Cases de dracs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Casa de drac de la muntanya Oque (vista des del sud)

Les cases de dracs (grec: δρακόσπιτα o bé δραγκά) són un total de vint edificis de pedra de planta rectangular en estat ruïnós situades al sud de l'illa d'Eubea, a Grècia. Són construïdes amb grans blocs de pedra seca, sense morter, i amb lloselles de pedra per als sostres.

La més famosa i millor conservada és la Casa del Drac del Mont Oque (grec: Δρακόσπιτο της Όχης), al nord de Carist. Hi ha altres cases notables a Palli-Lakka i Kapsala. En el folklore local el terme «dracs» no sols designa rèptils monstruosos, sinó també éssers amb poders sobrehumans.

No hi ha consens respecte a la identitat de qui les va construir, ni sobre la datació. No apareixen a les fonts clàssiques; la primera notícia és del geòleg, viatger i escriptor britànic del segle xviii John Hawkins.[1] Després, la primera descripció detallada és de 1842, de l'arqueòleg alemany H. N. Ulrichs.[2] El classicista francés Jules Girard visità Eubea a final del segle xix i descrigué les cases de drac de l'Oque, i feu moltes descripcions de les tres cases de drac de Palli-Lakka.

L'arqueòleg suís Karl Reber ha catalogat tots els edificis identificats i n'ha publicat un informe el 2010.[3]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Hawkins, J. «An Account of the Discovery of a very Ancient Temple on Mount Ocha in Euboea». A: Travels in Various Countries of the East. Londres: Longman, Hurst, Rees, Orme and Brown, 1820, p. 285-293. 
  2. «The Dragon Houses of Styra: Topography, Architecture and function». MAA. Arxivat de l'original el 2020-09-20. [Consulta: 19 maig 2017].
  3. Reber K., «The Dragon Houses of Styra: Topography, Architecture. and Function» Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine., Mediterranean Archaeology and Archaeometry, Vol. 10, 2010, No. 3, pàgs. 53 -61.