Cal Baster (Teià)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Baster
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXV-XVI
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura gòtica: masia Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTeià (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Antonio Machado, 29. Teià (Maresme)
Map
 41° 29′ 58″ N, 2° 19′ 18″ E / 41.49936°N,2.32165°E / 41.49936; 2.32165
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN4149-MH Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC9078 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC21175 Modifica el valor a Wikidata

Cal Baster és una masia amb una torre de defensa del municipi de Teià (Maresme). Està protegida com a bé cultural d'interès nacional.

Descripció[modifica]

L'antiga masia gòtica ha estat transformada per la incorporació d'un edifici modern, sense gaire interès, tot ocupant la zona dreta a partir del carener de la teulada i disposat perpendicularment a la façana.

El que queda de la masia segueix sent interessant degut a la finestra gòtica que conserva i a la torre situada a la part del darrere de l'edifici. La finestra és d'arc conopial motllurat, treballat en un bloc monolític de pedra i decorat amb arcs trilobats; l'arc recau sobre dues petites impostes decorades amb figures ajagudes que tenen cap d'home i cos d'animal.

La torre és de planta quadrada externament i circular a l'interior. A la dreta de la mateixa hi ha un petit carreró on hi ha l'entrada de la torre. Els murs presenten una certa varietat en l'aparell emprat: carreus grossos ben tallats i polits tant els angles com a les obertures, segments d'arc amb maó i maçoneria, principalment. Té diverses finestres i un matacà a la façana del carreró. Els sostres i la coberta són de fusta i la teulada és de dues vessants.

Torre i masia formen un sol i interessant conjunt amb un gran valor històric i cultural.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Baster
  • «Masia i torre de Cal Baster». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 abril 2012].