Còmic vídeo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un còmic vídeo és un tipus de producció audiovisual on l'acció s'enregistra en format de Mannequin Challenge (repte maniquí), o sigui, amb tots els implicats immòbils en cada escena, i es completa amb efectes onomatopeics i textuals que li donen l'aparença de còmic.

La realització d'un còmic vídeo permet apropar-se a la tasca d'una organització des d'una òptica divertida i a la vegada humana. Aquesta producció suposa una evolució i un pas endavant respecte d'altres fórmules audiovisuals que han sorgit en els darrers anys fruit de l'explosió de les xarxes socials: lipdub, Harlem Shakeo flashmob.

El format i el llenguatge del còmic vídeo permeten explicar qualsevol tipus d'història amb finalitats publicitàries, corporatives, educatives, etc. A la vegada, aquest tipus de producció s'utilitza per cohesionar l'equip d'una organització de manera amena i divertida i promou la implicació i la participació de totes les persones que en formen part.

Els moviments de càmera són una de les claus del còmic vídeo. Permeten moure’s per cada vinyeta i que aquesta canviï sense que l'espectador se n'adoni. Això dinamitza el vídeo i ajuda a mantenir la seva atenció. Cada vinyeta explica una part de la història, i el conjunt de vinyetes configura el guió de la peça.

Origen[modifica]

El primer còmic vídeo que es va fer és el de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (Catalunya).

Més d'un centenar de persones de la Fundació d'aquest hospital van participar-hi; la producció va servir per commemorar els 850 anys d'història del centre.

En el còmic vídeo van participar-hi el personal sanitari ─professionals mèdics, d'infermeria i auxiliars─ i el de serveis tècnics i administratius. El rodatge es va fer durant el mes de juliol de 2017 i no va suposar cap interrupció del funcionament habitual de l'Hospital.

Còmic vídeo de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell[modifica]

És la història d'una parella, la Isabel i el David, que van a l'Hospital de Sant Joan de Déu a tenir un fill. Durant la seva visita van apareixent moltes de les persones que hi treballen: metges, infermeres i personal d'administració i serveis.

En aquest còmic vídeo, s'hi va afegir un element de complexitat més: la interactivitat del vídeo a YouTube. En un moment de la història, l'espectador pot triar amb quin personatge continua. El joc interactiu comença quan el futur pare es desmaia, i llavors es pot seguir l'acció triant entre tres personatges:

  • "Follow Isabel": l'usuari segueix la preparació al part de la Isabel i el moment del naixement del nadó.
  • “Follow David": l'usuari segueix el pare i descobreix per què acaba amb el cap embenat.
  • "Follow Juan": l'usuari segueix el dia a dia d'un encarregat de manteniment que també acaba a l'habitació del nounat, on es tornen a unir les tres accions.

El vídeo és una producció de LOU Produccions Arxivat 2017-12-01 a Wayback Machine., amb direcció de Santi Hausmann, edició d'Àlex Pérez i guió d'ells dos amb Xavier Docampo.

En el vídeo, el tema musical que acompanya l'acció, ''All you need is love'' de The Beatles, està interpretat pel grup vocal Sotavent ─es va donar a conèixer amb la seva participació en el programa Oh Happy Day– i per la cantant de Martorell Nina Cintas Grau.

Enllaços externs[modifica]