacions plenes de vida i una excel·lent cinematografia».[2]

Referències[modifica]

  1. Back to God's Country a Gutenberg.org (anglès)
  2. 2,0 2,1 2,2 Erickson, Hal. «Back to God's Country (1953) - Joseph Pevney» (en anglès). AllMovie. [Consulta: 27 maig 2023].
  3. «Back to God's Country (1953) - FilmAffinity» (en anglès). FilmAffinity. [Consulta: 27 maig 2023].
  4. Maltin, Leonard. Dalai editore. Guida ai film 2009 (en italià), 2008. ISBN 8860181631. 
  5. «AFI|Catalog - Back to God's Country» (en anglès). AFI|Catalog. American Film Institute. [Consulta: 27 maig 2023].
  6. «Il comandante del Flying Moon - Film (1953) - MYmovies.it» (en italià). MYmovies.it. Mo-Net Srl. [Consulta: 15 desembre 2012].

Vegeu també[modifica]