Cal Nicolau

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Nicolau
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud93 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVinyols i els Arcs (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. de la Font, 8 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 06′ 48″ N, 1° 02′ 20″ E / 41.1134°N,1.03898°E / 41.1134; 1.03898
Bé cultural d'interès local
Data1986
Id. IPAC9745 Modifica el valor a Wikidata

Cal Nicolau és un monument protegit com a bé cultural d'interès local del municipi de Vinyols i els Arcs (Baix Camp).

Gran casa, amb un jardí amb una Capella.

L'edifici principal té una planta rectangular, que consta de baixos i entresòl, planta noble i golfes. La porta principal és d'arc rodó dovellat, i la façana està rematada per un ràfec de volada senzill. Obra de paredat amb reforços de maons, arrebossat. A l'interior de l'edifici, ben arranjat, hi destaca l'excel·lent biblioteca, decorada amb gust.

El bell jardí presenta una porta independent, d'arc rodó dovellat. El jardí, que fa cantonada entre el carrer de la font i el Raval, està separat d'ells per una tanca, que el protegia del barranc. A l'interior d'aquest, vora el Raval de Sant Joan, hi ha una capella de planta rectangular, arrebossada, amb porta d'arc rodó, ull i espadanya d'una campana, i coberta amb teulada de dos vessants.

Història[modifica]

Cal o Can Nicolau, també conegut per Casa de Donya Blanca, fou edificada a principis del segle xviii sobre altres construccions més antigues propietat de la família Folc. Al segle xix passaren a ocupar-la, per extinció de l'anterior, membres d'una branca del llinatge Nicolau de Reus, encapçalada per Ramon de Nicolau i Ferrer, senyor de Saraís i batlle de Reus (on havia nascut el 1722), ciutadà honrat de Barcelona (1773), amb privilegi del rei Carles III de cavaller del Principat de Catalunya. Fou descendent seu el tinent general Carles de Nicolau i Iglésies (mort el 1903), que obtingué nombroses condecoracions, pare, al seu torn, del general Ricard Nicolau i de San Bartolomé.

Referències[modifica]

  • «Cal Nicolau». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 26 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Nicolau
  • «Cal Nicolau». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona.

<link id="CITEREF.7B.7B.7Blast.7D.7D.7D" href="./Categoria:Patrimoni_monumental_de_Vinyols_i_els_Arcs" rel="mw:PageProp/Category"/>