Calyptranthera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCalyptranthera Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreGentianales
FamíliaApocynaceae
SubfamíliaSecamonoideae
GènereCalyptranthera Modifica el valor a Wikidata
Klack.
Tipus taxonòmicC. caudiclava

Calyptranthera és un gènere que pertany a la família de les apocinàcies amb deu espècies[1] de plantes fanerògames. És originari dels boscos de Madagascar.

Descripció[modifica]

Són enfiladisses que assoleixen els 5 m d'alçada. Les branques més joves són tomentoses, sobre tota la superfície, rígides, erectes, amb tricomes vermellosos. Les fulles són peciolades, sovint tortes, de 6-14 cm de llarg, 3,5-6 cm d'ample, herbàcies o coriàcies, oblongues a el·líptiques o obovades, basalment cuneades a truncades, amb l'àpex acuminat a apiculat o obtús, lleugerament revolut. Les fulles per sobre són glabrescents a glabres, per sota són pubescents amb tricomes vermellosos.

Les inflorescències extraaxil·lars, sempre una per node, més curta que les fulles adjacents amb 2-8 flors, simples, bràctees florals visibles, persistents i tot després de l'abscisió de la flor.

Taxonomia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Espècies a PPP-index

Enllaços externs[modifica]

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.

Bibliografia[modifica]

  • Klackenberg, J. 1997. Revision of the Malagasy genus Calyptranthera (Asclepiadaceae). Bull. Mus. Natl. Hist. Nat., B, Adansonia sér. 4, 19: 21–37.
  • Klackenberg, J. 2007. Three new species of Calyptranthera (Apocynaceae, Secamonoideae) from Madagascar. Adansonia sér. 3,29: 113-121.