CELAG

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCELAG
Dades
Tipusinstitució acadèmica Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballgeopolítica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2014
Activitat
ÀmbitAmèrica Llatina i el Carib Modifica el valor a Wikidata
Gerent/directorAlfredo Serrano Mancilla (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcelag.org Modifica el valor a Wikidata

El Centre Estratègic Llatinoamericà de Geopolítica (abreujat CELAG) és una institució acadèmica dedicada a l'anàlisi dels fenòmens polítics, econòmics i socials dels països de l'Amèrica Llatina i el Carib. Fundat l'any 2014, el seu director executiu és l'economista Alfredo Serrano Mancilla.[1] És un dels principals centres de recerca de la regió en matèria d'anàlisi geopolítica i estudis demoscòpics.[2]

Història[modifica]

El CELAG compta amb equips de recerca a Argentina, Bolívia, Colòmbia, Equador, Mèxic, Xile, Paraguai i Veneçuela, encara que la seva tasca s'estén a tots els països del subcontinent, al Carib i als Estats Units d'Amèrica.[3] L'organigrama inclou un Consell Consultiu format per Rafael Correa, Álvaro García Linera, Emir Sader,[4] Camila Vallejo, Atilio Borón, Gustavo Petro i Juan Carlos Monedero, entre d'altres personalitats polítiques.

El projecte LatinMod és un microsimulador de polítiques fiscals per a Llatinoamèrica[5] que avalua l'impacte en les condicions econòmiques i socials de les llars si es modifiqués un impost o una transferència pública.[6][7] CELAG es troba abordant un procés de coordinació amb EuroMod, un microsimulador per als països de la Unió Europea desenvolupat per la Universitat d'Essex amb l'objectiu de realitzar aquesta translació sobre la base del seu marc computacional.[8]

CELAG també ofereix cursos de formació en línia a través del campus virtual com ara Eines d'anàlisi política, Anàlisi econòmica llatinoamericana, Amèrica Llatina i el Carib a la geopolítica estatunidenca, Amèrica Llatina a la geopolítica de les migracions, Geopolítica i integració regional i Introducció a la comunicació política. L'expresident d'Equador Rafael Correa[9] i el politòleg Pablo Iglesias hi col·laboren com a professors convidats.

Referències[modifica]

  1. Arellano ortiz, Fernando. «Entrevista con el director de CELAG», 2014. [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. «Duque y Petro lideran nueva medición del Celag» (en castellà). El Espectador, 02-05-2018. [Consulta: 20 desembre 2022].
  3. «Integrantes — CELAG» (en castellà). [Consulta: 11 juny 2018].
  4. «Las vías abiertas de América Latina» (en espanyol de Mèxic). La Jornada, 01-03-2016. [Consulta: 20 desembre 2022].
  5. «Restricción externa e interna | LatinMod, un simulador integrado de políticas fiscales en América latina» (en castellà). Página12, 13-08-2017.
  6. «BCV y Celag impulsan investigación en materia económica | Últimas Noticias» (en castellà). [Consulta: 5 juny 2018]. Arxivat 2018-06-05 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2018-06-05. [Consulta: 20 desembre 2022].
  7. Serrano, Alfredo «LatinMod, un simulador integrado de políticas fiscales en América latina». Tele Sur, 11-07-2017 [Consulta: 5 juny 2018].
  8. «Welcome to EUROMOD Website | EUROMOD - Tax-benefit microsimulation model for the European Union». [Consulta: 20 desembre 2022].
  9. «Correa impartirá curso de Economía para la Celag» (en castellà). El Comercio. [Consulta: 6 juny 2018].