Card gros

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCard gros
Eryngium alpinum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN162328 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreApiales
FamíliaApiaceae
GènereEryngium
EspècieEryngium alpinum Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El card gros, Eryngium alpinum, és una espècie de planta dins del grup dels cards i de la família de les apiàcies es troba als Alps d'on és endèmic i per tant no apareix a la zona de clima alpí dels Pirineus on en canvi apareix l'espècie semblant panical blau (Eryngium bourgati).

A Itàlia és considerada una espècie rara i només es presenta als Alps orientals o occidentals, no pas als Alps centrals. També es troba als Alps Dinàrics i al Jura.[1][2]

És una espècie calcícola que es troba entre els 1500 i els 2500 metres d'altitud.

Descripció[modifica]

La seva forma biològica és la d'un hemicriptòfit escapós,[3] ja que els borrons que passen l'hivern es troben just per sota de la superfície del sòl i l'eix floral és més o menys erecte am poques fulles. Les seves arrels són profundes i robustes.

Fa de 30 a 70 cm d'alt, les fulles són sèssils. Les inflorescències es produeixen en umbel·les denses que són de color verd brillant a la base i blaves, gairebé de color coballt a la part superior.

Hàbitat[modifica]

Per la seva recolecció indiscriminada aquesta planta actualment ha esdevingut rara. Creix en la zona subalpina, zones rocoses i pastures humides. També es cultiva com planta ornamental per les seves pàl·lides bràctees dels capítols florals.

Galeria fotogràfica[modifica]

Referències[modifica]

  1. Red List of Threatened Species
  2. Schede di Botanica
  3. Pignatti S. - Flora d'Italia – Edagricole – 1982. Vol. II, pag. 176

Enllaços externs[modifica]