Canao I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCanao I
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc Modifica el valor a Wikidata

Canao o Chanao fou rei de Vannes (o Bro Waroch) fill del rei Waroc'h I, governant vers 550-560. Canao pretenia el poder sobre tota la part sud de l'Armòrica i va utilitzar el crim polític per arribar als seus fins.

Biografia[modifica]

Canao fou germà de Macliau, Bisbe de Vannes. Va matar a tres dels seus germans per assegurar el seu poder. Macliau, darrer sobrevivent, fou fet presoner i el volia matar igualment però Fèlix, bisbe de Nantes en aquell moment, va aconseguir fer-lo alliberar sota la condició de jurar fidelitat al seu germà. Un temps després Canao va saber que Macliuau volia trencar el jurament va reprendre la seva persecució i Macliau, impotent, va fugir a la cort de Conomor, un altre comte de la regió.

Segons Gregori de Tours, Conomor, veient la proximitat dels perseguidors el va amagar sota terra en una cova i segons el costum la va fer cobrir amb un túmul deixant un tub per respirar; quan els perseguidors van arribar els va dir: "Aquí jau Macliau mort i enterrat". Els perseguidors contents van beure i van fer festa damunt el túmul i van avisar a Canao que el seu germà era mort; al saber-ho Canao es va apoderar de tot el regne. Quan van marxar els homes de Canao, Macliau va sortir de sota terra i es va dirigir a Vannes on fou tonsurat i ordenat bisbe.[1]

El 560, Canao I es va aliar a Khram, fill rebel de Clotari I. Canao va morir en la batalla que va enfrontar l'exèrcit de Khram amb el de Clotari. A la mort de Canao I, el va succeir el seu fill Bodic, però Macliau va apostatar i va deixar créixer els seus cabells, va tornar amb la seva dona que havia abandonat en ser tonsurat i va apoderar-se del regne del seu germà; però els bisbes el van excomunicar[2] i va haver de fer un acord amb el seu nebot.

Genealogia[modifica]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Waroc'h I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Conomor
Comte de Poher
 
Santa Tréphine
 
Macliau
bisbe de Vannes
Rei del Bro Waroch
 
Canao I
Rei del Bro Waroch
 
Noi
 
Noi
 
Noi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sant Trémeur
 
Waroch II
Rei del Bro Waroch
 
Jacob
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Canao II
Rei del Bro Waroch

Referències[modifica]

  1. Gregori de Tours, Histoire des Francs, Édition Les Belles Lettres 1963, llibre IV capítol IV pàgs. 182-183
  2. Gregori de Tours Histoire des Francs, pàg. 183

Fonts[modifica]

  • Grégoire de Tours, Histoire des Francs, éd. Belles lettres, «Classiques de l'Histoire», París, 1980 (ISBN 2251340378)