Bento António Gonçalves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBento António Gonçalves

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 març 1902 Modifica el valor a Wikidata
Montalegre (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Mort11 setembre 1942 Modifica el valor a Wikidata (40 anys)
Camp de Tarrafal Modifica el valor a Wikidata
3r Secretari General del Partit Comunista Portuguès
21 abril 1929 – 11 setembre 1942 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Ideologia políticaComunista: Marxista- Leninista
Activitat
Ocupaciósindicalista, polític, revolucionari Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista Portuguès Modifica el valor a Wikidata
Premis

Bento António Gonçalves (Fiães do Rio, Montalegre (Portugal), 2 de març del 1902 - Tarrafal, Cap Verd, 11 de setembre del 1942) fou un polític portuguès, secretari general del Partit Comunista Portuguès (PCP) entre els anys 1929 i 1942. Va participar en la lluita antifeixista i en la reorganització del PCP respecte els principis de la III Internacional (Kominterm).

Biografia[modifica]

L'any 1915, després d'acabar els estudis d'educació primària, començà a treballar a Lisboa, com a torner. Quatre anys més tard, al 1919, fou reconegut com a torner oficial de l'Arsenal do Alfeite.

El 1924 fou enviat a Luanda, capital d'Angola (antiga colònia portuguesa), per a treballar a la companyia de ferrocarrils. Allà començà a actuar com a sindicalista, tractant d'organitzar la Unió de Treballadors de Luanda.

Retornà a Lisboa l'any 1926 i s'afilià al Sindicat de Treballadors de l'Armada. Viatjà a Moscou com a part de la delegació portuguesa convidada al dècim aniversari de la Revolució d'Octubre de 1917.

Després d'una intensa activitat com a sindicalista obrer, s'uní l'any 1928 al Partit Comunista Portuguès, partit del qual fou escollit secretari general un any després. Ocupà el càrrec de secretari general fins a la seva mort.

Partit Comunista Portuguès

Va ser engarjolat el 1930 per la PIDE (policia de la dictadura feixista), i deportat primerament a Açores i després a Cap Verd. El 1933 va poder tornar a Portugal en la clandestinitat, podent així exercit com a Secretari General del PCP. El novembre d'aquell mateix any, viatjà a Madrid i va mantenir contactes amb el Partit Comunista d'Espanya (PCE) i amb la III Internacional.

El 1935 va participar en el VII Congrés de la III Internacional (Kominterm) a la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), però al tornar a Portugal va ser detingut per la PIDE, jutjat pel tribunal militar i posteriorment traslladat al camp de concentració de Tarrafal, a Cap Verd, on morí a causa d'una malaltia.

Bibliografia[modifica]

  • Bento Gonçalves. Palavras necessárias: a vida proletária em Portugal de 1872 a 1927. Porto, ed. de Virgínia Moura, 2.ª ed. 1973
  • Escritos (1927-1930). Recolha, introdução e notas de António Ventura. Lisboa, Seara Nova, 1976
  • Inéditos e testemunhos. Introdução, recolha e bibliografia de Alberto Vilaça. Lisboa, Editorial Avante!, 2003. ISBN 978-972-550-293-8

Enllaços externs[modifica]