Caídos del cielo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaCaídos del cielo
Fitxa
DireccióFrancisco J. Lombardi Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióAugusto Cabada
Giovanna Pollarolo
MúsicaAlejandro Massó
FotografiaJosé Luis López Linares
MuntatgeAlberto Arévalo
Dades i xifres
País d'origenPerú i Espanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena1990 Modifica el valor a Wikidata
Durada127 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLima Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0099234 Filmaffinity: 264065 Allocine: 6579 Letterboxd: fallen-from-heaven Allmovie: v143328 TMDB.org: 273247 Modifica el valor a Wikidata

Caídos del cielo és la sisena pel·lícula del director peruà Francisco José Lombardi. Coproducció peruano-espanyola, va ser estrenada en 1990.[1][2][3] La pel·lícula fou seleccionada per representar Perú al Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa als Premis Oscar de 1990, però finalment no fou nominada.[4]

Sinopsi[modifica]

Està ambientada en la Lima de l'any 1989, la fi d'una dècada marcada per la inestabilitat política, severa crisi econòmica per la hiperinflació i la violència terrorista.

S'entrecreuen tres històries, els protagonistes de les quals pertanyen a tres generacions diferents. Una d'elles és la de Lizandro i Cucha, parella d'ancians que han perdut al seu únic fill. Propietaris de diversos immobles, es dediquen a cobrar personalment el lloguer als seus inquilins; tots els seus esforços es concentren en la construcció d'un mausoleu en el cementiri dissenyat pel seu fill mort.

L'altra història és la d'Humberto, reeixit locutor de ràdio d'un programa que dona esperança a la gent, solitari i amb una deformitat en la cara, seqüela d'un accident. Acull en el seu pis de lloguer a una depressiva dona a la qual anomena "Verónica", després de salvar-la d'un intent de suïcidi en un penya-segat. Ella oculta una marcada cicatriu en el ventre que l'inhibeix a mantenir relacions sexuals.

I finalment, la història de l'àvia cega, que viu en una barraca en el penya-segat, amb els seus dos nets, als qui explota i maltracta, obligant-los a anar als femers a recol·lectar menjar per a un porc anomenat "Campeón" que la parella d'ancians Lizandro i Cucha li regalen, amb la venda dels quals planeja obtenir diners per a curar-se la vista. Aquesta última història està basada en el conte Los gallinazos sin plumas de Julio Ramón Ribeyro.

Repartiment[modifica]

Premis[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Crítica de la película “Caídos del cielo”» (en castellà). www.factoriadelcine.com, 2011. Arxivat de l'original el 2019-05-31. [Consulta: 31 gener 2016].
  2. «Caídos del cielo». Spain Is Culture. [Consulta: 13 setembre 2015].
  3. «Fallen from Heaven». Sundance. [Consulta: 13 setembre 2015].
  4. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  5. Caídos del Cielo al web dels Premis Goya
  6. 6,0 6,1 «Caídos del cielo / Francisco Lombardi» (en castellà). www.casamerica.es, 2012. [Consulta: 31 gener 2016].