Pantaleón y las visitadoras (pel·lícula del 1999)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaPantaleón y las visitadoras

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióFrancisco J. Lombardi Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJosé Enrique Crousillat Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióAlfredo Rojas Modifica el valor a Wikidata
GuióMario Vargas Llosa Modifica el valor a Wikidata
MúsicaBingen Mendizábal Modifica el valor a Wikidata
FotografiaTeo Delgado
MuntatgeDanielle Fillios
DistribuïdorNetflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenPerú i Espanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena1999 Modifica el valor a Wikidata
Durada144 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enCaptain Pantoja and the Special Service (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gènerecomèdia dramàtica Modifica el valor a Wikidata
Temaprostitució Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióPerú Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0190611 Filmaffinity: 390387 Rottentomatoes: m/pantaleon_y_las_visitadoras_2002 Letterboxd: captain-pantoja-and-the-special-services Mojo: pantaleon Allmovie: v193563 TCM: 434425 Metacritic: movie/captain-pantoja-and-the-special-services TMDB.org: 19822 Modifica el valor a Wikidata

Pantaleón y las visitadoras,[1] és una pel·lícula peruana realitzada l'any 1999, i basada en el llibre homònim, escrit per Mario Vargas Llosa. Va ser dirigida per Francisco José Lombardi, i entre els seus protagonistes destaquen la colombiana Angie Cepeda i el peruà Salvador del Solar.[2] La pel·lícula fou escollida per representar Perú a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa als Premis Oscar de 1999, però finalment no fou nominada.[3]

Sinopsi[modifica]

Pantaleón Pantoja, un capità de l'exèrcit peruà és triat per a la missió secreta d'organitzar i administrar un servei de visitadores (prostitutes), que han d'atendre les tropes peruanes apostades en el riu Amazones.

Pantaleón és un home íntegre, seriós, responsable i bon espòs, donades aquestes característiques per principi de comptes es resisteix a acceptar la missió, però al final accepta. Organitza seriosa i responsablement el servei de prostitutes a les quals anomenarà "visitadores", les que realitzen "prestacions" als soldats. Aconsegueix crear llavors eficient destacament de "visitadores" que supleixen les necessitats dels soldats i al mateix temps elles mateixes senten que el seu treball les "ennobleix i dignifica". Lamentablement per a Pantoja, tot marxarà bé fins que es relaciona amb Olga "la Colombiana", una integrant del servei.[4]

Repartiment[modifica]

Personatge Interpretat per
Pantaleón Pantoja Salvador del Solar
Olga Arellano, "La Colombiana" Angie Cepeda
"Pochita" Mónica Sánchez
"Chuchupe" Pilar Bardem
General Collazos Gianfranco Brero
"Pechuga" Tatiana Astengo
"El Sinchi" Aristóteles Picho
"Pies Dorados" Lourdes Mindreau

Diferències amb el llibre[modifica]

  • En el llibre de Vargas Llosa, Olga Arellano -la prostituta amb qui el capità Pantoja inicia una relació extramarital-, és sobrenomenada "La Brasilera", per haver viscut a Manaos; en la pel·lícula el seu sobrenom es canvia a "La Colombiana", perquè concordi amb la nacionalitat de l'actriu Angie Cepeda, qui va fer el paper.
  • La pel·lícula elimina el personatge de la mamà de Pantaleón que, en l'obra original, s'anava a viure a Iquitos amb ells.
  • L'existència d'una secta amb característiques fonamentalistes és totalment eliminada de la pel·lícula sense que aquesta perdi continuïtat per això.

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. Elcomercio.pe, Redacción «"Pantaléon..." y las 10 mejores películas de Francisco Lombardi» (en castellà-pe). , 01-09-2015 [Consulta: 29 juliol 2017].
  2. Lombardi insiste en la obra de Vargas Llosa y lleva al cine 'Pantaleón y las visitadoras', El País, 20 de juny del 2000
  3. Academy of Motion Picture Arts and Sciences (1999-11-22). "Record 47 Countries In Oscar Contention". Nota de premsa. Consulta: 2008-08-20.
  4. Pantaleón y las visitadoras a Fotogramas
  5. Pantaleón y las visitadoras al web dels premis Goya