Can Butinyà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Butinyà
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVIII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBadalona (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCamí de Sant Jeroni de la Murtra.
Map
 41° 28′ N, 2° 13′ E / 41.46°N,2.22°E / 41.46; 2.22
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20544 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC13301 Modifica el valor a Wikidata

Can Butinyà és una masia del barri del Canyet de Badalona (Barcelonès) protegida com a bé cultural d'interès local. Està situada prop del terme de Santa Coloma de Gramenet, sobre Sant Jeroni de la Murtra i sota la serra de Mosques d'Ase.

Descripció[modifica]

Es tracta d'una versió culta de la tipologia popular de la masia, amb notables simplificacions.

L'edifici presenta planta baixa, amb una finestra gòtica, vestigi d'edificacions anteriors; un pis, amb un balcó a l'eix de simetria; i golfes, amb la característica galeria d'arquets i l'escut de la família Butinyà. La façana està ornada amb esgrafiats i és flanquejada per una torre de defensa. Davant la casa hi ha un clos tancat per un barri.

Història[modifica]

És una antiga implantació romana, amb restes d'una vil·la com a moltes de les masies del terme. Es troba documentada al segle X com a mas Canyet, del nom de la vall on s'emplaça. Passà a anomenar-se mas Rovira, fins que el 1717 el darrer pagès Rovira la va vendre al doctor en dret Felip Butinyà, que va enderrocar l'antic mas Rovira i va edificar el mas actual.

Referències[modifica]

  • «Masia de Can Butinyà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 21 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Butinyà

De la Pinta, J.L., “La col·lecció arqueològica de Can Butinyà (Badalona): figuretes i exemplars de coroplàstia”, Informació Arqueològica (Barcelona), 41, 1983, pàgs. 163-168. http://La%20col·lecció%20arqueològica%20de%20Can%20Butinyà%20(Badalona) Arxivat 2017-02-20 a Wayback Machine.:%20figuretes%20i%20exemplars%20de%20coroplàstia”,%201983 http://caparra.es/colaboracionotrosautores.htm]

De la Pinta, J.L., “Lucernas romanas de Can Butinyà (Badalona)”, Butlletí del Centre Excursionista de la Natura del Barcelonès Nord (Santa Coloma de Gramenet), III (2), 1995, pàgs. 213-220.