Borinot moro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBorinot moro
Hemaris tityus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Hoste
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaSphingidae
TribuDilophonotini
GènereHemaris
EspècieHemaris tityus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758

El Borinot moro, barrinol ros, o Borinot ros (Hemaris tityus) és una papallona diürna de la família dels esfíngids que es troba als Països Catalans. Malgrat que la seva distribució geogràfica és molt ampla, inclosa tota la zona temperada d'Europa i l'Orient Pròxim, aquest borinot és relativament rar, més que Hemaris fuciformis.

Descripció[modifica]

El cos del borinot moro és robust i pilós, de color verd oliva amb dues franges horitzontals a l'abdomen, una negra i una altra de color taronja. L'envergadura és de 40-50 mm.

Com que vola ràpid, es pot confondre fàcilment amb el Bufaforats (Macroglossum stellatarum), un altre esfíngid diürn de la mateixa talla molt més comú. La diferencia però rau en el fet que el bufaforats és gris i les seves ales són opaques, mentre que les ales del borinot moro són transparents. Llevat dels marges negres, no semblen ales de papallona i imiten les dels abellots.

Costums[modifica]

Apareix a la primavera i es passa el dia sucant el nèctar de les flors. Contràriament a molts esfíngids, que són nocturns o vespertins, el borinot moro vola durant el dia, essent més actiu entre abans del migdia i mitja tarda.[1]

A diferència del bufaforats, liben les flors recolzant-se amb el primer parell de potes, per tant no manté tot el cos en suspensió a l'aire.

Les erugues mengen les fulles de les plantes mossegada del diable (Succisa pratensis) i vídua borda (Knautia arvensis) que es troben en els erms i camps de conreu extensiu mediterranis. Hi han dades que indiquen que el borinot moro era prou abundant cap als anys 1960, però que ha anat desapareixent de forma gradual.

Espècies relacionades[modifica]

  • Hemaris fuciformis, espècie molt emparentada caracteritzada per la seva franja vermella en comptes de taronja.

Referències[modifica]